Cum sprijina Uniunea Europeana promovarea celulelor stem pentru terapii medicale

Postat la 09 iulie 2012 58 afişări

Parlamentul European a aprobat, cu o majoritate covarsitoare, recoltarea si donarea voluntara a celulelor stem si tesuturilor. Raportul prezentat in cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles include afirmatii incurajatoare privind legalizarea activitatilor dintre bancile de celule stem familiale si cele publice. Rezolutia, dupa ce a fost sustinuta mai bine de doi ani de catre Cord Blood Europe (CBE), a fost aprobata cu 54 de voturi favorabile, 4 impotriva si doar doua abtineri.

"Recoltarea de celule stem poate fi unica sansa de supravietuire a copiilor bolnavi de leucemie sau alte maladii grave cu risc de mortalitate ridicat. Ne bucuram ca activitatea noastra este sustinuta si prin aceasta intiativa a Parlamentului European", a declarat medicul Tudor Panu, director al Cord Blood Center.

Principalele concluzii care se desprind din aceasta victorie europeana a sistemului medical deriva din faptul ca rezolutia aprobata: incurajeaza recoltarea de celule stem din sangele de cordon ombilical la nastere si cresterea frecventei acestui act medical la mai mult de 1% in randul intregii populatii europene; recunoaste progresele stiintifice semnificative realizate in domeniul celulelor stem din sangele din cordonul ombilical, care sunt o alternativa terapeutica promitatoare in tratarea multor boli, inclusiv boli suferite de copii; - actualizeaza opinia favorabila exprimata in 2004 de catre EGE (European Group on Ethics in Science and New Technologies) cu privire la bankingul de celule stem din sangele placentar si referitor la studiile medicale vizand noi perspective terapeutice de utilizare a acestor celule; reitereaza ideea ca bancile acreditate trebuie consultate de catre autoritatile publice atunci cand acestea aduna informatii in vederea realizarii unei campanii destinate parintilor; promoveaza o mai buna si extinsa colaborare intre bancile familiale si cele publice.

"Pasul cel mai important il reprezinta armonizarea activitatii bancilor private si publice pentru recoltarea celulelor stem. Este important atat pentru dezvoltarea acestui sector medical, cat si pentru confirmarea perceptiei deja pozitive a opiniei publice", a mai declarat dr. Dorin Pirciog , director al bancii de celule stem Biogenis.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sanatate,
celule stem,
afaceri,
piata,
tendinte
/actualitate/cum-sprijina-uniunea-europeana-promovarea-celulelor-stem-pentru-terapii-medicale-9834551
9834551
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.