Cum sunt tratate modern herniile abdominale

Postat la 26 noiembrie 2024 32 afişări

Cum sunt tratate modern herniile abdominale

Herniile abdominale apar atunci când peretele abdominal slăbeşte sau la nivelul lui apare o fisură prin care se exteriorizează un organ intern, de cele mai multe ori o ansă intestinală. Defectele peretelui abdominal pot fi congenitale sau pot apărea în timp, cel mai întâlnit tip de hernie abdominală fiind o hernie inghinală, care apare la nivelul canalului inghinal şi este mai frecvent la bărbaţi. În unele situaţii, exteriorizarea pe sub piele apare în ambele părţi ale abdomenului inferior, afecţiunea fiind numită hernie inghinală bilaterală.

Singurul tratament cu viză curativă pentru orice tip de hernie abdominală este intervenţia chirurgicală. În prezent, aceste operaţii pot fi realizate minim invaziv, prin proceduri laparoscopice sau prin chirurgie robotică, intervenţii care asigură o recuperare mai rapidă a pacienţilor, un risc redus de complicaţii şi durată scurtă de spitalizare. Tratamentul chirurgical pentru o hernie abdominală are ca scop repararea defectului peretelui abdominal şi prevenirea recidivei, prin montarea unei plase chirurgicale speciale.

Este important ca pacienţii cu hernie să se prezinte din timp la medic, înainte ca afecţiunea să evolueze şi să apară complicaţii grave, precum strangularea sau încarcerarea herniei, care poate duce la necroza ţesutului afectat. În urma consultaţiei de specialitate, medicul recomandă tratamentul necesar şi, în cazul în care indică operaţia, stabileşte şi metoda potrivită, pentru obţinerea celor mai bune rezultate.

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă. Instrumentele chirurgicale sunt manevrate de un robot chirurgical care dispune de braţe articulate, astfel încât inciziile efectuate sunt mult mai precise, iar tremorul fiziologic al mâinii chirurgului este eliminat. În plus, în acest fel pot fi accesate zone anatomice înguste, cum este pelvisul, greu de abordat prin alte metode chirurgicale.

Un alt avantaj important al sistemului robotic este mărirea câmpului operator de până la 10 ori, care îi permite chirurgului să observe chiar şi cele mai delicate structuri anatomice, precum vasele mici de sânge şi terminaţiile nervoase. Medicul controlează robotul chirurgical prin intermediul unei console, având acces la imagini tridimensionale ale zonei operate. Intervenţiile robotice sunt indicate în special pentru herniile inghinale bilaterale şi pentru cele care au recidivat, asigurând rezultate funcţionale excelente şi pe termen lung.

La Spitalul Clinic SANADOR, operaţiile robotice pentru tratamentul herniilor abdominale sunt efectuate cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi, unul dintre cele mai avansate sisteme robotice chirurgicale existente în prezent. Intervenţiile chirurgicale sunt realizate de chirurgi cu o vastă experienţă, într-un bloc operator bine dotat, cu sprijinul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă de categoria I. În funcţie de indicaţia stabilită, la Spitalul Clinic SANADOR sunt realizate şi alte tipuri de intervenţii chirurgicale, tratamentul fiind stabilit în funcţie de nevoile fiecărui pacient în parte.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hernie abodminala,
tratament,
sanador

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.