Cursa cipurilor: Cum reuşeşte China să ocolească restricţiile de export ale SUA şi să obţină cipurile Nvidia la preţuri foarte mici
Costul închirierii serviciilor cloud care utilizează cele mai avansate cipuri Nvidia pentru inteligenţa artificială este mai mic în China decât în SUA, ceea ce sugerează că aceste procesoare avansate ajung cu uşurinţă pe piaţa chineză, în pofida restricţiilor de export impuse de Washington, raportează Financial Times.
Potrivit companiilor şi clienţilor care au vorbit cu Financial Times, patru mici furnizori chinezi de servicii cloud percep aproximativ 6 dolari pe oră pentru utilizarea unui server echipat cu opt procesoare Nvidia A100 într-o configuraţie de bază. Prin comparaţie, furnizorii mici de servicii cloud din SUA cer aproximativ 10 dolari pe oră pentru aceeaşi configuraţie.
Conform experţilor din industria inteligenţei artificiale şi a serviciilor cloud, preţurile mai mici din China sugerează că există o ofertă abundentă de cipuri Nvidia în această ţară şi că măsurile luate de SUA pentru a limita accesul la tehnologii de vârf sunt ocolite, raportează Financial Times.
Cipurile Nvidia A100 şi H100, care sunt uşor disponibile în China, se numără printre cele mai puternice acceleratoare de inteligenţă artificială şi sunt utilizate pentru antrenarea modelelor de limbaj mari, necesare aplicaţiilor de inteligenţă artificială.
Compania Nvidia, cu sediul în Silicon Valley, a primit interdicţia de a livra cipurile A100 în China începând din toamna anului 2022 şi nu a avut niciodată permisiunea de a vinde cipurile H100 în această ţară.
Cu toate acestea, vânzătorii de cipuri şi start-up-urile tehnologice afirmă că aceste produse au fost relativ uşor de procurat. Cipurile A100 şi H100 sunt oferite deschis spre vânzare pe reţelele de socializare chineze şi pe site-uri de comerţ electronic precum Xiaohongshu şi Taobao (deţinut de Alibaba), dar şi pe pieţele de electronice, la preţuri puţin mai mari decât cele din alte ţări.
Marii furnizori de cloud din China, cum ar fi Alibaba şi ByteDance, care sunt cunoscuţi pentru fiabilitatea şi securitatea serviciilor lor, practică preţuri de două până la patru ori mai mari decât furnizorii locali mai mici pentru serverele echipate cu cipuri Nvidia A100, conform tarifelor prezentate de aceşti operatori şi de clienţi. După aplicarea reducerilor, cele două companii oferă pachete la preţuri comparabile cu cele ale Amazon Web Services, care percepe între 15 şi 32 de dolari pe oră. Alibaba şi ByteDance nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
„Companiile mari trebuie să respecte regulile, aşa că sunt dezavantajate. Ele nu vor să folosească cipuri obţinute prin contrabandă”, a declarat fondatorul unui start-up chinez. „Furnizorii mai mici sunt mai puţin preocupaţi de aceste aspecte.”
Acesta a estimat că există mai mult de 100.000 de procesoare Nvidia H100 în China, pe baza disponibilităţii lor pe scară largă pe piaţă. Fiecare cip Nvidia are aproximativ dimensiunea unei cărţi, ceea ce le face relativ uşor de transportat peste graniţe de către contrabandişti, subminând eforturile SUA de a limita progresele Chinei în domeniul inteligenţei artificiale.
„Noi ne-am cumpărat cipurile H100 de la o companie care le-a introdus ilegal din Japonia”, a declarat fondatorul unui start-up din domeniul automatizării, care a plătit aproximativ 500.000 Rmb (70.000 de dolari) pentru două plăci în acest an.
Nvidia a afirmat că îşi vinde procesoarele „în principal unor parteneri bine cunoscuţi... care lucrează cu firma pentru a se asigura că toate vânzările respectă normele de control al exporturilor din SUA”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro