Cutremur economic la nivel planetar: China loveşte în inima industriei americane de cipuri prin interdicţii şi sancţiuni care declanşează un război economic fără precedent

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 05 decembrie 2024 28 afişări

Cutremur economic la nivel planetar: China loveşte în inima industriei americane de cipuri prin interdicţii şi sancţiuni care declanşează un război economic fără precedent
China a confirmat public ceea ce până acum se discuta doar discret: ţara intenţionează să renunţe la cipurile americane, raportează Financial Times.
 
Patru asociaţii industriale susţinute de guvern, care reprezintă majoritatea cererii de semiconductori din China, au lansat săptămâna aceasta declaraţii coordonate, îndemnând companiile membre să reevalueze achiziţiile de cipuri din SUA. Trei dintre asociaţii au descris aceste produse ca fiind „nesigure şi nesustenabile”.
 
„Fiţi precauţi la cumpărarea cipurilor americane”, au declarat organizaţiile, încurajându-şi membrii să caute furnizori chinezi sau din alte ţări.
 
Această mişcare vine pe fondul escaladării tensiunilor dintre Beijing şi Washington, generate de competiţia tot mai intensă în domeniul tehnologiilor avansate. Conflictul a accentuat tendinţa de separare a lanţurilor globale de aprovizionare.
 
Marţi, Beijingul a reacţionat prompt la noile restricţii americane privind exporturile, anunţând interdicţia asupra exportului către SUA a unor metale şi minerale esenţiale, precum galiul, germaniul şi antimoniul. Aceste măsuri au urmat la doar câteva ore după ce Washingtonul a impus controale stricte pentru a limita capacitatea Chinei de a fabrica cipuri avansate.
 
Noile restricţii americane includ:
 
  • Limitări mai severe la exportul de echipamente de producţie a semiconductorilor.
  • Interdicţia exportului de cipuri avansate de memorie, utilizate în inteligenţa artificială.
 
La rândul său, China a restricţionat accesul SUA la grafit şi alte materiale critice, semnalând o disponibilitate mai mare de a riposta direct împotriva presiunilor tehnologice americane.
 
„Beijingul devine din ce în ce mai frustrat de sancţiunile tehnologice ale SUA şi este pregătit să răspundă prin măsuri care să creeze dificultăţi economice pentru companiile americane”, a explicat Paul Triolo, expert în tehnologie la Albright Stonebridge Group.
 
Restricţiile chineze vor pune presiune pe industria americană, inclusiv în sectoarele de apărare şi tehnologie, care depind de materiale precum galiul şi germaniul, pentru care China este principalul furnizor mondial. Potrivit estimărilor, o interdicţie totală asupra exporturilor acestor materiale ar putea reduce PIB-ul SUA cu 3,4 miliarde de dolari.
 
Solicitarea Chinei ca firmele locale să renunţe la cipurile americane reprezintă o premieră, deşi directivele nu sunt ordine oficiale. Cu toate acestea, efectul descurajant este semnificativ.
 
Directorul unei companii europene de proiectare de cipuri a dezvăluit că a fost contactat de clienţi chinezi îngrijoraţi, care doreau să confirme că firma sa nu are legături americane.
 
Această schimbare ar putea afecta masiv companiile americane producătoare de semiconductori:
 
  • Intel, care a obţinut 27% din veniturile sale din China anul trecut.
  • Nvidia, care a generat 17% din vânzările sale în aceeaşi regiune.
  • Qualcomm, care a raportat că jumătate din veniturile sale anuale de 39 de miliarde de dolari provin din piaţa chineză.
  • Onsemi, ai cărei cipuri sunt integrate în jumătate din vehiculele electrice produse în China.
 
Analiştii estimează că firmele chineze, care controlează aproximativ 40% din piaţa globală de smartphone-uri şi 23% din cea de calculatoare, pot influenţa semnificativ deciziile de aprovizionare la nivel global.
 
Decizia Chinei de a accelera eforturile pentru eliminarea dependenţei de cipurile americane evidenţiază o reconfigurare profundă a pieţelor tehnologice globale, pe măsură ce cele două mari puteri economice se îndreaptă către o competiţie intensă şi pe termen lung.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.