Cutremur financiar: Banca Angliei pregăteşte o nouă reducere a dobânzilor, în timp ce inflaţia şi criza economică bat la uşă
Banca Angliei este aşteptată să reducă din nou rata dobânzii cu un sfert de punct procentual săptămâna aceasta, pe baza semnelor de încetinire a economiei britanice şi a unei posibile creşteri temporare a inflaţiei, raportează Financial Times.
Pieţele financiare anticipează că, joi, Comitetul de Politică Monetară (MPC) al BoE va reduce rata dobânzii la 4,5%, marcând a treia scădere a costului împrumuturilor în ultimele şase luni.
Totuşi, deciziile MPC sunt complicate de riscul unei noi creşteri a inflaţiei în Marea Britanie, precum şi de un posibil război comercial global, după ce preşedintele american Donald Trump a impus tarife asupra importurilor din Canada, Mexic şi China.
În plus, Banca Angliei se confruntă cu o scădere a încrederii în mediul de afaceri britanic, în timp ce sondajele indică disponibilizări în companii. Datele economice sugerează că economia britanică nu a înregistrat creştere în ultimele luni ale anului 2024.
„Considerăm că slăbiciunea recentă a datelor privind creşterea economică, deteriorarea indicatorilor pieţei muncii şi încetinirea graduală a inflaţiei serviciilor vor determina un sprijin larg pentru o reducere a ratei dobânzii cu un sfert de punct procentual”, a declarat Jari Stehn, economist-şef european la Goldman Sachs.
Pieţele estimează că, pe parcursul acestui an, vor avea loc în total aproximativ trei reduceri ale ratei dobânzii. Banca Angliei trebuie să gestioneze în paralel presiunile salariale ridicate şi semnele unei economii stagnante. Majoritatea economiştilor anticipează un vot de 8-1 în cadrul MPC în favoarea reducerii dobânzii, Catherine Mann fiind considerată singura posibilă opozantă.
În decembrie, preţurile de consum au crescut cu 2,5% faţă de anul anterior, un ritm mai lent decât estimările analiştilor, apropiindu-se de obiectivul oficial de 2% şi fiind mult sub nivelurile de două cifre din 2022.
Inflaţia serviciilor, un indicator atent monitorizat de BoE pentru a evalua presiunile asupra preţurilor, a scăzut semnificativ la 4,4% în decembrie, de la 5% anterior.
Totuşi, creşterea preţurilor la energie ar putea alimenta o nouă accelerare a inflaţiei în lunile următoare. Analiştii de la Pantheon Macroeconomics estimează că BoE ar putea prognoza o inflaţie anuală de 3% sau mai mult în al doilea trimestru al anului 2025, peste previziunile din noiembrie, care indicau un nivel de aproximativ 2,6%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro