Cutremur în Ungaria. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a luat o decizie radicală care îi afectează direct pe cetăţenii maghiari
Guvernul Ungariei a renunţat la plafonarea preţurilor la carburanţi, după ce lipsa importurilor şi panica oamenilor au dus la o penurie de carburanţi în întreaga ţară în ultimele zile, ceea ce, potrivit grupului petrolier şi de gaze MOL, a creat o "situaţie critică", scrie Reuters.
Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban a declarat marţi târziu, în cadrul unei şedinţe de informare, că guvernul a trebuit să elimine imediat plafonul de preţ, care a fost introdus în urmă cu un an, la recomandarea MOL. Plafonarea preţurilor urma să expire la sfârşitul lunii decembrie.
"Nu puteam să mai aşteptăm... deoarece aceasta este singura modalitate de a asigura securitatea aprovizionării", a declarat Gergely Gulyas în cadrul unui briefing comun cu preşedintele şi directorul general al MOL, Zsolt Hernadi.
Gulyas a declarat că încetarea plafonării preţurilor va stimula inflaţia, dar nu a oferit o estimare. Inflaţia anuală a Ungariei se situează deja la peste 21%.
MOL a declarat anterior, marţi, că singura soluţie pentru a ameliora deficitul grav de carburanţi este crearea condiţiilor pentru creşterea importurilor, întrucât MOL nu mai poate importa produse, în timp ce rafinăria sa de la Dunăre se află încă în lucrări de întreţinere şi funcţionează la o capacitate de 50%.
Jucătorii străini au redus livrările de combustibil în Ungaria de când guvernul a plafonat preţul benzinei şi motorinei la 480 de forinţi (1,22 dolari) pe litru în urmă cu un an, ca parte a măsurilor lui Orban de a proteja gospodăriile în perspectiva alegerilor parlamentare din aprilie 2022, pe care partidul său le-a câştigat cu o majoritate covârşitoare.
În iulie, guvernul a fost nevoit să restrângă sfera de eligibilitate, iar de atunci plafonul de preţ al carburanţilor se aplică şoferilor de vehicule private, vehiculelor agricole şi taxiurilor.
"Aproximativ un sfert dintre benzinăriile noastre au rămas complet fără stoc", a declarat Hernadi. El a precizat că va dura până la două luni pentru a restabili importurile şi stabilitatea pieţei. Dar eliminarea plafonului de preţ ar ajuta la atenuarea penuriei de pe piaţă în câteva zile, a spus el.
Preţul benzinei va creşte la aproximativ 640 de forinţi pe litru, în timp ce preţul motorinei va fi de 699 de forinţi.
Hernadi a declarat că MOL a început, de asemenea, să accelereze procesarea ţiţeiului la rafinăria sa de la Dunăre. El a mai spus că MOL trebuie să se pregătească pentru luna februarie, când o interdicţie impusă de UE asupra importurilor de produse petroliere ruseşti va duce la scăderea ofertei de motorină în Europa.
(1 dolar = 392,2900 forinţi)
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro