Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF: În februarie 2025, activele fondurilor de pensii private au atins valoarea istorică de 160 miliarde lei şi au un ciclu de dublare la fiecare cinci ani. Anul 2024 a fost cel mai bun an din istoria sistemului de pensii private din România

Autor: Dan Armeanu Postat la 17 februarie 2025 22 afişări

Dan Armeanu, vicepreşedinte ASF: În februarie 2025, activele fondurilor de pensii private au atins valoarea istorică de 160 miliarde lei şi au un ciclu de dublare la fiecare cinci ani. Anul 2024 a fost cel mai bun an din istoria sistemului de pensii private din România

Performanţa fondurilor de pensii private din ultimii ani consolidează încrederea în sistemul financiar din România, demonstrând că acest sector este un domeniu de excelenţă, foarte bine supravegheat şi reglementat. Acest sistem oferă un puternic impuls consolidării încrederii cetăţenilor în sustenabilitatea pensiilor private, fiind construit pe principii solide de guvernanţă şi protecţie a contribuţiilor.

Sistemul de pensii private este unul solid, beneficiind de multiple niveluri de protecţie şi de un cadru de reglementare riguros, aliniat la cele mai înalte standarde internaţionale, inclusiv cele ale OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Sistemul este supravegheat cu stricteţe, asigurând transparenţă, siguranţă şi predictibilitate pentru participanţi. În cadrul ultimei evaluări realizate de Grupul de lucru al OCDE pentru pensiile private (WPPP), România a fost apreciată pentru progresele sale în alinierea la standardele promovate de organizaţie, confirmând soliditatea şi maturitatea acestui sistem.

Transparenţa şi rezilienţa sistemului sunt demonstrate şi de creşterea constantă a activelor sistemul de pensii private, care a depăşit 9% din PIB în anul 2024.

În plus, sistemul de pensii private din România a devenit un pilon esenţial al economiei, atingând o maturitate economică solidă după 16 ani de funcţionare. Anul 2024 se conturează ca fiind cel mai performant an din istoria sistemului de pensii private, marcând o creştere spectaculoasă a activelor şi a randamentelor, consolidând astfel încrederea în acest mecanism de economisire pe termen lung. Cu active ce au depăşit 160 miliarde de lei, echivalentul a peste 9% din PIB, fondurile de pensii private îşi reconfirmă rolul strategic în economia naţională, oferind stabilitate financiară şi contribuind semnificativ la dezvoltarea pieţelor financiare şi a economiei reale.

Pe fondul schimbărilor demografice din ultimii ani, s-au realizat ample iniţiative de modernizare a sistemului de pensii, promovând extinderea şi consolidarea schemelor de pensii bazate pe capitalizare, administrate de entităţi private. Astfel de sisteme vor juca un rol din ce în ce mai important în asigurarea veniturilor la pensie, iar activele de pensii private vor avea un impact major pe pieţele financiare, fiind o sursă vitală de economisire pe termen lung.

Anul 2024 a marcat o creştere excepţională a activelor fondurilor de pensii private, acestea depăşind praguri istorice de performanţă. Valoarea activelor fondurilor de pensii private în anul 2024 au înregistrat o creştere de 19% faţă de anul 2023, de 56% faţă de anul 2022, de 69% faţă de anul 2021, de 100% faţă de anul 2020 şi de 143% faţă de anul 2019.

Această evoluţie confirmă stabilitatea şi rezilienţa fondurilor de pensii private într-un mediu economic complex, demonstrând eficienţa strategiilor de investiţii adoptate de administratori. Fondurile de pensii sunt astăzi un factor esenţial de stabilitate macroeconomică, oferind economiei româneşti un flux constant de capital pe termen lung.

Ritmul de creştere a activelor fondurilor de pensii private indică un ciclu de dublare la fiecare cinci ani, reflectând o evoluţie solidă şi sustenabilă. Începând cu 2018, această tendinţă s-a menţinut constant, confirmând maturizarea progresivă a sistemului. Chiar şi în contextul crizei sanitare COVID-19, sectorul a demonstrat o rezilienţă semnificativă, înregistrând un termen rapid de recuperare. Capacitatea de adaptare şi revenire la un trend ascendent subliniază stabilitatea pieţei şi rolul său esenţial în sistemul financiar.

Astfel, anul 2024 reconfirmă statutul fondurilor de pensii private ca un pilon fundamental al economiei româneşti, oferind stabilitate financiară pentru milioane de români şi susţinând dezvoltarea sustenabilă a pieţelor financiare. Creşterea activelor, randamentele pozitive şi contribuţia la finanţarea statului, dar şi a mediului privat prin intermediul BVB subliniază impactul strategic al acestui sector. Pe măsură ce România îşi continuă procesul de aliniere la standardele OCDE, fondurile de pensii private îşi consolidează poziţia ca un instrument esenţial pentru stabilitatea economică şi securitatea financiară a viitorilor pensionari. Având în vedere caracterul relativ tânăr al acestei pieţe şi faptul că se află la jumătatea unui ciclu de contribuţii, proiecţiile indică o continuare a expansiunii, urmând să depăşească, într-un orizont de timp apropiat, pragul de 10% din PIB. Această evoluţie subliniază importanţa strategică a fondurilor de pensii private în cadrul sistemului financiar şi al economiei naţionale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sistem,
active

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.