Daniel Anghel, PwC: România are o situaţie bugetară dificilă, dar majorarea taxelor nu trebuie să fie unica soluţie. Avem o colectare care ne plasează încă la coada clasamentului

Autor: Cristina Bellu Postat la 23 septembrie 2023 31 afişări

Daniel Anghel, PwC: România are o situaţie bugetară dificilă, dar majorarea taxelor nu trebuie să fie unica soluţie. Avem o colectare care ne plasează încă la coada clasamentului

Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de consultanţă fiscală şi juridică în cadrul PwC România, susţine că finanţele publice se află în dezechilibru din cauza creşterii cheltuielilor publice mai ales cu salariile şi pensiile, subţierii bazei impozabile, evaziunii, dar şi colectării deficitare a taxelor.

În acelaşi timp el consideră că majorarea taxelor nu trebuie să fie unica soluţie a guvernului pentru noi surse de finanţare, ci mai repede ar trebui stimulată colectarea taxelor, unde România înregistrează un deficit foarte ridicat.

“Avem un deficit foarte mare la colectarea TVA, unde România e campioană absolută de mulţi ani. Din păcate s-au luat puţine măsuri pentru o colectare mai bună. Şi da, unele reglaje sunt necesare pentru echitate fiscală, cu mai puţine facilităţi, excepţii, scutiri care reduc baza impozabilă”, a  spus Daniel Anghel în cadrul unei conferinţe organizată de instituţie, unde au fost analizate noile propuneri de măsuri fiscale anunţate săptămâna aceasta de guvern.

Potrivit acestuia, România nu se află în faţa unei reforme fiscale generată de o strategie şi care să aibă la bază anumite principii care urmăresc o reaşezare a taxelor în scopul dezvoltării economice.

Practic, efectul urmărit de creştere a încasărilor bugetare ar putea să nu fie atins, iar unele companii să fie atît de afectate încât să se redreseze foarte greu.

“Impozitarea cifrei de afaceri este o practică aproape inexistentă în ţările dezvoltate tocmai pentru că mărimea cifrei de afaceri nu înseamnă, implicit, profituri pe măsură. Marjele de profit diferă de la un sector economic la altul, dar şi în funcţie de contextul economic”, adaugă Daniel Anghel.

Conform estimărilor PwC, 756 de companii pot fi eligibile (impozitul pe profit < 1% din CA), 20 fiind instituţii de credit, iar 335 de companii ar plăti în continuare 16% impozit pe profit.

“Suma pe care estimăm că Ministerul Finanţelor o va încasa suplimentar prin aplicarea acestui impozit este de 6,2 miliarde lei. Ţin să menţionez că aceste estimări iau în calcul doar cifrele din bilanţ ale companiilor aşa cum ele sunt prezentate pe site-ul MEF nu veniturile totale prevăzute de proiectul de lege care in anumite situaţii pot fi chiar mai mari”, a mai spus Daniel Anghel.

Potrivit PwC, impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru companii, cele mai afectate domenii fiind energia, auto, sectorul tutunului, farmaceutic şi construcţii, multe deja supraimpozitate.

Principalele consecinţe aşteptate ale acestor propuneri sunt descurajarea investiţiilor, cu precădere cele asumate de companii pe termen scurt şi mediu, migrarea activităţilor unor companii către alte state sau amânarea intenţiilor unor companii străine de a investi pe piaţa românească, presiuni inflaţioniste prin transferul costurilor către consumatorii finali, reducerea competitivităţii României, cu impact asupra exporturilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
colectare,
refuz,
romania,
taxe,
pwc,
majorare,
solutie

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.