De când a început să investească în titluri de stat româneşti, în 2021, Fondul Suveran al Norvegiei şi-a triplat expunerea la aproape 640 mil. lei

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 01 februarie 2024 42 afişări

De când a început să investească în titluri de stat româneşti, în 2021, Fondul Suveran al Norvegiei şi-a triplat expunerea la aproape 640 mil. lei

La o medie de 21% ajunge randamentul investiţiilor în 2023 Nicio expunere pe industria locală de real estate

Norvegienii care ţin frâiele celui mai mare fond suveran din lume, cu active de 1.600 miliarde de dolari, aveau la finele anului trecut o expunere de 139,45 milioane de dolari pe obligaţiuni guvernamentale româneşti, în creştere cu 20,5% faţă de nivelul din 2022. Suma reprezintă echivalentul a aproximativ 640 de milioane de lei, arată cele mai recente rapoarte publicate de fond.

Pe de altă parte, de când a început să investească în datoria României, Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, alimentat cu capitalul obţinut din resursele petroliere şi gazele naturale din Marea Nordului, şi-a crescut de peste trei ori expunerea pe titluri de stat româneşti, de la 43 de milioane de dolari în 2021.

Per total, deţinerile totale de anul trecut din România, unde sunt incluse şapte companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, prezente în indicele BET, se ridică la 217,55 milioane de dolari, adică un miliard de lei, în creştere cu 18% an/an.

Companiile româneşti prezente anul trecut în portofoliul fondului sunt OMV Petrom, Hidroelectrica, Banca Transilvania, Sphera Franchise Group, Digi Communications, Aquila Part Prod şi MedLife, la care se adaugă şi Globalworth Real Estate Investments, dezvoltator imobiliar cu prezenţă puternică pe plan local.

În medie, randamentul investiţiilor fondului în acţiuni a fost de 21,3% anul trecut. Investiţiile în instrumente cu venit fix au livrat o medie de 6,1%, cele în companii imobiliare nelistate au ajuns la minus 12%, iar investiţiile în companii nelistate specializate în infrastructură de energie verde au oferit un randament mediu de 3,7%. Vehiculul de investiţii nu avea nicio investiţie în industria de real estate din România în 2023.

Fondul a raportat un rezultat net istoric de 213 miliarde de dolari, susţinut de randamentele mari ale acţiunilor din industria tehnologică, conform Reuters. Profitul vine după o pierdere record de 164 de miliarde de dolari în 2022, când acţiunile au suferit din cauza inflaţiei, ratelor dobânzilor şi conflictului din Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.