De câţi bani ai nevoie ca să fii fericit? Poţi să ai prea mulţi?

Postat la 28 decembrie 2024 292 afişări

De câţi bani ai nevoie ca să fii fericit? Poţi să ai prea mulţi?

Evan T. Beach este un planificator financiar certificat, specializat în venituri de pensionare, optimizare fiscală şi managementul practicii. Este colaborator frecvent pentru publicaţii precum KiplingerCNBCYahoo Finance, şi TheStreet.com, fiind, de asemenea, instructor în cadrul programelor de planificare financiară de la Universitatea Texas Tech. Într-un articol publicat recent de Kiplinger, el vorbeşte despre corelaţia dintre fericire şi bani. El spune că relaţia dintre bani şi fericire este complicată, cu numeroase studii contradictorii. A descris însă trei principii fundamentale asupra cărora majoritatea profesioniştilor sunt de acord.


1. Cine obţine cel mai mult – sau cel mai puţin – fericire din bani

Banii au un impact mult mai mare asupra fericirii la capătul inferior al spectrului de venituri, iar motivul este simplu. Am crescut într-o familie cu stabilitate financiară, aşa că ezit să folosesc exemplul meu. Totuşi, au fost momente la începutul carierei mele când eram, în mod obiectiv, sărac. Cel mai memorabil dintre ele a fost în primul an după facultate, când am primit o factură fiscală mai mare decât suma din contul meu bancar. Niciuna dintre sume nu era mare.

În astfel de momente, stresul financiar pătrunde în toate aspectele vieţii tale. Afectează aproape fiecare decizie pe care o iei. Este, de asemenea, momentul în care chiar şi o mică sumă neaşteptată de bani poate avea un impact semnificativ asupra fericirii. Acest lucru se datorează faptului că îţi poţi plăti chiria sau ipoteca. Sau, în cazul meu, factura fiscală. Aceasta oferă siguranţă financiară şi acoperirea nevoilor de bază. Ambele sunt asociate pozitiv cu fericirea.

Pe măsură ce venitul creşte şi nevoile de bază şi siguranţa sunt acoperite, randamentul asupra fericirii scade. Unii chiar susţin că se inversează, deoarece un anumit nivel de venit poate forţa sacrificarea echilibrului dintre muncă şi viaţă personală.


2. Modul în care cheltuieşti contează mai mult decât câştigul

Este foarte greu să evaluezi fericirea cuiva pe baza declaraţiei sale fiscale. Pe de altă parte, extrasul de cont poate spune mai multe. Un studiu din 2016 intitulat „Banii cumpără fericirea când cheltuielile se aliniază cu personalitatea noastră” ne arată clar rezultatul. Când cheltuim în conformitate cu ceea ce este cu adevărat important pentru noi, suntem mai fericiţi.

În cartea Happy Money, autorii Elizabeth Dunn şi Michael Norton identifică cinci categorii şi obiceiuri de cheltuieli care aduc cea mai mare fericire:

  • Cheltuielile pe experienţe: Acestea sunt ca un pachet 3-în-1. Primeşti anticiparea, experienţa propriu-zisă şi amintirea.
  • Cheltuielile pentru ceilalţi: Daniel Crosby, în cartea sa The Soul of Wealth, prezintă mai multe studii care susţin acest concept. Unul dintre ele arată că acest lucru este valabil chiar şi la copiii de doar 2 ani.
  • Cumpărarea timpului: Acest lucru înseamnă delegarea sarcinilor pe care nu le găseşti plăcute, cum ar fi plivitul grădinii, pentru a petrece timp cu familia sau citind. Este important să nu foloseşti acest timp economisit pentru reţelele sociale, deoarece te va face mai puţin fericit.
  • Evitarea materialismului: Bunurile materiale oferă un impuls temporar de fericire, dar devin rapid normale, creând un ciclu repetitiv.
  • Finanţarea necesităţilor vieţii: Aşa cum am menţionat anterior, acestea sunt esenţiale pentru fericire.

3. Comparaţia socială este (aproape întotdeauna) rea

Aceasta sună crud, dar este adevărat. Obţinem satisfacţie privindu-ne superioritatea faţă de alţii, ceea ce evidenţiază succesul nostru. Totuşi, obţinem mai puţină bucurie privind în jos decât durerea pe care o simţim privind în sus. Şi există un drum lung de privit în sus.

În cartea sa, Crosby discută despre cât de periculoase pot fi reţelele sociale în acest sens. Cei mai urmăriţi 10 oameni de pe Instagram au o avere medie netă de 400 de milioane de dolari. Şi te compari cu ei? Un studiu din 2022 arată că riscul de depresie creşte cu 13% pentru fiecare oră suplimentară petrecută pe reţelele sociale în rândul adolescenţilor.


Concluzie: Siguranţa este mai valoroasă decât aurul

Privind banii ca pe un instrument, cred că aceştia oferă siguranţă, flexibilitate şi distracţie – în această ordine. Siguranţa financiară oferă cele mai mari beneficii. Ca planificator financiar, mă bazez adesea pe un plan financiar pentru a asigura această siguranţă.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.