De ce Donald Trump, un miliardar, are nevoie disperată de cash şi de donaţiile altor miliardari pentru campania prezidenţială?
La scurt timp după ce un judecător din New York i-a cerut să plătească 454 milioane de dolari pentru că şi-a „umflat“ valoarea proprietăţilor în mod fraudulos, Donald Trump a organizat un eveniment pentru strângere de fonduri la resort-ul său Mar-a-Lago din Palm Beach.
La scurt timp după ce un judecător din New York i-a cerut să plătească 454 milioane de dolari pentru că şi-a „umflat“ valoarea proprietăţilor în mod fraudulos, Donald Trump a organizat un eveniment pentru strângere de fonduri la resort-ul său Mar-a-Lago din Palm Beach.
O parte din suma strânsă în cadrul evenimentului respectiv a mers către un grup care plăteşte pentru avocaţii săi, scrie Financial Times.
Campania lui Trump pentru alegerile prezidenţiale din 2024 nu seamănă cu nicio alta. Banii vin pentru victoria sa la Casa Albă. Însă la fel de rapid, o parte din aceştia au ca obiectiv să-l ajute pe Trump să nu ajungă la închisoare.
Trump a folosit fiecare dintre cele patru cazuri în care a fost pus sub acuzare drept instrumente de strângere de fonduri, ajutând grupurile pro-Trump să atragă aproximativ 190 milioane de dolari în 2023. Însă aceleaşi grupuri au cheltuit în acelaşi timp peste 50 milioane de dolari pe cheltuieli de judecată.
Deşi Trump conduce în majoritatea sondajelor pentru alegerile din noiembrie, campania sa are un dezavantaj financiar uriaş faţă de cea a lui Joe Biden. Banii contează în alegerile americane. În 2020, Joe Biden a devenit primul candidat prezidenţial din istoria SUA care a atras peste 1 miliard de dolari de la donatori. Alegerile din 2024 s-ar putea dovedi chiar mai costisitoare.
Nevoia lui Trump de bani este importantă şi pentru că ar putea avea un impact asupra modului în care acesta abordează alegerile. Trump încearcă acum să atragă două tipuri diferite de donatori, fiecare cu poziţii divergente privind genul de campanie pe care vor ca acesta să o desfăşoare, cât şi tipul de administraţie pe care-l va conduce.
Trump are propriul grup de loialişti, însă acesta caută sprijin şi în rândul donatorilor republicani mai tradiţionali, concentraţi în lumea financiară newyorkeză. Mulţi dintre aceştia vor ezita probabil să dea bani care vor ajunge să acopere cheltuielile de judecată ale candidatului.
Suporterii lui Trump sunt siguri că banii vor fi acolo. Şi totuşi, banii continuă să se scurgă.
Averea netă a lui Trump s-a mişcorat recent cu 1 miliard de dolari în urma scăderii acţiunilor businessului acestuia din social media, care a raportat pierderi de peste 58 miliarde de dolari în 2023, scrie Bloomberg.
Acţiunile Trump Media & Technology Group au scăzut cu 21% la începutul săptămânii la 48,66 dolari pe acţiune. Trump deţine 57% din companie, participaţia sa valorând acum 3,76 miliarde de dolari pe hârtie.
În urma declinului acţiunilor, averea netă a lui Trump a scăzut cu 14% la 6,4 miliarde de dolari. Trump nu-şi poate vinde imediat participaţia, acesta neputându-şi acoperi parţial nevoia de cash în acest fel.
De asemenea, Trump a fost nevoit recent să depună o cauţiune de 175 milioane de dolari în cazul de fraudă din New York pentru a evita confiscarea activelor sale de către autorităţile de stat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro