De ce încep să le scadă averile super-bogaţilor din Est? Sute de miliarde de dolari s-au evaporat şi încă nu se ştie dacă răul a trecut sau doar pândeşte după colţ
Celebrarea nunţii fiului miliardarului indian Mukesh Ambani, Anant, la începutul acestui an, a fost un subiect de pe care au sărit toate tabloidele şi nu degeaba. Nunta a fost descrisă ca o paradă a opulenţei absurde care a culminat cu staruri precum Rihanna sau Justin Bieber, aduse cu avionul pentru a distra invitaţii.
Evenimentul - care a costat 600 de milioane de dolari - a oferit o privre către lumea super-bogaţilor indieni, susţinuţi de averile ce nu s-au oprit din creştere, de o economie în plină ascensiune şi de foamea investitorilor pentru activele indiene. La jumătate de an de la evenimentul de proporţii faraonice, nori negri încep să se adune deasupra lumii miliardarilor indieni, care au pierdut miliarde pe bandă rulantă, scrie Bloomberg.
Atât Mukesh Ambani, preşedintele conglomeratului Reliance Industries Ltd, cât şi Gautam Adani, fondatorul Adani Group, se confruntă în prezent cu multiple ameninţări care le afectează afacerile - şi imensa lor avere. Adani a fost nu de mult al treilea cel mai bogat om din întreaga lume, imediat lângă Jeff Bezos sau Elon Musk.
Afacerile lui Ambani în domeniul energiei şi al comerţului cu amănuntul au înregistrat performanţe slabe pe fondul îngrijorării crescute a investitorilor cu privire la datorii, în timp ce imperiul lui Adani a fost zguduit de o anchetă a Departamentului de Justiţie al SUA care ameninţă să reducă finanţarea şi să îngreuneze obţinerea de contracte.
Încă nu este clar dacă ce este mai rău a trecut pentru ambele tabere sau dacă alte lovituri grele sunt pe drum.
Pentru Adani, demersul procurorilor americani din noiembrie privind presupusa luare de mită a fost o revenire nedorită în centrul atenţiei presei internaţionale. Adani a luptat pentru a consolida încrederea investitorilor după ce, anul trecut, rechinul bursier Hindenburg Research a publicat un raport în care acuza firma de practici frauduloase.
Adani, care a negat ambele acuzaţii, a promis să continue lupta. Acesta a declarat, în cadrul unui eveniment organizat după acuzaţiile din SUA, că firma se angajează să respecte „reglementările de nivel mondial” şi că fiecare atac împotriva companiei „nu face decât să ne întărească”.
Acuzaţiile care planează deasupra lui Adani ar putea afecta tot conglomeratul său şi automat şi preţul acţiunilor, ceea ce se va traduce în dificultăţi economice şi financiare pe termen lung. Averea lui Adani a atins un vârf de 122,3 miliarde de dolari în iunie, după ce a lucrat la consolidarea finanţelor în urma atacului Hindenburg Research. Aceste câştiguri s-au evaporat în urma acuzaţiilor din SUA potrivit cărora se află în spatele unui caz de mită oferită oficialilor guvernului indian, iar acum averea sa a ajuns la 82,1 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.
El nu este singurul care s-a trezit cu mai puţini bani în conturi . Averea lui Ambani, cel mai bogat om din Asia, s-a prăbuşit şi ea, deşi poate într-un mod mai puţin dramatic şi public. Averea sa atins un vârf de aproximativ 120,8 miliarde de dolari în iulie, chiar în momentul în care nunta uriaşă despre care au scris toate tabloidele era în plină desfăşurare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro