De ce pleacă tinerii români la studii în străinătate?

Autor: Alexandra Matei Postat la 18 iunie 2024 36 afişări

De ce pleacă tinerii români la studii în străinătate?

După anii de liceu, mulţi dintre tinerii români aleg să se îndrepte mai departe către studiile în străinătate, iar motivele alegerii lor sunt variate. Unii dintre ei pleacă în speranţa că vor găsi afară ceea ce lipseşte în România – cum ar fi flexibilitatea programei de studiu sau mai multă practică şi mai puţină teorie -, iar alţii pentru că vor să cunoască şi alte culturi şi să experimenteze.

Însă, indiferent de motivul plecării lor, sunt şi mulţi tineri care pleacă cu gândul de a se întoarce în ţară după terminarea studiilor, după cum au afirmat câţiva dintre ei în cadrul evenimentului How to College, o conferinţă dedicată viitorilor absolvenţi de liceu care vor să studieze peste graniţe.

„Am plecat pentru că am vrut să descopăr cine sunt cu adevărat şi ca să pot alege cum şi ce să învăţ. În afară avem mai multă flexibilitate”, a spus pentru ZF, în cadrul conferinţei How to College, Alexandru-Ioan Rotaru, un tânăr care a absolvit The American Academy of Dramatic Arts din Los Angeles, California, SUA.

Conferinţa How to College este organizată de Youni4YOUth, comunitatea tinerilor doritori să studieze în străinătate, creată sub umbrela companiei Youni, în perioada 18-19 iunie, iar în cadrul ei, tinerii care doresc să studieze în străinătate au aflat direct de la studenţii unor universităţi din toată lumea informaţii despre întregul proces academic.

La eveniment participă studenţi ai unor universităţi importante, cele mai multe din SUA, precum University of California Berkeley, Clark, NYU, LSE, Cambridge, Oxford, Rochester, Drexel, MIT, Harvard, University of Chicago, UCLA, Bocconi, IE, UCL, Kings, University of Michigan, Purdue, Carnegie Mellon şi multe altele.

Aceşti studenţi au vorbit despre experienţele lor din şcoală şi din afara ei, iar elevii participanţi au avut ocazia de a le adresa întrebări despre parcursul academic din ţara şi universitatea unde studiază. Curiozităţile elevilor de liceu prezenţi la conferinţă marţi, 18 iunie, au fost legate de criteriile de admitere şi de viaţa de student în străinătate.

„Se spune că în viaţă, experienţa este cel mai bun profesor. Cu ocazia acestei conferinţe, elevii români au ocazia să verifice ei înşişi acest fapt, stând de vorbă cu tineri care au făcut deja pasul pe care ei abia urmează să îl facă, acela de a căuta cea mai bună opţiune de studii universitare, pliată cât mai bine pe profilul lor”, explică Daniela Bordei, profesor coordonator al acestui eveniment şi expert consultant în cadrul Youni, compania românească edtech care investeşte în formarea unui ecosistem regional de dezvoltare personală şi mentorat pentru tinerii care doresc să studieze în străinătate.

Conferinţa How to College se află la a patra ediţie. Acest eveniment se adresează deopotrivă tinerilor interesaţi să studieze în străinătate, dar şi părinţilor acestora şi este un proiect special creat pentru liceeni de către liceeni, care aduce studenţi din străinătate alături de elevi dornici să îşi continue studiile în alte ţări.

Youni este o companie românească, fondată în 2017 de antreprenorul Andrei Nicolae, care ajută tinerii aflaţi la început de drum să îşi aleagă universitatea potrivită. Peste 14.000 de elevi şi studenţi au beneficiat până acum de serviciile companiei.

Până în prezent, compania a primit investiţii totale în valoare de peste un milion de euro de la EGV, Simple Capital şi angel investors. Fondatorul companiei îşi propune ca prin intermediul Youni, în următorii cinci ani, să ajute un milion de elevi să ajungă la universitatea potrivită.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tineri,
strainatate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.