De la firmă la grup de firme. Care sunt câteva dintre marile grupuri de firme antreprenoriale?

Autor: Dana Ciriperu Postat la 14 mai 2024 274 afişări

Dacă zeci de grupuri de firme din România şi-ar schimba modul de raportare a rezultatelor financiare şi ar integra într-un holding sau o companie „umbrelă” businessul pe care îl derulează, atunci am avea probabil 100 de firme şi grupuri de firme controlate de antreprenori locali cu afaceri de peste sau foarte aproape de 1 mld. lei.

Dacă zeci de grupuri de firme din România şi-ar schimba modul de raportare a rezultatelor financiare şi ar integra într-un holding sau o companie „umbrelă” businessul pe care îl derulează, atunci am avea probabil 100 de firme şi grupuri de firme controlate de antreprenori locali cu afaceri de peste sau foarte aproape de 1 mld. lei.

Dacă ne uităm doar la firmele din top 100 şi la acţionarii lor vedem că Anca Vlad, de exemplu, apare în top cu Fildas, distribuitorul de medicamente şi cea mai mare companie din grupul Fildas-Catena, dar şi cu două companii din retailul farmaceutic: Catena Hygeia şi Farmaceutica Argeşfarm. Fildas-Catena nu are însă comunicat public un rezultat consolidat la nivel de grup. La fel se întâmplă cu grupul Ţiriac, care are şi el două companii în top 100, cu grupul Tehnostrade/UMB Spedition cu trei firme între primele 100, cu Iulian Stanciu, acţionar în două companii din top 100 sau cu Augustin Oancea cu Tinmar Energy, dar şi alte firme pe care le deţine în comerţul cu energie.

Ierarhizarea grupurilor de firme în absenţa unor criterii comparabile devine greu de realizat.

Un exemplu simplu arată că în anul 2022, Pavăl Holding SRL, înregistrat cu acest nume la Registrul Comerţului, cu rezultate raportate pe 2022, un profit net de 1,5 mld. lei, nu are raportată cifra de afaceri în acel an. Cât de mare este acest grup construit de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, fondatorii Dedeman? Este primul, al doilea? Pe ce loc s-ar situa? Sunt întrebări la care în acest moment, în care scriem acest catalog, nu putem răspunde.

Demersul nostru este unul jurnalistic, iar intenţia este de a pune pe masă un nou instrument care arată cât  de mult a crescut businessul antreprenorial românesc, unde a ajuns astăzi, dar şi cum în foarte multe situaţii forţa antreprenorului vine dintr-un

grup de firme pe care l-a construit în zece sau treizeci de ani.

Ce arată cifrele pe companii? Ce arată cifrele grupurilor de firme? Cât de mare este cea mai mare companie a unui grup? Sunt antreprenori prezenţi şi în topul firmelor şi la nivel de grup? Sunt câteva dintre întrebările de la care pornim, pe care le punem pe masă lăsând loc de îmbunătăţire.

Catena-Fildas

12

mld. lei – cifra de afaceri cumulată a grupului Fildas-Catena în 2022

Grupul format din distribuitorul de medicamente Fildas şi lanţul de farmacii Catena este liderul pieţei farmaceutice din România, după datele din 2022, când împreună au avut afaceri cumulate de 2,5 mld. euro (12 mld. lei), în creştere cu 27% faţă de anul anterior. Într-o piaţă farma curtată constant în ultimii ani de investitori străini, de la fonduri de investiţii, la grupuri farmaceutice mari, Fildas-Catena a rămas o afacere antreprenorială românească, fiind condusă de Anca Vlad. În plus, planurile urmăresc tranziţia căte următoarea generaţie în business, fiul antreprenoarei pregătindu-se să preia frâiele afacerii. Peste 900 de farmacii avea Catena la finalul lui 2022, iar la nivel de depozite, Fildas are 17 astfel de unităţi la nivel naţional. Dacă pentru distribuţie există o singură companie, la farmacii strategia grupului a fost să nu consolideze afacerile sub o singură firmă. Astfel, în topul celor mai mari 100 de companii antreprenoriale din România intră atât Fildas, cât şi două alte companii din retailul farmaceutic.

Grupul Agricover

2,87

mld. lei este cifra de afaceri la nivel de grup în 2022

518

angajaţi

Agricover Holding este deţinut de antreprenorul Jabbar Kanani. Grupul este lider în piaţa de distribuţie de inputuri agricole din România, precum seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi combustibili, prin Agricover Distribution, dar mai cuprinde liniile de business Agricover Credit IFN, instituţie specializată în finanţarea fermierilor şi Agricover Technology, prin care oferă fermierilor soluţii de digitalizare. Grupul ajunge, prin produsele sale, la aproape 10.500 de fermieri. Cea mai mare companie din grupul Agricover este Agricover Distribution.

Dona. Logistică

2,8

mld. lei este cifra de afaceri cumulată a grupului Dona în 2022

Grupul Dona. Logistică are sub aceeaşi umbrelă distribuitorul de medicamente şi reţeaua de farmacii Dona, controlate de medicul Eugen Banciu, un „creator de branduri” în domeniul farmaceutic. Împreună, divizia de farmacii şi de distribuţie de medicamente au generat în 2022 o cifră de afaceri cumulată de 2,8 mld. lei, în creştere cu 18% faţă de anul anterior.

Istoria farmaciilor Dona a început în 1992, când medicul Eugen Banciu renunţa la o profesie în medicină pentru a înfiinţa prima farmacie. Patru ani mai târziu, în 1996, punea bazele Farmexpert, distribuitor de medicamente, pe care urma să-l vândă în 2013 către Alliance Boots. În 2016 a pus pe piaţă şi conceptul de franciză de farmacie, existând câteva zeci de astfel de unităţi. În topul celor mai mari 100 de companii antreprenoriale apare divizia de distribuţie. Până în 2023, inclusiv, Dona a funcţionat cu cele două activităţi separate, retail şi distribuţie. Din 2024 însă, cele două divizii s-au unit sub aceeaşi companie, fuzionând prin absorbţie.

Ţiriac Holdings

40

de companii sunt parte a holdingului fondat de Ion Ţiriac

2-2,5

mld. lei reprezintă o estimare a businessului anual

Ion Ţiriac, imediat după 1990 a adus în România primele branduri occidentale, iar prin intermediul businessurilor create pe plan local românii aveau în premieră acces la servicii şi produse vest-europene. În 1990 Ion Ţiriac a înfiinţat Banca Comercială Ion Ţiriac, care a devenit ulterior UniCredit Ţiriac şi acum UniCredit, a investit în prima societate privată de asigurări, acum Allianz Ţiriac. În auto, în 1994 obţinea licenţele de rent-a-car pentru Avis şi Herz, iar tot în prima parte a anilor '90 aducea pe plan local cele mai căutate şi dorite branduri – Ford, prin Romcar, în 1992, iar Mercedes-Benz în 1990 prin Autorom. Ulterior lista mărcilor importate a fost completată de Mitsubishi, Hyundai, Land Rover şi Jaguar, iar Ţiriac Auto este şi acum cel mai mare dealer auto de pe piaţa locală, cu cel mai mare business şi cei mai mulţi angajaţi. Tot în retail, în 1995 Ion Ţiriac aduce în România în parteneriat Metro, prima “oază” de retail modern într-o piaţă reprezentată de en-gros-uri şi buticuri.

În prezent grupul reuneşte în prezent peste 40 de companii private autohtone, activând în următoarele sectoare principale: automotive, real estate, servicii financiare (asigurări), transport aerian şi energie.

Pe lânga acestea, Ţiriac Group desfăşoară activităţi în câteva domenii conexe, precum servicii de pază şi protecţie, property management, servicii media etc.

Grupul Serviciile Comerciale Române/Chimcomplex

2,5 mld. lei 

cifră de afaceri la nivel de grup în 2022

2.000 de angajaţi

Ştefan Vuza, cel mai puternic antreprenor de la Bursa de Valori Bucureşti, care deţine pachetul majoritar de acţiuni la combinatul chimic Chimcomplex,  a reuşit să dezvolte în 30 de ani un grup industrial cu 27 de fabrici şi combinate, unde lucrează peste  2.000 de angajaţi. Grupul include în prezent mai multe companii, Chimcomplex, INAV din Bucureşti, Uzuc Ploieşti, Contactoare Buzău, Sinterom Cluj Napoca, Iaşitex sau Caromet Caransebeş şi altele.

Cifra de afaceri a grupului se ridica la circa 2,5 mld. de lei în 2022, faţă de 2,3 mld. lei în anul anterior, potrivit datelor transmise de oficialii companiei. Valoarea activelor se ridică la 4,2 mld. lei în 2022, au mai transmis reprezentanţii companiei.

Grupul Serviciile Comerciale Române (SCR) din care s-a desprins în 2018 grupul Compania Română de Chimie (CRC) a sărbătorit anul trecut 30 de ani. Prin cea mai cunoscută companie din grup, Chimcomplex, cu afaceri de 2,25 mld. lei în 2022,  numele antreprenorului a devenit sinonim cu industria chimică. Vuza declara pentru ZF că şi-a luat  rolul de “alchimist” pentru a renaşte industria chimică din România.

Povestea în afaceri începe în 1993, când Ştefan Vuza punea bazele companiei Serviciile Comerciale Române SRL, cu sediul la Piatra Neamţ, alături de alţi patru asociaţi. În 2018 Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim au finalizat tranzacţia prin care combinatul din Borzeşti a cumpărat cinci pachete de la Oltchim din cele nouă oferite în procesul de licitaţie.

Mai mult, Chimcomplex va primi  un ajutor de stat de 192 mil. lei pentru a dezvolta o fabrică de răşini sintetice la Oneşti, a cărui  valoare se ridică la

490 mil. lei. Compania a intrat la finalul anului trecut pe lista celor opt firme selectate pentru semnarea contractelor de ajutor de stat la Ministerul Economiei.

Grupul Farmacia Tei şi Bebe Tei

1,53

mld. lei cifră de afaceri consolidată în 2022

1.163

de angajaţi

65

mil. lei profit net

Grupul Farmacia Tei şi Bebe Tei a avut afaceri consolidate de 1,53 miliarde de lei în 2022, în creştere faţă de 1,3 miliarde de lei în anul anterior, potrivit datelor transmise de oficialii companiei. În total, în magazinele din Bucureşti şi din provincie grupul avea 1.163 de angajaţi, faţă de 1.083 de salariaţi cu un an în urmă. Mai mult, reprezentanţii grupului au transmis că profitul a crescut la 64,9 milioane de lei în 2022, faţă de 61,1 milioane de lei anul anterior. Farmacia Tei şi Bebe Tei reprezintă unul din businessurile cu capital autohton care a avut o evoluţie accelerată în ultimii ani, consemnând creşteri constante cu două cifre ale vânzărilor. Din Farmacia Tei, fondată de antreprenoarea Roxana Maftei, s-a desprins businessul Bebe Tei, primul super­market cu articole pentru copii, deschis în zona de vest a Capitalei în 2013. Bebe Tei vinde produse pentru copii, dermato­cos­metice şi produse precum căru­cioare şi paturi pentru copii. În Farmacia Tei se vând  OTC-uri, medicamente cu prescripţie, suplimente alimentare, dermatocosmetice şi alte produse. Cele două lanţuri s-au diferenţiat de alte businessuri din acest sector prin di­ver­si­tatea produselor.

Mai mult, farmaciile Tei sunt dezvoltate pe spaţii mult mai mari decât o farmacie normală, de peste 1.000 de metri pătraţi, ceea ce le face adevărate “hipermarketuri” de medicamente. În 2022, Pavăl Holding, vehiculul de investiţii al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl de la Dedeman, a cumpărat 30% din acţiunile companiilor Farmacia Tei şi Bebe Tei.

Ropharma

1,4

mld. lei este cifra de afaceri a grupului Ropharma în 2022

Grupul Ropharma este singurul de pe piaţa locală care are business integrat de la producţia de medicamente, la distribuţie, farmacii şi inclusiv spital. Grupul s-a consolidat an de an în toate diviziile pe care le acoperă şi a ajuns astfel la afaceri cumulate de 1,4 mld. lei în 2022, în creştere cu 14% faţă de anul anterior.

Antreprenorul Mihai Miron, de profesie farmacist, este cel care conduce indirect grupul, mizând de mai bine de trei decenii pe dezvoltarea afacerilor în domeniul farma şi al sănătăţii. În total, circa 1.400 de oameni lucrează în cele patru divizii ale grupului.

Divizia de distribuţie, care aduce de altfel şi cea mai mare pondere la cifra de afaceri, apare şi în topul celor mai mari 100 de companii antreprenoriale din România. În domeniul farmaceutic, Ropharma este unul dintre cele mai mari cinci grupuri de pe piaţa locală, iar în sănătatea privată Spitalul Sf. Constantin din Braşov şi-a păstrat locul în clasamentul celor mai mari zece operatori medicali.

Construcţii Erbaşu

1.375

mil. lei este cifra de afaceri la nivel de grup

Construcţii Erbaşu

(cea mai mare firma din grup):

1.009,1 mil. lei

Grupul deţinut şi condus astăzi de Cristian Erbaşu este unul dintre cei mai activi constructori locali. Familia Erbaşu mai deţine businessuri şi în imobiliare şi agricultură, astfel că veniturile globale sunt mult mai mari, iar în ceea ce priveşte angajaţii, numărul se învârte în jurul a 1.800.

Grupul Carmistin

1,2

mld. lei este cifra de afaceri la nivel de grup în 2022

Grupul Carmistin, controlat de familia Paraschiv, cuprinde peste 20 de companii active în producţia de carne de pasăre, creşterea porcilor, creşterea bovinelor, dar şi în producţia de cereale şi ouălor bio, produse alimentare puse pe piaţă sub brandul La Provincia. Carmistin a depăşit cifra de afaceri 1 mld. lei şi este cel mai mare grup cu capital autohton din industria cărnii. Cea mai mare companie din grupul Carmistin este Avicarvil.

Agricola

1.128

mil.lei cifră de afaceri la nivel de grup în 2022

Grupul Agricola, unul dintre cele mai mari grupuri alimentare, cu activitate în sectorul cărnii de pui, al mezelurilor, dar şi al semipreparatelor, are în spate o istorie de peste 60 de ani, însă grupul a prins putere după o serie de investiţii şi un rebranding care au dus Agricola în topul vănzărilor pe toate segmentele pe care activează. Astăzi, Agricola este format din Agricola International (66,9% din cifra de afaceri), Salbac (13,9%), Europrod (11,5%), Avicola Lumina (5,9%) şi Aicbac (1,8% din cifra de afaceri), conform informaţiilor furnizate de grup. Acţionari în cadrul grupului sunt mai multe persoane fizice şi juridice.

Grupul Cris-Tim

907

mil. lei cifră de afaceri la nivel de grup în 2022

70,2

mil. lei profit net în 2022

2.501

de angajaţi

Grupul Cris-Tim este astăzi unul dintre cele mai mari grupuri româneşti din sectorul alimentar, dezvoltându-se de-a lungul anilor în mai multe domenii de activitate. În urmă cu 31 de ani, Cristina şi Radu Timiş au pus bazele Cris-Tim, începând cu un mic magazin alimentar şi trecând ulterior la producţie, asta după ce nu s-au dat batuţi având în vedere că pierduseră deja două pariuri de business. Astăzi, grupul are afaceri de peste 907 mil. lei anual şi este activ în producţia de mezeluri, lactate, ready-meal, vinuri, dar şi în turism.  Pe segmentul de mezeluri grupul are în portofoliu brandurile Cris-Tim, Salam Săsesc, Matache Măcelaru, Obrăjori, iar pe segmental de lactate cu brandul Cris-Tim. În vinuri, grupul are brandul Casa Timiş, aşa cum se numeşte şi conacul din Chiţorani renovat şi dat circuitului turistic de către familia Timiş.

Grupul Iulius

849

mil. lei este cifra de afaceri la nivel de grup în 2022

Iulius Mall Timişoara

(cea mai mare firma din grup):

199,2

mil. lei

Firma prin care este administrat centrul comercial deţinut de grupul Iulius în Timişoara este cea mai mare din grupul dezvoltat de Iulian Dascălu, care însă mai cuprinde câteva companii, aferente celorlalte proiecte imobiliare. În total, până acum, Iulius a realizat la Iaşi cinci proiecte de real estate, care totalizează 130.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri şi 105.000 de metri pătraţi de retail, pentru care a alocat jumătate de miliard de euro. Compania mai are însă un proiect mixt şi în Timişoara, dar şi o reţea de malluri în Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava. Iulius lucrează, de asemenea, la un proiect mixt la Cluj-Napoca, pe platforma Carbochim, după mutarea producţiei în afara oraşului. La nivelul întregului portofoliu imobiliar dezvoltat de Iulius, investiţiile de până acum se ridică la peste 1,3 miliarde de euro.

Scandia Food

778

mil. lei este cifra de afaceri la nivel de grup în 2022

75,9

mil. lei - profit net 2022

1.241

angajaţi

Cu o istorie care se întânde pe mai mult de un secol, Scandi Food a devenit în istoria recentă unul dintre cele mai mari grupuri din industria alimentară, evoluţie care s-a realizat şi printr-o serie de achiziţii pe care grupul l-a făcut. Lider pe piaţa de conserve, Scandia Food şi-a diversificat în ultimii ani paleta de branduri şi de produse din portofoliu.

În 2021, Scandia Food şi-a materializat ambiţiile de creştere intrând în piaţa produselor congelate extinzându-şi astfel know-how-ul în producţia şi distribuţia de produse congelate sub brandurile Tasty, Scandia Sibiu, Sibiu şi Roua, dar şi de a-şi extinde capabilităţile în categoria de mezeluri prin achiziţionarea companiei Agra’s Alba  Iulia în 2021 şi Carniprod Tulcea in 2023.

Scandia Food este cea mai mare companie din grup, dar grupul  era format în total 8 companii în 2022, în 2023 intrând sub umbrela Scandia Food şi Carniprod Tulcea.

Notă: Pentru datele din 2022  sunt  incluse firmele: Scandia Romana, Scandia Food, Agras Food Factory, Agra’s, Euro Foof Distribution, Yummy Snacks, Scandia Food Frozen, Trading CUD . Nu este inclus Carniprod.

CON-A

765

mil. lei este cifra de afaceri la nivel de grup în 2022

CON-A Operations

(cea mai mare firma din grup):

573,3

mil. lei

CON-A din Sibiu a devenit cunoscut drept unul dintre cei mai mari constructori de fabrici din România, având în portofoliu peste 130 de unităţi de producţie predate la cheie. În 2020, antreprenorul Mircea Bulboacă a transferat mare parte din activitatea CON-A pe o altă companie, CON-A Operations, entitatea prin care este raportată cea mai mare parte a activităţii grupului.

Grup Şerban Holding

534

mil. lei este cifra de afaceri a grupului în 2022

34

mil. lei este profitul net

Grup Şerban Holding şi-a început activitatea în anul 1994, în Oneşti. În prezent, afacerile grupului sunt extinse pe mai multe direcţii de dezvoltare, precum agricultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi legume, creşterea păsărilor, panifi caţie, patiserie-cofetărie, lanţ propriu de magazine – Băcăniile Şerban – distribuţie şi transport. Nicolae Şerban, acţionar cu 95,8% şi preşedinte executiv, a înfiinţat Interagroaliment SRL în anul 1994, reuşind să coordoneze activitatea firmei într-un mod care i-a asigurat o creştere organică, precum şi stabilitate de-a lungul timpului. Grup Şerban Holding a început tranzacţionarea la Bursă în 2022, la câteva zile de la începutul războiului în Ucraina, la o capitalizare de 355 mil. lei.


La acest material au contribuit: Alina-Elena Vasiliu, Georgiana Mihalache, Mădălina Dediu Panaete, Cristina Roşca, Bogdan Alecu, Miruna Diaconu, Mirabela Tiron

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.