De la zero la 120 mil. dolari: Cum a reuşit un tânăr student fără bani să ridice din nimic un mega-business încă din băncile facultăţii, deşi nimeni nu îl lua în serios

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 februarie 2025 4049 afişări

De la zero la 120 mil. dolari: Cum a reuşit un tânăr student fără bani să ridice din nimic un mega-business încă din băncile facultăţii, deşi nimeni nu îl lua în serios

Desmond Lim a învăţat încă de mic ce înseamnă munca grea şi perseverenţa. La vârsta de doar şapte ani, a descoperit pasiunea pentru baschet, însă familia sa nu îşi putea permite să îi cumpere o minge. Aşa că a decis să rezolve singur problema:  a economisit bani timp de mai multe luni, renunţând la mesele de prânz, pentru a-şi cumpăra propria minge de baschet. Această disciplină şi abordare practică l-au ajutat în cariera sa mai târziu. Astăzi el este este CEO-ul Workstream, o platformă gigant destinată resurselor umane, care a reuşit să atragă investiţii de 120 mil. dolari, scrie CNBC.

„Mereu am avut probleme cu banii. Tata era şofer, mama era femeie de serviciu. Am ales un sport care nu presupune investiţii prea mari ca să mă pot bucura de el oricând” spune Lim.

Lim s-a născut şi a crescut în Singapore şi a fost primul din familia sa care a urmat  o facultate. De la vânzarea ouălor la piaţa până la transportul de marfă, Lim spune că majoritatea membrilor familiei sale, inclusiv părinţii săi, au fost - şi încă sunt - muncitori cu ora.

Lim a fost inspirat de munca asiduă a părinţilor şi de exemplul de corectitudine pe care îl dădeau şi a aplicat aceste lecţii în viaţa sa personală.

În liceu, nu numai că a fost un elev de top, dar a şi condus echipa de baschet a şcolii sale, câştigând de asemenea o competiţie naţională.

Nu a durat mult ca să se facă observat. A devenit rapid clar că avea calităţile necseare pentru a intra la o universitate de top, dar familia sa nu avea bani cu care să-l ţină în facultate.

„Mama mi-a spus: Nu pot să-ţi plătesc facultatea. Nu ar trebui să mergi la facultate. Ar trebui să te duci să munceşti. Asta m-a forţat să găsesc soluţii pentru a rămâne în facultate chiar dacă eram pe cont propriu” povesteşte şeful Workstream.

În cele din urmă, călătoria antreprenorială a lui Lim s-a născut în mare parte dintr-o nevoie. El a început să clădească mici afaceri încă de când era tânăr pentru a-şi putea permite să îşi plătească facultatea.

Pe lângă concentrarea asupra studiilor şi a baschetului, Lim şi-a început propria afacere de meditaţii în liceu. În doi ani, spune el, această afacere i-a adus venituri de aproximativ 100.000 de dolari, sumă suficientă pentru a-şi plăti studiile.

Acel business de meditaţii a devenit doar prima dintre numeroasele afaceri pe care Lim le-a gestionat.

În mod similar, în timp ce studia la Singapore Management University, Lim şi-a stabilit un nou obiectiv: dorea să se mute în Statele Unite pentru a obţine o diplomă de masterat. Pentru a economisi bani, el a început o altă afacere, un restaurant de mâncare thailandeză.

După ce a absolvit universitatea în 2010, Lim a lucrat în sectorul bancar timp de mai mulţi ani, înainte de a merge în Statele Unite pentru masterat la Universitatea Harvard, în iulie 2013.

Mai târziu, după ce a absolvit Harvard, antreprenorul s-a mutat în Bay Area în 2016 şi a co-fondat Workstream în septembrie 2017 împreună cu Lei Xu şi Max Wang, prieteni din facultate.

În ianuarie 2018 Workstream şi-a găsit primul client, Coupa Cafe, care i-a recompensat pentru serviciile lor cu 100 de dolari pe şefii companiei.

„Începuturile au însemnat mult bătut la uşi şi cautat de clienţi pe la toate colţurile” îşli aminteste Lim.

Prima investiţie atrasă de companie a venit din partea lui Eric Yuan, fondatorul şi CEO-ul Zoom, care a contribuit la succesul Workstream cu 25.000 de dolari.

De atunci, cei doi au rămas prieteni timp, iar când Lim a încercat să obţină din nou bani pentru compania sa, fondatorul Zoom a devenit rapid primul finanţator important al Workstream.

Astăzi Workstream este un succes global care colaborează cu branduri din toată lumea printre care se numără Burger King şi Dunkin' Donuts. Printre finanţatorii majori ai  companiei se numără Gold House Ventures, Founders Fund al lui Peter Thiel şi Ken Howery, Jay-Z şi Tony Xu de, oamenii din spatele companiei de food delivery DoorDash.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
facultate,
refuz,
bani,
banci,
business,
reusita,
ridicare,
student

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.