De unde vine de fapt slaba colectare fiscală, corporaţii sau IMM-uri? Ce spun analiştii VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 20 octombrie 2024 41 afişări

De unde vine de fapt slaba colectare fiscală, corporaţii sau IMM-uri? Ce spun analiştii VIDEO

România are cele mai mici încasări din TVA, desi taxele nu sunt mici. Această anomalie are la bază fenomenul evaziunii fiscale. Gapul de TVA – diferenţa dintre ce se încasează în realitate faţă de estimări – este de 36,7%, faţă de media UE de 5,4. În cifre asta înseamnă că din 2021 şi în anii care au urmat, România a pierdut 9 mld. euro anual. Bogdan Glăvan, analist financiar, este de părere că fenomenul s-a acutizat cel mai tare în rândul micilor afaceri, şi mai puţin la nivelul marilor companii.

 „În privinţa evaziunii, cred că cea mai mare de departe la companiile mici şi medii, nu la corporaţii. Corporaţiile fac optimizare fiscală, adică când sedii, filiale, operaţiuni în diferite ţări tu muţi fluxurile de venituri şi cheltuieli astfel încât să înregistrezi profiturile acolo unde plăteşti cele mai puţine taxe” a spus la ZF Live, Bogdan Glăvan, analist financiar.

Bogdan Glăvan subliniază că România ar trebui să îşi reseteze sistemul fiscal pentru bunul mers al economiei pe termen lung. Cel mai bun exemplu în acest sens, este Irlanda, care a schimbat paradigma şi acum controlează o economie şi un buget care au la bază taxele mici. Prin intermediul acestui sistem ţara atrage rapid investitori şi rămâne competitivă în arena europeană, în deterimentul unor economii puternice precum Germania.

„Ca o paranteză, Irlanda nu are deficit bugetar şi unul dintre motive este că are taxe mici. Cred că asta ar putea fi reţeta şi pentru România. Spre deosebire de creşterea taxelor, care este nesustenabilă, această soluţie în general nu e pe placul Germaniei sau a altor oficiali europeni, pentru că tot ce nu vor ei este să înregistreze ei deficite mai mari în beneficiul Irlandei” a mai declarat Bogdan Glăvan la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analisti,
colectare,
imm,
imm-uri,
video

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.