De unde vine slăbiciunea economiei româneşti. Ce spune unul dintre cei mai puternici antreprenori din ţară VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 16 februarie 2025 80 afişări

De unde vine slăbiciunea economiei româneşti. Ce spune unul dintre cei mai puternici antreprenori din ţară VIDEO

Anul 2025 se anunţă unul dificil. Slăbiciunea economiei, şocurile externe, problemele structurale al economiei precum împrumuturile masive şi deficitul bugetar, au un cuvânt greu de spus şi în anul care tocmai a început. Oamenii de afaceri din România, antreprenorii, afaceriştii sunt de părere că problema şi soluţia în acelaşi timp este industria. Dragoş Damian, CEO-ul şi fondatorul Terapia Cluj, unul din cei mai mari jucători din industria pharma locală este de părere că problema principală a economiei este dezindustrializarea acesteia, un proces ce trebuie inversat.

„Slăbiciunea economiei româneşti pleacă mai degrabă dintr-o dezindustriaizare care s-a întâmplat după 1989, una care s-a întâmplat şi în anii mai recenţi. Am văzut nişte date care spuneau că s-au închis fabrici şi noi sau vechi şi după 2010, după 2020. Eu văd două probleme cu importurile: o problemă este că banii nu rămân foarte mulţi bani în ţară din aceste importuri şi a doua problemă este că în momentul în care intri într-un caz de forţă majoră, cum s-a văzut în pandemie, cei care-ţi trimit aceste produse din import s-ar putea să nu ţi le mai trimită şi atunci rămâi fără aceste nevoi de bază.“

În ciuda performanţelor slabe ale economiei româneşti CEO-ul Terapia rămâne optimist şi preconizează investiţii importante, punând totodată accentul pe producţia locală şi reducerea importurilor.

„Eu vreau să sper că proiectele de industrializare vor exista pe direcţii strategice. Eu am vorbit întotdeauna despre nevoile de bază: mâncare, chimie – inclusiv medicamente, energie şi apărare. Pentru aceste nevoi de bază trebuie să ne apropiem de o zonă în care să fim autosuficienţi, să importăm cât mai puţin pentru aceste nevoi de bază. De asemenea, tot ceea ce se produce în România sau cât mai mult din ceea ce se duce în România să poate să fie exportat, pentru că asta reprezintă o sustenabilitate a economiei.“

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.