Decizie seismică: Guvernul SUA ia în considerare spargerea Google pentru a pune capăt monopolului pe search, în încercarea disperată de a ţine în frâu una dintre cele mai puternice companii de tehnologie din lume

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 09 octombrie 2024 19 afişări

Decizie seismică: Guvernul SUA ia în considerare spargerea Google pentru a pune capăt monopolului pe search, în încercarea disperată de a ţine în frâu una dintre cele mai puternice companii de tehnologie din lume

Guvernul SUA ia în considerare posibilitatea de a solicita divizarea Google pentru a pune capăt monopolului său în domeniul căutărilor online, într-un efort fără precedent de a limita influenţa uneia dintre cele mai puternice companii tehnologice din lume, scrie Financial Times.

Această măsură a fost propusă marţi de Departamentul de Justiţie (DoJ) după ce procurorii federali au câştigat în august un caz istoric, în care un judecător a decis că Google a încălcat legile antitrust din SUA, compania fiind definită drept „monopolistă”.

Într-un document judiciar care descrie sancţiunile pe care DoJ le-ar putea solicita judecătorului Amit Mehta, cel care gestionează cazul, procurorii au precizat că „iau în considerare soluţii comportamentale şi structurale” pentru a împiedica Google să folosească produse precum browserul Chrome, magazinul de aplicaţii Play şi sistemul de operare Android, în scopul generării unor avantaje directe în faţa concurenţei sau a noilor jucători de pe piaţă.

De asemenea, DoJ ar putea solicita ca Google să partajeze datele de căutare ale utilizatorilor cu rivalii săi şi să limiteze capacitatea companiei de a folosi rezultatele căutărilor pentru a antrena modele şi produse noi de inteligenţă artificială generativă.

O posibilă destrămare a Google ar putea reorganiza piaţa căutărilor online, unde compania deţine peste 90% din interogările globale, şi ar transforma o afacere care a făcut din compania mamă, Alphabet, una dintre cele mai valoroase firme din lume.

„Timp de peste un deceniu, Google a controlat cele mai populare canale de distribuţie, lăsând concurenţilor puţine motive să concureze pentru utilizatori”, a declarat DoJ. „O soluţie completă pentru aceste prejudicii nu trebuie doar să elimine controlul Google asupra distribuţiei actuale, ci şi să prevină ca Google să controleze distribuţia viitoare.”

Documentul de 32 de pagini al DoJ conţine propunerile iniţiale de soluţionare şi marchează începutul celei de-a doua faze a procesului, în care judecătorul Mehta va stabili sancţiunile care vor fi impuse companiei Google.

În august, Mehta a constatat că Google a cheltuit zeci de miliarde de dolari pe contracte exclusive pentru a-şi menţine ilegal poziţia dominantă în domeniul căutărilor online.

Google a criticat propunerile de măsuri corective, descriindu-le drept „extreme şi exagerate”, susţinând că acestea depăşesc problemele juridice abordate în acest caz şi reprezintă o ameninţare pentru „consumatori, afaceri şi competitivitatea americană”.

Acţiunile Alphabet au rămas aproape neschimbate marţi, după închiderea sesiunii de tranzacţionare, şi au înregistrat o creştere de 19% în acest an, ajungând la o capitalizare de piaţă de 2 trilioane de dolari, fiind a patra cea mai mare companie listată din lume.

Cazul Google ar putea reprezenta cea mai mare victorie antitrust a DoJ de la destrămarea Microsoft, ordonată de un judecător în urmă cu 24 de ani, din cauza eliminării ilegale a concurenţei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.