O delegaţie a FMl condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, începe luni o vizită de patru zile în România, în cadrul întâlnirilor periodice, pentru a analiza evoluţiile economice şi financiare recente şi a actualiza perspectivele macroeconomice
O delegaţie a Fondului Monetar Internaţional condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, începe luni o vizită de patru zile în România, în cadrul întâlnirilor periodice pe care instituţia le are cu autorităţile române.
“Echipa Fondului va analiza evoluţiile economice şi financiare recente şi va actualiza perspectivele macroeconomice”, au declarat reprezentanţii FMI.
Ultima vizită la Bucureşti a echipei FMI a avut loc în perioada 25 septembrie - 4 octombrie 2023. Estimările din acel moment ale Fondului indicau că România va avea un deficit bugetar de 6% în 2023 şi de 5% în 2024. În analiza sa, FMI estima o creştere economică de 2,3% pentru România în 2023 şi de 2,7% în 2024.
Şeful misiunii FMI în România, Jan Kees Martijn, a subliniat la acel moment nevoia de noi reforme fiscale pentru a creşte veniturile ţării.
De asemenea, el a recomandat Guvernului să elimine scutirile din sistemul de impozitare şi să se gândească la o impozitare progresivă. ”Trebuie mai întâi să vă asiguraţi că fiecare îşi va plăti taxa sa.“.
În contextul vizitei actuale, premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Oradea, că „FMI nu poate să impună unui stat şi unui guvern”, iar vizita misiunii condusă de Jan Kees Martijn este una normală, fiindcă evaluări se fac în toate ţările europene.
„FMI nu poate să impună unui stat şi unui guvern. E normal să vină, fiindcă fac în toată lumea, în toate ţările europene, fac şi în Grmania aceste evaluării. Noi avem o evaluare de ţară, pe care o face Comisia. Ni s-a spus că vom închide cu un deficit de 7,8. Eu am promis că voi închide cu închide cu un deficit cu minimum 0,5% mai puţin decât deficitul de anul trecut. Îmi cer scuze, am reuşit. Mai mult, am spus că vom avea un buget până la sfârşitul anului şi voi prinde un deficit mai mic cu cel puţin 0,5% mai mic decât anul acesta. Îmi cer scuze, am reuşit să fie mai mic cu 5%. Hai să vedem şi prima execuţie pe primul trimestru, ca să fiu şi mai determinat”, afirmă Marcel Ciolacu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro