Dezastru pentru Joe Biden după dezbaterea cu Donald Trump: Democraţii de top i-au cerut lui Biden să renunţe la candidatura sa pentru realegere. Cu o voce răguşită, preşedintele în funcţie a fost incoerent, şi-a pierdut şirul gândurilor şi a stârnit o panică extinsă în Capitoliu cu privire la competenţa sa, în faţa a zeci de milioane de alegători care au rămas şocaţi. Vedeţi VIDEO

Autor: Ştefan Stan Postat la 28 iunie 2024 22 afişări

Dezastru pentru Joe Biden după dezbaterea cu Donald Trump: Democraţii de top i-au cerut lui Biden să renunţe la candidatura sa pentru realegere. Cu o voce răguşită, preşedintele în funcţie a fost incoerent, şi-a pierdut şirul gândurilor şi a stârnit o panică extinsă în Capitoliu cu privire la competenţa sa, în faţa a zeci de milioane de alegători care au rămas şocaţi. Vedeţi VIDEO

Democraţii de top i-au cerut lui Joe Biden să renunţe la candidatura sa pentru realegere, după ce prestaţia sa ezitantă în dezbaterea prezidenţială cu Donald Trump a reaprins îngrijorările cu privire la vârsta preşedintelui în vârstă de 81 de ani şi la aptitudinea sa pentru funcţie, scrie FT. 

Vorbind joi seară cu o voce răguşită, Biden s-a împiedicat în mod repetat de cuvinte şi a dat răspunsuri incoerente sau a părut să îşi piardă şirul gândurilor, în timp ce Trump l-a acuzat că este cel mai prost preşedinte din istoria SUA.

Dezbaterea a fost o ocazie importantă pentru Biden de a risipi îngrijorările larg răspândite cu privire la vârsta sa în faţa unei audienţe televizate de zeci de milioane de alegători americani. Dar un deputat democrat a declarat că prestaţia lui Biden a stârnit o panică extinsă în Capitoliu.

"În această seară, mulţi democraţi din Camera Reprezentanţilor, reprezentând o secţiune largă a grupului democrat, îşi trimiteau mesaje private unii altora, spunând că Biden trebuie să anunţe că a decis să nu candideze pentru realegere. Avem nevoie de un nou candidat", a declarat deputatul.

"Biden trebuie să facă un gest patriotic şi să se dea la o parte. Avem nevoie de o convenţie deschisă, care ar entuziasma poporul american aşa cum nu am mai văzut niciodată".

O persoană din interiorul Partidului Democrat a declarat după dezbatere că a existat "un nivel mai ridicat de panică decât am văzut sau am crezut că este posibil".

"Ne-a confirmat cele mai mari temeri", a spus altul.

David Axelrod, cândva consilier principal al fostului preşedinte Barack Obama, a declarat la CNN că Biden a marcat puncte în unele chestiuni politice, dar a adăugat: "Vor exista discuţii cu privire la oportunitatea continuării".

Dar Biden nu părea descurajat, spunând reporterilor la o oprire nocturnă la un restaurant Waffle House din Atlanta: "Cred că ne-am descurcat bine".

Întrebat despre solicitările de a se da la o parte şi dacă are vreo îngrijorare cu privire la prestaţia sa la dezbatere, Biden - care a spus că are o "durere în gât" - a răspuns: "Nu. Este greu să dezbatem un mincinos".

Echipa lui Biden a insistat pentru o dezbatere prezidenţială timpurie fără precedent în iunie, cu mai mult de patru luni înainte de alegerile din noiembrie, în încercarea de a revigora campania preşedintelui, aflată în dificultate, şi de a reaminti alegătorilor de ce l-au ales pe el în locul lui Trump în 2020.

Dar calculul s-a întors împotriva sa, întrucât Biden nu a făcut mare lucru pentru a linişti majoritatea covârşitoare a alegătorilor care, potrivit sondajelor, se tem că este prea bătrân pentru încă patru ani la Casa Albă.

Într-un răspuns incoerent la începutul dezbaterii, Biden a părut să piardă şirul a ceea ce spunea: "Asigurându-ne că vom continua să . . . consolidăm sistemul nostru de sănătate, asigurându-ne că vom putea face ca fiecare persoană să fie eligibilă pentru ceea ce am reuşit eu să fac cu Covid, scuzaţi-mă, cu tot ceea ce trebuie să facem . . . uite, dacă în sfârşit învingem Medicare".

Campania lui Biden a anunţat ulterior că ziua de joi a fost cea mai mare zi de donaţii de la firul ierbii, sau donaţii în bani puţini, de când preşedintele şi-a lansat candidatura pentru realegere.

Dar donatorii democraţi cu sume mari de pe Wall Street au tras un semnal de alarmă după dezbatere.

"Când l-am văzut ultima dată, nu era grozav, dar cu siguranţă era mai coerent decât în dezbaterea din seara aceasta", a declarat un donator. "Nu sunt sigur că există o alternativă în acest moment, dar dacă a existat vreodată o şansă de a schimba lucrurile, aceasta este acum."

Într-unul dintre schimburile de replici din cadrul dezbaterii privind dreptul la avort, care s-a dovedit a fi o problemă electorală câştigătoare pentru democraţi în ultimii doi ani, Biden a virat în schimb spre imigraţia ilegală, un punct slab electoral pentru partidul său.

Kyle Kondik, analist nepartizan la Centrul pentru Politică al Universităţii din Virginia, a declarat: "Dacă oamenii erau îngrijoraţi de vârsta lui Biden, nu cred că el a făcut ceva pentru a ameliora aceste îngrijorări".

Cu toate acestea, mulţi democraţi importanţi l-au apărat public pe preşedinte după dezbaterea de joi. Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, văzut ca un viitor candidat la preşedinţie, a declarat pentru MSNBC că întrebările cu privire la faptul dacă Biden ar trebui să rămână candidat au fost "inutile" şi "nefolositoare".

 "Trebuie să avem spatele acestui preşedinte. Nu-i întorci spatele din cauza unei singure performanţe. Ce fel de partid face asta?"

Trump, în vârstă de 78 de ani, nu este cu mult mai tânăr decât Biden, dar a părut confortabil joi seară în timp ce îl ataca pe preşedinte şi, în multe cazuri, a repetat afirmaţiile false şi extravagante care au devenit un semn distinctiv al candidaturii sale pentru încă patru ani la Casa Albă.

"El nu este echipat pentru a fi preşedinte. O ştiţi şi o ştiu şi eu", a spus Trump la un moment dat, referindu-se la Biden.

Răspunsurile actualului preşedinte au devenit mai ferme pe măsură ce dezbaterea de 90 de minute a durat. Întrebat de moderatoarea CNN Dana Bash dacă este prea bătrân pentru a fi preşedinte, Biden a răspuns: "Acest tip este cu trei ani mai tânăr şi mult mai puţin competent . ... uitaţi-vă doar la dosarul meu. Uitaţi-vă la ceea ce am făcut. Uitaţi-vă cum am întors situaţia oribilă pe care mi-a lăsat-o".

În cadrul unor schimburi de replici tensionate, Biden a încercat să îl prezinte pe Trump ca fiind nepotrivit pentru funcţie, făcând referire la condamnările sale penale şi la multitudinea de probleme juridice. "Singura persoană de pe această scenă care este un infractor condamnat este omul la care mă uit chiar acum", a spus el.

Trump continuă să îl devanseze pe Biden în majoritatea sondajelor de opinie naţionale şi din statele în schimbare, în ciuda faptului că a fost găsit vinovat de 34 de acuzaţii penale de către un juriu din New York luna trecută. Fostul preşedinte se confruntă cu alte trei procese penale, inclusiv două cazuri legate de eforturile sale de a anula rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020.

Trump s-a eschivat în repetate rânduri de la întrebările moderatorilor joi seară cu privire la acceptarea rezultatelor alegerilor din acest an. Întrebat a treia oară, fostul preşedinte a răspuns: "Dacă este o alegere corectă, legală şi bună, absolut".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
biden,
dezbatere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.