Dezvoltatorii imobiliari reacţionează la setul de măsuri discutate de guvern: „Este o decizie total iraţională. Impactul va fi devastator, preţurile apartamentelor vor creşte“

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 02 august 2023 268 afişări

Măsurile discutate de gu­vern în aceste zile cu scopul creşterii veniturilor la buget au inflamat toţi jucătorii din economie, cei din do­me­niul imobiliar fiind printre cei vizaţi. Potrivit draftului vehiculat săptămâ­na aceasta, dar neasumat de guvern, există în principal trei măsuri cu im­pact direct asupra pieţei imobiliare.

Dezvoltatorii imobiliari reacţionează la setul de măsuri discutate de guvern: „Este o decizie total iraţională. Impactul va fi devastator, preţurile apartamentelor vor creşte“

Practic, spun dezvoltatorii imobiliari şi consultanţii, se elimină cota de 5% TVA pentru tranzacţiile cu locuinţe de până în 120 de metri pătraţi şi se introduce cota de 9% TVA, se majorează la 1% impozitul pentru cei care deţin una sau mai multe proprietăţi a căror valoare sare de 2,5 milioane de lei şi se introduce, la tranzacţiile cu locuinţe, o taxă de 5% aferentă sumei care depăşeşte nivelul de 600.000 de lei, faţă de 3% în prezent.

Măsurile discutate de gu­vern în aceste zile cu scopul creşterii veniturilor la buget au inflamat toţi jucătorii din economie, cei din do­me­niul imobiliar fiind printre cei vizaţi. Potrivit draftului vehiculat săptămâ­na aceasta, dar neasumat de guvern, există în principal trei măsuri cu im­pact direct asupra pieţei imobiliare.

Una dintre ele prevede că „orice persoană fizică poate achiziţiona, în­ce­pând cu data de 1 septembrie 2023, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică/ alte persoane fizice, o singură locuinţă a cărei valoa­re nu de­păşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusă de 9%“.

Cea de-a doua măsură spune că „impozitul pe deţinerea mai multor proprietăţi imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asu­pra di­ferenţei dintre suma valorilor impo­za­bile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere şi plafonul de 2.500.000 lei“.

A treia măsură precizează că „impozitul pe tranzacţiile imobiliare cu clădiri rezidenţiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra preţului de vânza­re al fiecărei clădiri rezidenţiale vân­du­te, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă“.

Practic, spun dezvoltatorii imobi­liari şi consultanţii, se elimină cota de 5% TVA pentru tranzacţiile cu locu­in­ţe de până în 120 de metri pătraţi şi se introduce cota de 9% TVA, se ma­jorează la 1% impozitul pentru cei ca­re deţin una sau mai multe proprietăţi a căror valoare sare de ­2,5 milioane de lei şi se introduce, la tranzacţiile cu locuinţe, o taxă de 5% aferentă sumei care depăşeşte nivelul de 600.000 de lei, faţă de 3% în prezent.

„Creşterea TVA-ului în imobi­li­a­re în mijlocul unui ciclu descendent, care persistă de peste un an, din ca­uza evoluţiei galopante a dobânzilor şi ca­re generează o creştere continuă a cos­turilor pe tot lanţul economic, re­pre­zintă o decizie total iraţională, care va gripa şi mai mult acest sector major din economie“, spune Tinu Sebeşanu, CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Impact De­velo­per & Con­trac­tor.

El adaugă şi că mediul de busi­ness nu a fost consultat anterior for­mulării acestor măsuri, iar efectele se vor vedea în creşterea zonei „gri“ a economiei.

„Oamenii vor fi în continuare condamnaţi să locuiască în unităţi care au depăşit de mult ciclul de viaţă şi rămânem în continuare cu cea mai mare aglomerare în locuinţe din Uniunea Europeană. Toate aceste modificări aplicate din scurt perturbă acut piaţa şi bugetele estimate, deci capacitatea esenţială de planificare, atât în cadrul operatorilor economici, cât şi în rândul populaţiei“, mai spune Tinu Sebeşanu.

Această continuă lipsă de pre­dictibilitate are efecte negative ce se propagă în toată economia, sunt de părere dezvoltatorii.

„O creştere cu 2% a unui impozit (de la 3% la 5% pentru tranzacţii imo­biliare – n. red.) nu este chiar o dramă pentru piaţă, mai ales că impo­zi­tarea era oricum scăzută din acest punct de vedere şi avem şi o inflaţie ridicată. Impactul măsurilor este însă devastator pentru dezvoltatorii imo­bi­liari, care vor creşte astfel preţurile apartamentelor“, spune Lucian Azoiţei, dezvoltator imobiliar, fonda­torul companiei Forty Management.

În ceea ce priveşte impozitarea cu 1% a celor care deţin proprietăţi de peste 2,5 milioane de lei, el spune că această categorie este foarte re­strân­să, formată din persoane cu venituri foarte mari, astfel că impactul va fi minimal.

„Dacă propunerea vehiculată – creşterea TVA de la 5% la 9% pentru proprietăţile sub 600.000 de lei şi introducerea impozitului de 5% pentru diferenţa dintre preţul de vânzare şi valoarea de 600.000 de lei – se dovedeşte a fi adevărată, impactul va fi unul major negativ. Această măsură vine la pachet cu altele care vizează direct industria de construcţii, şi anume eliminarea facilităţilor fiscale şi potenţiala majorare a salariului minim în construcţii, precum şi diverse taxe vehiculate pe proprietate. Toate acestea coroborate vor avea un efect devastator pentru întreaga industrie de imobiliare şi construcţii, care generează 30% din PIB, dar şi pentru accesibilitatea locuinţelor“, spun reprezentanţii BREC, care reprezintă mai mulţi dezvoltatori puternici pe piaţa locală.

Ei adaugă şi că este esenţial ca guvernul să aibă o analiză clară a impactului pe care modificarea amplă a sistemului fiscal l-ar avea asupra mediului de afaceri şi asupra consumatorului final, adică cetăţeanul român.

Aceste modificări vor avea efecte dramatice asupra industriei de real estate şi a construcţiilor, spun şi reprezentanţii AREI – Asociaţia Investitorilor de Real Estate din România, care reuneşte mai mulţi dezvoltatori importanţi pe piaţa locală.

„Orice măsură de reglementare cu caracter intempestiv care ar viza modificarea regimului actual în ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată (TVA), respectiv eliminarea aplicării cotei de TVA de 5% pentru livrarea de locuinţe, pe de o parte, dar şi potenţiale modificări cu privire la regimul de impozitare a proprietăţilor, ar afecta stabilitatea şi previzibilitatea necesare pentru buna desfăşurare a activităţii companiilor din industria de real estate, a celor din industriile conexe şi, nu în ultimul rând, populaţia direct vizată“, au transmis reprezentanţii AREI, într-un punct de vedere comun pentru membrii asociaţiei, adresat guvernului României.

Ei spun că, raportat la media europeană, situaţia condiţiilor de locuire în România este oricum precară, iar ratele supra-aglomerării sunt cele mai mari din UE, în special în cazul familiilor cu copii. Măsurile recent propuse vor face locuirea şi mai dificilă.

„Eliminarea cotei de TVA de 5% va fi resimţită foarte puternic de persoanele cu venituri reduse, în special tinerii şi familiile cu mulţi copii, care nu îşi vor mai putea permite achiziţia de locuinţe noi, cu un grad de confort mai ridicat, din cauza creşterii preţurilor la locuinţe ca urmare a eliminării cotei de TVA de 5%. Eliminarea cotei de TVA de 5% pentru locuinţe şi respectiv, stabilirea unei cote de TVA mai mari pentru achiziţia de locuinţe va determina şi o creştere a taxelor notariale, care se calculează ca procent din valoarea de achiziţie a locuinţei. În condiţiile în care, spre exemplu, coeficientul cotei de TVA de 5% la locuinţe va creşte spre 9%, ne putem aştepta în mod proporţional la o majorare a preţurilor la locuinţe de cel puţin 4%“, spun reprezentanţii AREI.

Situaţia rămâne incertă şi nu este clar ce se va întâmpla în cazul ante-contractelor de vânzare-cumpărare agreate deja, mai ales, în ce măsură vor fi afectate persoanele care au achitat sumele plătite drept avans în baza ante-contractelor încheiate.

„Conform datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, pentru perioada iulie-septembrie 2023 este prognozată o majorare a preţurilor lucrărilor de construcţii de 24%. Prin urmare, diferenţa reprezentată de scumpirea materialelor de construcţii şi a manoperei nu va mai putea fi suportată de industrie, dezvoltatori, în consecinţă, vom avea preţuri mai mari la locuinţe.“

Comunitatea AREI întruneşte companii cu proiecte de dezvoltare semnificative pe piaţa de real estate din România, însumând investiţii în valoare de miliarde de euro. Printre acestea, se numără AFI Europe Romania, Akcent Development, Alesonor, Argo Property Capital, Avivim Gonen Group, Bog’Art, Ceetrus Romania, Cordia Romania, CPI Romania, Estoria City, Forte Partners, Globalworth, Granvia Romania, Hercesa Imobiliara, Lion’s Head, Mulberry Development, Mitiska REIM, Nepi Rockcastle, One United Properties, Portico Investments Romania, Portland Trust, Prima Development Group, Skanska, Speedwell, Square 7 Properties, Ţiriac Imobiliare.

Coaliţia PSD-PNL lucrează pe un document masiv, care cuprinde câteva zeci de pagini de creşteri de taxe şi taxe noi, pentru a aduce mai mulţi bani la buget în acest an şi, mai ales, anul viitor. Printre principalele măsuri se numără majorări de TVA pentru unele produse, eliminarea mai multor excepţii fiscale, dar şi taxe noi, precum 5% pe vânzările imobiliare sau 1% pe proprietăţi mai valoroase de 500.000 de euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.