Dezvoltatorii imobiliari susţin că România are nevoie de o reglementare a fondurilor de investiţii imobiliare - real estate investment trusts

Autor: Bogdan Alecu Postat la 10 decembrie 2023 78 afişări

Dezvoltatorii imobiliari susţin că România are nevoie de o reglementare a fondurilor de investiţii imobiliare - real estate investment trusts

Dezvoltatorii imobiliari susţin că România are nevoie de o reglementare a fondurilor de investiţii imobiliare - real estate investment trusts

REIT-urile (real estate investment trusts) sunt vehicule de investiţii care facilitează accesul persoanelor fizice şi juridice la un portofoliu diversificat de proprietăţi imobiliare. Prin intermediul acestor entităţi, investitorii pot accesa şi investi în proprietăţi imobiliare într-un mod simplificat şi eficient. Un aspect important al REIT-urilor este că acestea sunt companii listate pe o bursă regle­men­tată, ceea ce asigură transparenţa, lichiditatea şi suprave­gherea corespunzătoare pentru investitori. Lipsa unui ca­dru legal adecvat pentru REIT în România inhibă dez­vol­tarea acestei pieţe la nivel local, privând economia ro­mânească de oportunităţile create de acest tip de instru­ment, precum existenţa unei noi surse de finanţare stabile.

„La nivel mondial estimarea pentru valoarea REIT-urilor este de 3.000 de miliarde de euro. În ceea ce priveşte statele membre ale UE, România, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta şi Slovacia sunt singurele state membre care nu au reglementat un regim fiscal speci­fic societăţilor pentru investiţii imobiliare. Piaţa imobiliară românească s-a confruntat cu numeroase provocări în ultimii ani: restric­ţiile din cauza pandemiei de COVID, inflaţia, războiul de la graniţa, lipsa de predic­tibilitate şi în mod particular pentru Bucureşti blocajul urbanistic. În aceste condiţii, regle­men­tarea acestui instrument ar atrage noi investitori care nu sunt prezenţi pe piaţă“, a declarat în cadrul evenimentului Despina Ponomarenco, preşedintele Bucharest Real Estate Club. BREC în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti şi Comisia pentru buget, finan­ţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor au organizat la Pala­tul Parlamentului, marţi, 5 decembrie, masa rotundă privind reglementarea REIT-urilor (real estate invest­ment trusts) „Modelarea Viitorului Investiţiilor Imobi­li­a­re în România“. La dezbatere au fost prezenţi printre alţii Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Spătaru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, membri ai comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din cadrul Camerei Deputaţilor şi Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România.

„Acest proiect are în vedere necesitatea dezvoltării pieţei locale de capital şi transformarea acesteia într-un canal viabil de plasare a economiilor românilor şi în sectorul de real estate, sector care are o mare importanţă pentru economia României. Reglementarea intrumentelor de tip REIT va atrage investiţii atât din partea populaţiei cât şi din partea investitorilor instituţionali români sau străini, generând astfel o intensificare a activităţii economice în toate sectoarele impactate de către sectorul de real estate. Astfel, reprezentativitatea Bursei de Valori Bucureşti în economia locală se va îmbunătăţi semnificativ, consolidându-ne astfel statutul de piaţă emergentă“, a declarat în cadrul dezbaterii Adrian Tănase, CEO, Bursa de Valori Bucureşti.

Reglementarea instrumentelor de tip REIT a fost inclusă în recomandările OCDE privind piaţa de capital din România, în raportul emis de către organizaţie în anul 2022. La momentul actual toate naţiunile G-7 şi aproape două treimi din ţările OCDE au instituţionalizat aceste entităţi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.