Diferenţa dintre creşterile salariilor şi inflaţie se adânceşte
Salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 3.980 de lei în luna iunie a acestui an, în creştere cu 1,2% faţă de luna precedentă şi cu 12,3% faţă de luna iunie din anul 2021, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
♦ Rata anuală a inflaţiei a întrecut creşterea salariului mediu net pe economie în trei luni din cele şase din anul 2022 pentru care INS are date publicate l♦ Cea mai mare diferenţă dintre rata inflaţiei şi creşterea salariului mediu net a fost în luna iunie.
Salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 3.980 de lei în luna iunie a acestui an, în creştere cu 1,2% faţă de luna precedentă şi cu 12,3% faţă de luna iunie din anul 2021, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Deşi au crescut considerabil de la an la an, salariile angajaţilor români nu reuşesc să ţină pasul cu inflaţia. În luna iunie, inflaţia anuală a ajuns la circa 15,1%. De altfel, rata anuală a inflaţiei a întrecut creşterea salariului mediu net pe economie în trei luni din cele şase din anul 2022 pentru care Institutul Naţional de Statistică are date publicate. Cea mai mare diferenţă dintre rata inflaţiei şi creşterea salariului mediu net din ultimele trei luni pentru care există date a fost în luna iunie, când inflaţia a fost de 15,1%, iar creşterea salariului mediu net a fost de 12,3%.
„Mulţi angajatori încearcă să ţină pasul cu inflaţia, însă, din păcate, doar puţini reuşesc. De regulă, doar cele mai mari şi puternice companii care primesc ajutor de la sediul central global pot face faţă scumpirilor. Cei mai afectaţi sunt angajaţii cu venituri mici, a căror creştere este automat conformă cu venitul lor şi fac faţă cu greu valului de scumpiri”, explică Sorina Faier, managing director al companiei de recrutare Elite Searchers.
De altfel, trei sferturi dintre companiile din România au ajustat sau vor ajusta salariile cu inflaţia sau cu un procent situat între inflaţie şi creşterea planificată iniţial, în timp ce restul au decis să menţină bugetul de creşteri salariale stabilit în 2021, arată o analiză a PwC România pe baza informaţiilor furnizate de peste 100 de companii participante la Barometrul de îHR realizat de companie în luna iunie. Astfel, creşterea medie a bugetului salarial total în 2022 faţă de 2021 este de 9,4%
Cele mai mari salarii din economia locală au fost în continuare cele ale angajaţilor din industria de IT, care au ajuns la 9.331 de lei în luna iunie, în creştere cu circa 11% faţă de luna iunie din anul 2021. Pe locul al doilea sunt salariile din categoria de activităţi de editare, cu aproape 9.100 de lei net în iunie 2022, în creştere cu 30% faţă de aceeaşi lună din anul trecut. De altfel, creşterea înregistrată de salariile din activităţi de editare a fost a doua cea mai mare din rândul sectoarelor prezente în top 10, după cea din extracţia cărbunelui, de 48%, şi la egalitate cu cea din sectorul transporturilor aeriene.
Podiumul a fost completat de angajaţii din sectorul de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu un salariu mediu net de puţin 7.900 de lei, în creştere cu 5% faţă de iunie 2021. Creşterea înregistrată de salariul mediu net al angajaţilor din această categorie a fost cea mai mică dintre cele ale industriilor prezente în top 10. De altfel, creşterile salariilor medii nete ale angajaţilor din top 10 industrii în iunie 2022 faţă de iunie 2021 au variat între 5% şi 48%, conform calculelor ZF pe baza datelor de la INS.
La polul opus, cele mai mici salarii medii nete din economie în luna iunie au fost cele din fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, de 2.186 de lei. Salariile din industria de hoteluri şi restaurante au avut a doua cea mai mică valoare, de 2.242 de lei, în creştere cu 16% (316 lei) de la an la an, adică iunie 2022 faţă de iunie 2021. Podiumul celor mai mici salarii din luna iunie a fost completat de cele din fabricarea articolelor de mobilă, care au ajuns la 2.594 de lei.
„HoReCa nu s-a mai aflat pe primul loc la capitolul cele mai mici salarii pentru că vara este o perioadă foarte bună, cu cerere ridicată în acest domeniu şi angajatorii au fost obligaţi să crească salariile pentru a atrage forţă de muncă”, a spus Sorina Faier.
În plus, în HoReCa a existat o uşoară creştere salarială ca urmare a creşterii activităţii în acest segment după ridicarea restricţiilor, fapt ce a atras după sine şi o cerere mai mare de forţă de muncă, adaugă ea.
„Cum mulţi din această industrie s-au reprofilat în perioada în care au existat restricţii, patronii au crescut acum salariile pentru a atrage angajaţi. Media veniturilor a mai crescut şi datorită angajaţilor aduşi din Asia şi în cazul cărora contractele şi veniturile sunt declarate integral şi transparent. Din păcate, cu tot cu această creştere, veniturile momentan tot nu ţin pasul cu inflaţia şi creşterea preţurilor”, a concluzionat reprezentanta companiei de recrutare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro