Din Bruxelles până în Ottawa şi Tokyo, noile tarife pe importurile auto anunţate de Trump stârnesc un vârtej de critici şi reacţii, dar nu un răspuns coordonat

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 27 martie 2025 27 afişări

Preşedintele american Donald Trump a anunţat un nou tarif de 25% pe maşinile şi camioanele uşoare im­portate de SUA. Tarifele vor fi per­ma­nente şi vor intra în vigoare pe 2 aprilie. Aproximativ 50% din auto­vehiculele cumpărate de americani sunt din import. Casa Albă a declarat că tarifele au drept scop impulsio­narea producţiei interne, scrie Deutsche Welle.

Din Bruxelles până în Ottawa şi Tokyo, noile tarife pe importurile auto anunţate de Trump stârnesc un vârtej de critici şi reacţii, dar nu un răspuns coordonat

Preşedintele american Donald Trump a anunţat un nou tarif de 25% pe maşinile şi camioanele uşoare im­portate de SUA. Tarifele vor fi per­ma­nente şi vor intra în vigoare pe 2 aprilie. Aproximativ 50% din auto­vehiculele cumpărate de americani sunt din import. Casa Albă a declarat că tarifele au drept scop impulsio­narea producţiei interne, scrie Deutsche Welle.

Pe pieţe, acţiunile companiilor au scăzut puternic ca urmare a anun­ţului. Ţări din întreaga lume au lansat prompt avertismente, critici şi pla­nuri de retailere în faţa noului atac al preşedintelui american.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a reacţionat rapid, promiţând că UE îşi va proteja interesele. „Regret profund decizia SUA de a impune tarife pe exportu­rile auto ale Europei. Tarifele sunt taxe, rele pentru companii şi mai rele pentru consumatori atât din SUA, cât şi din UE“, a declarat aceasta, potrivit Politico.

Von der Leyen a declarat că va evalua tarifele şi a anticipat că noi măsuri vor fi anunţate de Casa Albă în zilele următoare. Deşi tonul şefei Comisiei a fost unul reţinut, aceasta a lăsat puţine îndoieli că UE nu ar fi pregătită să retalieze.

UE şi-a construit un set robust de instrumente de retaliere de la primul mandat al lui Trump.

Unul dintre cele mai puternice este aşa-numitul instrument anticoerciţie, notează Bloomberg.

Le Figaro arată că pentru UE, SUA reprezintă cea mai mare piaţă de export de automobile. Ultimele ci­fre ale ACEA, pe 2024, indică faptul că Washingtonul este cel mai mare client al Europei după valoare, aproape 25% din exporturile euro­pene de maşini luând direcţia SUA.

În topul ţărilor europene cel mai afectate de tarifele auto ale lui Trump, Germania ocupă primul loc.

Slovacia, Italia şi Suedia ocupă următoarele poziţii.

Canada a calificat noile tarife americane drept un „atac direct“ şi a anunţat că ar putea impune în curând măsuri retaliatorii împotriva SUA. Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că Donald Trump riscă să rănească economia americană cu tarifele adiţionale. Protecţionismul nu ajută nicio ţară din lume, a spus acesta.

Taiwanul a anunţat că analizează o varietate de măsuri în faţa noilor tarife americane, incluzând creşterea importurilor energetice şi reducerea propriilor tarife pentru echilibrarea comerţului bilateral.

Sectorul auto sud-coreean se va confrunta cu „dificultăţi considerabile“ din cauza noilor tarife americane, iar guvernul ţării intenţionează să lanseze o reacţie de urgenţă până în aprilie, a anunţat ministrul industriei Ahn Duk-geun.

Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat că ţara sa va „pune toate opţiunile pe masă“ ca reacţie la tarifele nou anunţate.

Vice-premierul chinez i-a îndemnat însă pe liderii sud-asiatici să reziste protecţionismului, conform Bloomberg. Ding Xuexiang a făcut apel pentru cooperare sporită la nivel global şi opoziţie faţă de măsuri protecţioniste, o critică indirectă la adresa SUA pentru destabilizarea comerţului şi relaţiilor geopolitice.

Reacţii nenumărate au apărut şi în privinţa efectelor noilor tarife.

„Aplaudăm administraţia Trump pentru că intervene pentru a pune capăt acestui dezastru al comerţului liber care devastează de decenii comunităţile clasei muncitoare. Aceste tarife sunt un pas major în direcţia corectă“, a declarat preşedintele sindicatului UAW, Shawn Fain, relatează Reuters.

De cealaltă parte, Tiffany Smith, vicepreşedinte al National Foreign Trade Council, care reprezintă multe companii americane, a avertizat că tarifele pe importurile auto riscă să afecteze competitivitatea unei industrii care se bazează pe lanţuri de aprovizionare internaţionale integrate pentru succesul său.

Constructorii auto americani îşi procură componentele din întreaga lume, aceştia riscând astfel costuri mai mari şi vânzări mai mici.

„Preţurile maşinilor vor creşte, gamele din care consumatorii pot alege vor fi reduse, iar impactul va fi resimţit în special de clasa mijlocie“, a declarat Mary Lovely, economist la Peterson Institute for International Economics.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tarife,
auto,
importuri,
reactii
0 of 1 minute, 15 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:03
01:12
01:15
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?