Discuţii în spaţiul public despre scăderile de la Pilonul II: Ministrul Budăi spune că deficitul la bugetul de pensii este exact cât virează românii pentru administrarea pensiilor private. Fostul ministru Năsui susţine că se pregăteşte naţionalizarea şi înfiinţarea unei companii de stat să preia activele

Autor: Liviu Popescu Postat la 11 august 2022 99 afişări

Discuţii în spaţiul public despre scăderile de la Pilonul II: Ministrul Budăi spune că deficitul la bugetul de pensii este exact cât virează românii pentru administrarea pensiilor private. Fostul ministru Năsui susţine că se pregăteşte naţionalizarea şi înfiinţarea unei companii de stat să preia activele

Scumpirile din ultima perioadă, care au erodat portofoliile titlurilor de stat şi au adus scăderi în medie de 7% pentru fondurile de pensii private în prima jumatăte din 2022, devin subiect politic cu un ministru spunând printre rânduri că dacă nu s-ar mai vira cele 3,75% din salariul brut la Pilonul II atunci s-ar echilibra bugetul de pensii, iar un fost ministru susţinând că se vrea naţionalizarea Pilonului II şi chiar înfiinţarea unei companii de stat să preia activele de 15 mld. euro.

Astfel Ministrul Muncii Marius Budăi a susţinut miercuri seară la o emisiune televizată că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii de către salariaţii români. “Nu vreau să creez o ştire de aici, că a spus Budăi că nu mai virăm către Pilonul 2, este exclus aşa ceva, este o lege”, a spus ministrul la Antena 3 care a continuat ca ASF să vină cu soluţiile necesare la Pilonul II după scăderile de la începutul acestui an. “Noi nu suntem afectaţi în Pilonul 1 în virarea contribuţiilor către Pilonul 2, deci pensia noastră nu este diminuată de transferul contribuţiilor către Pilonul 2”.

Circa 800 de milioane de lei în medie virează salariaţii români lunar către administratorii de pensii private Pilon II pentru serviciul de investiţie privată a economiilor pentru bătrâneţe, prin transferul a 3,75% din venitul brut lunar.

Potrivit unei OUG această contribuţie se va majora la 4,75% de la 1 ianuarie 2024.

Activele fondurilor Pilon II au ajuns la aproximativ 90 mld. lei, însă dat fiind faptul că 60% sunt investite în titluri de stat, scumpirile din ultima perioadă şi aşteptările de creştere de dobândă au erodat preţul bondurilor şi astfel au adus pierderi în contextul în care marcările la piaţă sunt zilnice.

Însă azi dimineaţă fostul ministru Claudiu Năsui, cu portofoliu la Economie din partea USR, a scris pe pagina de facebook că se pregăteşte naţionalizarea fondurilor Pilon II şi chiar înfiinţarea unei companii de stat care să preia activele de pensii private. Nu este pentru prima oară când se aduc în discuţie în spaţiul public naţionalizarea Pilonului II, fostul Ministru de Finanţe Mişa afirmând răspicat la televizor în urmă cu câţiva ani acest lucru. Reacţia de atunci a fost puternci negativă pentru bursa locală. Şi în timpul Guvernării Dăncilă prin OUG 114 s-a încercat o naţionalizare a Pilonului II.

“În ministerul finanţelor se lucrează la un nou plan de naţionalizare a pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe şest, dar intenţia e clară. Vor să vă ia contribuţia la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizaţi lunar pentru asta. Vă scriu ca să ştiţi ce urmează. Nu avem ce să le facem prin parlament. Iar Avocatul poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Şi chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante”, a scris Năsui.

ZF a solicitat un punct de vedere de la MFP şi îl va publica imediat ce instituţia condusă de Adrian Câciu va răspunde.

“De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceştia, şi, evident, contribuţia lunară. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că „iată că a eşuat privatul şi tot statul trebuie să vină să vă salveze”. Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Şi cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează nişte activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid”, scrie Năsui.

ZF a scris recent că din cauza inflaţiei şi ca urmare a unei expuneri semnificative pe titluri de stat a portofoliilor fondurilor de pensii Pilon II, câteva milioane de salariaţi români înregistrează o pierdere medie de 7% pentru economiile private de bătrâneţe în prima jumătate a anului.

Astfel, în pofida faptului că salariaţii au contribuit lunar la fondurile Pilon II, respectiv un total de 5,4 mld. lei în prima jumătate din 2022, când îşi verifică zilele acestea conturile pentru a vedea cum îşi vor răsplăti nepoţii peste ani şi ce medicamente vor cumpăra constată că au pierderi din ianuarie în iunie.

Mai exact, activele, adică portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II - cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti, au scăzut cu 1,7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că, dacă sunt excluse intrările de bani, adică viramentele de 5,4 mld. lei, scăderea totală este de circa 7 miliarde de lei.

Cu alte cuvinte, cei ghinionişti care se pensionează acum prin Pilon II, numărul fiind totuşi extrem de scăzut raportat la numărul total de participanţi, încasează o pensie privată mai mică decât ar fi făcut-o în decembrie 2021. Însă miza de miliarde de euro este cum va arăta structura portofo­liilor Pilon II pe viitor mai ales în contextul în care o criză precum cea din prima jumătate din 2022 - război, inflaţie şi preţurile energiei la ceruri - taie ani de randamente şi investiţii?


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.