Dispute aprinse la Tesla legate de pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al lui Musk: Celebrul miliardar susţine că rezoluţiile privind salariul său şi mutarea producătorului de maşini electrice în Texas vor fi susţinute detaşat, deşi investitorii rămân împărţiţi

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 13 iunie 2024 20 afişări

Dispute aprinse la Tesla legate de pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al lui Musk: Celebrul miliardar susţine că rezoluţiile privind salariul său şi mutarea producătorului de maşini electrice în Texas vor fi susţinute detaşat, deşi investitorii rămân împărţiţi

Directorul general al Tesla, Elon Musk, a afirmat în cadrul adunării anuale de joi că acţionarii vor vota în favoarea salariului său de 56 de miliarde de dolari şi a unei propuneri de reîncorporare a producătorului de maşini electrice în Texas, raportează Financial Times.

„Ambele rezoluţii ale acţionarilor Tesla trec în prezent cu marje largi", a declarat Musk pe platforma de socializare X, mulţumind investitorilor pentru sprijinul lor.

Rezultatele citate de Musk în grafice sunt preliminare, iar voturile s-ar putea schimba la adunarea anuală. Cu toate acestea, aprobarea formală a celor două rezoluţii ar fi considerată o victorie masivă pentru directorul general al Tesla, care s-a luptat pentru cel mai mare pachet salarial din istoria corporaţiilor americane.

Consiliul de administraţie al Tesla a făcut presiuni asupra investitorilor pentru a ratifica din nou premiul de 56 de miliarde de dolari al lui Musk - acordat în 2018, dar anulat de un judecător din Delaware în ianuarie din cauza preocupărilor legate de transparenţa şi independenţa consiliului. Hotărârea l-a determinat pe Musk să ceară companiei să schimbe locaţia de constituire din Delaware în Texas. 

Dacă Tesla reuşeşte să obţină sprijinul investitorilor pentru pachetul său, care este compus din opţiuni de cumpărare de acţiuni, participaţia lui Musk în companie ar creşte la peste 20%, de la 13%. Acţiunile Tesla au crescut miercuri cu 3,9% înaintea votului.

Votul acţionarilor a fost urmărit îndeaproape, orice înfrângere afectând credibilitatea lui Musk într-un moment în care Tesla se află într-un război brutal al preţurilor cu rivalii chinezi din domeniul vehiculelor electrice, compania suferind de o spirală a costurilor din cauza investiţiilor de miliarde de dolari în tehnologia AI.

Preşedintele Tesla, Robyn Denholm, a condus campania pentru a obţine sprijin pentru ambele propuneri, comparându-şi sarcina cu escaladarea muntelui Everest. Compania a reuşit să obţină sprijinul firmei emblematice Scottish Mortgage Investment Trust a lui Baillie Gifford, al Ark Investment Management a lui Cathie Wood şi al lui Ron Baron, un alt mare investitor Tesla.

Însă pachetul de remunerare a lui Musk a divizat investitorii, fondul petrolier norvegian de 1,7 miliarde de dolari opunându-se acestuia, citând mărimea premiului, structura sa şi modul în care nu reuşeşte să atenueze „riscul legat de persoanele-cheie" ale firmei. Directorul executiv al Calpers - cel mai mare fond public de pensii din SUA şi unul dintre primii 25 de acţionari, cu o participaţie de 1,67 miliarde de dolari - a declarat, de asemenea, că intenţionează să voteze împotriva tranzacţiei.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.