DNSC: Tentativă de fraudă cu donaţii false pentru cauza Ucrainei propagată prin e-mail

Autor: Cosmin Pirv Postat la 03 martie 2022 78 afişări

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetic (DNSC) a emis o alertă privind o tentativă de fraudă cu donaţii false pentru cauza Ucrainei propagată prin e-mail.

DNSC: Tentativă de fraudă cu donaţii false pentru cauza Ucrainei propagată prin e-mail

Potrivit DNSC, Directoratul a fost notificat despre apariţia unei campanii de tip fraudă distribuită prin e-mail care este lansată de la adresa ukrarelief[@]unations[.]com. Domeniul unations.com apare în acest moment ca fiind de vânzare.

Textul mesajului face apel la strângerea de fonduri pentru refugiaţii care fug din calea războiului din Ucraina prin Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda propusă de transmitere a banilor este un portofel de Bitcoin.

„Desigur, informaţiile prezentate sunt false, dacă facem o minimă documentare. Există o iniţiativă online de strângere de fonduri cu această titulatură pe platforma GlobalGiving, dar nu are ca metodă de plată criptomoneda şi nici nu specifică drept dată de contact domeniul utilizat în transmiterea unor astfel de e-mail-uri. E-mail-ul este semnat de un anume Amin Awad, care în realitate este chiar Secretar General Adjunct al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a fost numit pe 25 februarie în funcţia de coordonator al crizelor pentru Ucraina, dar fără nicio legătură cu iniţiativa Ukraine Crisis Relief Fund. Infractorii cibernetici simulează aşadar iniţiative de strângere de fonduri cu reputaţie şi impersonează indivizi aflaţi în funcţii importante la nivel internaţional, pentru a oferi o doză de încredere informaţiei prezentate potenţialelor victime”, a transmis DNSC.

Conform specialiştilor, asemeni altor campanii care aveau ca scop principal fraudarea utilizatorilor, textul e-mail-ului în limba engleză este unul imprecis, cu greşeli gramaticale. Mai mult, soluţiile de securitate integrate în serviciile de e-mail identifică deja acest mesaj ca fiind unul cu potenţial fraudulos.

DNSC recomandă uitilizatorilor să verifice mereu sursa mesajelor primite, înainte de a accesa link-uri sau fişiere ataşate, să fie vigilenţi cu privire la mesajele prin care se face apel la donaţii pentru cauza Ucrainei şi să evite furnizarea de date sau să trimitetă bani, fără o documentare serioasă referitoare la legitimitatea iniţiativei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fraudă,
donaţii,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.