Doar 31% dintre mamele care lucrează spun că au ajuns la echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală

Autor: Ioana Matei Postat la 08 martie 2017 61 afişări

Doar 31% dintre mamele care lucrează spun că au ajuns la echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală

Pentru femeile cu carieră şi copii, găsirea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea personală poate fi o adevărată provocare. Astfel, doar 31% dintre mămicile cu job spun că au reuşit să aibă o carieră de succes, dar şi armonie în familie, echilibrând foarte bine timpul dedicat familiei şi cel alocat jobului, arată un studiu realizat de platforma de recrutare online eJobs. Sondajul a fost realizat în perioada 19 februarie - 3 martie 2017, pe un eşantion de 1.130 de mame din toată ţara, dintre care 58% au declarat că şi-au păstrat serviciul după apariţia copiilor, în timp ce restul de 42% au renunţat la serviciu pentru a se dedica familiei.

Cele mai multe dintre mamele care lucrează (49%) se declară mulţumite de modul în care reuşesc să-şi împartă timpul între familie şi serviciu, însă şi-ar dori mai mult timp pentru viaţa personală. Restul de 20% dintre mămicile cu job consideră că nu reuşesc să găsească un echilibru între cele două activităţi şi ar dori să se poată dedica mai mult familiei, însă situaţia financiară nu le permite.

Pentru o treime dintre mamele cu job care au participat la sondajul eJobs, sarcinile de serviciu le ocupă peste 8 ore din zi, iar un procent similar (34%) este reprezentat de cele care lucrează 7-8 ore pe zi. De un program de până la 4 ore pe zi se bucură doar 16% dintre participantele la studiu care au continuat să lucreze după apariţia copiilor, iar 17% dintre respondente au declarat că alocă între 4 şi 6 ore în fiecare zi activităţilor de serviciu.

Indiferent câte ore lucrează, 68% dintre mamele participante la sondaj spun că alocă familiei şi treburilor casnice minimum 3 ore în fiecare zi. Alte 27% spun că dedică între o oră şi două ore pe zi activităţilor de familie şi numai 5% au mai puţin de o oră în fiecare zi pentu viaţa personală.

67% dintre mamele cu job apreciază că fac faţă cu brio atât în construirea carierei, cât şi în viaţa de familie, chiar dacă cele două nu sunt mereu în echilibru sau dacă timpul pentru familie nu este mereu suficient. Una din 4 femei participante la sondaj a recunoscut însă că este mai dedicată copiilor şi că este mai mulţumită de calitatea ei de părinte, în detrimentul carierei, în timp ce doar 8% spun că sunt mai conectate la domeniul lor de activitate decât la viaţa de familie.

Peste jumătate (57%) din mamele cu job sunt fericite şi foarte fericite la locul de muncă, iar 47% dintre ele spun că apariţia unui copil le-a ajutat să se organizeze mai bine şi să-şi stabilească mai uşor priorităţile. În acelaşi timp, pentru 38% dintre mamele care lucrează, primul copil le-a motivat să găsească şi alte variante pentru suplimentarea veniturilor şi le-a ajutat să se dezvolte pe plan profesional.

La polul opus, după apariţia primului copil, majoritatea mamelor participante la studiul eJobs spun că s-au confruntat cu noi provocări în carieră. Astfel, 48% dintre mamele cu job spun că programul strict este principala provocare în demersurile lor de a echilibra viaţa profesională şi cea de familie, urmat de lipsa de predictibilitate a programului, cu care se confruntă 38% dintre femeile care şi-au păstrat locul de muncă şi după ce au devenit mame. Totodată, 29% dintre mamele participante la sondaj spun că au dificultăţi la acordarea concediului medical dedicat celor mici, iar 18% spun că orele peste program le dau cele mai mari bătăi de cap.

Astfel, peste jumătate dintre mamele cu carieră şi-ar dori ca angajatorii să le permită un program flexibil şi posibilitatea de a lucra de acasă pentru a le stimula să se întoarcă mai repede la birou după terminarea concediului de maternitate şi de creştere a copilului. În acelaşi timp, 1 din 3 mame care lucrează spune că oferirea de către angajator a unor servicii de after-school pentru copii ar ajuta foarte mult la organizarea timpului, iar 24% dintre ele ar fi motivate de zile libere suplimentare.

Aproape o treime dintre mamele participante la sondaj spun că au stat acasa cu bebeluşul mai puţin de un an, iar 58% spun că au rămas în concediul de creştere a copilului între un an şi doi ani, în timp ce doar 11% au preferat să rămână acasă şi după terminarea perioadei maxime a concediului de creştere a copilului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.