Doar în România: zilierii pot ajunge să câştige mai mult decât angajaţii full-time
Angajatorii din 23 de domenii de activitate (faţă de 6 anterior) pot utiliza forţă de muncă sezonieră pe o durată de cel mult 180 de zile (faţă de 90 anterior) şi îi pot plăti pe aceşti angajaţi cu 2 până la 10 lei pe oră, potrivit noii Legi a zilierilor.
Normativul modifică şi completează Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.
Printre modificări se regăseşte mărirea de la 6 la 23 a numărului de activităţi în care pot fi angajaţi zilieri – agricultură, vânătoare şi pescuit, silvicultură (exclusiv exploatări forestiere), piscicultură şi acvacultură, pomicultură şi viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri, activităţi de întreţinere şi curăţenie şi silvicultură (din nou, exclusiv exploatări forestiere).
Noua lege specifică faptul că suma remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mică de 2 lei/oră, dar nici mai mare de 10 lei/oră şi „se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi beneficiar”. De asemenea, angajatorul are obligaţia să înregistreze în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care are raporturi de muncă în baza prezentei legi. Registrul se întocmeşte zilnic, exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor.
Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro