Doar un sfert din români îşi permit să îşi facă cel puţin o vacanţă în România. Turismul românesc se bazează aproape 90% pe turiştii autohtoni
Românii contribuie doar în proporţie de 26% la turismul local, ceea ce înseamnă că doar 1 din 4 români îşi permit o călătorie în ţară în scop de leisure, potrivit datelor Eurostat. Comparativ cu restul Europei, doar Bulgaria stă mai prost la acest capitol, cu doar 22% din populaţie care contribuie la turism.
Franţa, Olanda şi Suedia se află la polul opus, cu aproape 80% din populaţie care contribuie la turism, adică călătoresc în ţară şi îşi petrec cel puţin o noapte la o unitate de cazare locală.
Turismul românesc se bazează în proporţie de aproape 90% pe turiştii autohtoni, restul de 10% fiind străini. Însă nu doar că străinii nu vin, dar procentul românilor care contribuie la turismul local este unul mic şi nu există o strategie de promovare nici măcar pentru a convinge românii să îşi petreacă vacanţele în România.
Datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că, în primele şase luni ale acestui an, în unităţile de cazare din România au ajuns 1,17 milioane turişti, din care 1 milion români, iar restul străini.
În ceea ce priveşte cheltuielile turistice, românii contribuie cu circa 86%, iar restul sunt banii lăsaţi de străini în România, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Tot potrivit raportului Comisiei Europene, multe ţări se bazează pe turismul intern, media cheltuielilor turiştilor locali fiind de 38% la nivelul UE, însă ţări precum Luxemburg, Bulgaria, Estonia, Croaţia şi Ungaria se bazează într-o mare proporţie pe turismul de incoming.
Potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică, un turist străin a cheltuit 2.700 lei pe vacanţa în România anul trecut, ceea ce reprezintă cu 15% mai mult faţă de suma lăsată în 2021.
Aproape jumătate din suma cheltuită a mers către serviciile de cazare.
Pe lângă România şi Bulgaria, doar Italia mai are o rată sub 35% a populaţiei care participă la turism. În multe ţări europene, peste 50% participă la turism, însă, totodată, turismul din acele ţări este susţinut şi de o cerere mare venită din partea străinilor, ceea ce face ca turismul să se dezvolte constant. România se bazează pe români, iar multe din încasările operatorilor turistice se bazează pe banii proveniţi de la români şi nu de la străini.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro