Doi dintre executivii de top ai fondului de investiţii Abris, unul dintre cei mai activi investitori financiari din România, au fost arestaţi sub acuzaţia de fraudă la o companie din portofoliu prezentă anterior şi pe plan local

Autor: Cristina Roşca Postat la 15 iulie 2024 177 afişări

Doi dintre executivii de top ai fondului de investiţii Abris, unul dintre cei mai activi investitori financiari din România, au fost arestaţi sub acuzaţia de fraudă la o companie din portofoliu prezentă anterior şi pe plan local

Doi executivi de top din cadrul fondului de private equity Abris Capital, Paweł G. şi Wojciech Ł., au fost reţinuţi de autorităţile poloneze sub acuzaţia de a fi cauzat companiei GetBack o daună în valoare de aproape 1,4 miliarde de zloţi (330 mil. euro), scrie presa poloneză.

Unul dintre cei doi oameni de afaceri arestaţi era şi membru în consiliul de administraţie al Getback, o companie de recurepare de creanţe care a fost prezentă şi în România.

Decizia de arestare vine la şase ani de la intrarea în insolvenţă a GetBack, scrie o altă publicaţie din Polonia. În 2018, presa din această ţară anunţa că atât CEO-ul firmei, cât şi alte persoane au fost arestate sub acuzaţia de fraudă, management defectuos şi distrugerea dovezilor. Acum, este menţionată arestarea a doi executivi Abris, unul dintre cei mai activi investitori financiari din România.

“Abris a investit în iunie 2015 în GetBack, un recuperator de creanţe cu operaţiuni în Polonia şi România.

Ca urmare a mai multor fraude identificate în 2018, un board ce avea rolul să restructureze compania a deschis procedura de insolvenţă. (…) Din 2022, Abris deţine o participaţie minoritară în companie”, scrie pe site-ul fondului.

Tot pe site-ul Abris apare că Pawel Gierynski (în ştire apare doar Paweł G.) este managing partner al fondului, iar Wojciech Lukawski (în ştire apare doar Wojciech Ł) este partner şi Head of Poland, adică şeful operaţiunilor din Polonia ale fondului.

Aceştia sunt acuzaţi de crearea unei structuri financiare defectuoase, care a dus la pierderea lichidităţii financiare a companiei şi la incapacitatea de a-şi continua activitatea şi de a-şi onora obligaţiile. Scandalul GetBack se referă la convingerea oamenilor să investească în obligaţiuni atractive, care nu au fost răscumpărate. Circa 9.000 de persoane au fost afectate.

Suspecţii au fost plasaţi sub supraveghere poliţienească şi li s-a interzis să contacteze anumite persoane, fiind obligaţi să plătească o cauţiune de un milion de zloţi fiecare, mai scrie presa poloneză.

Fondul de private equity Abris Capital, unul dintre cei mai activi investitori financiari din piaţa de M&A din România şi din ţările din regiunea Europei Centrale şi de Est, are în portofoliu cinci companii locale – Green Group (reciclare), Pehart Tec (producţie), Dental Investments (stomatologie), GTS (IT) şi Hyperfy (IT).

Din datele anterioare, fondul a investit 250-300 mil. euro în România de-a lungul anilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Abris,
investitor,
finante

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.