Doi români luptă pentru separatişti în estul Ucrainei, afirmă liderul separatist Zaharcenko
Doi români, dar şi turci, sârbi, italieni şi germani luptă alături de voluntari ruşi în estul Ucrainei împotriva forţelor ucrainene, a declarat sâmbătă "premierul" "republicii" de la Doneţk Aleksandr Zaharcenko pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News, citat de BBC News online.
"Etnici ucraineni", care sunt voluntari venind din Rusia şi nu militari, luptă pentru rebeli, alături de "turci, numeroşi sârbi, italieni şi germani şi chiar doi români", a declarat Zaharcenko, care a anunţat la sfârşitul săptămânii că 1.200 de combatanţi au fost antrenaţi în Rusia.
El a intervenit pe acest post pentru a dezminţi, totodată, că echipamentul folosit de către rebeli proruşi în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia. "Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament, încât nu avem suficienţi oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad şi aşa mai departe", a declarat el, în limba rusă, pentru postul Life News.
Noul lider separatist din Doneţk a declarat anterior că forţele sale cuprind 1.200 de luptători care au fost antrenaţi militar în Rusia. Zaharcenko a spus la o reuniune că aceşti combatanţi s-au antrenat "timp de patru luni pe teritoriul Federaţiei ruse". Rebelii, a mai anunţat el, deţin 150 de vehicule de luptă, inclusiv tancuri.
Rusia a respins acuzaţiile Ucrainei şi Occidentului potrivit cărora ajutoare constând în echipament militar şi combatanţi au trecut frontiera rusească în estul ucrainean.
Zaharcenko, care a devenit "premier" al "republicii populare Doneţk" (DPR) săptămâna trecută, a făcut aceste anunţuri în "parlamentul" rebelilor, vineri, o înregistrare video a acestui discurs, susţinut în limba rusă, fiind postată pe YouTube.
"În prezent, pe axa coridorului (care leagă rebelii din Doneţk cu cei din Lugansk şi de la frontiera cu Rusia) există, au fost acumulate, rezerve după cum urmează: 150 de unităţi de echipament militar, dintre care aproximativ 30 sunt tancuri, iar restul sunt vehicule de infanterie de luptă şi transportoare blindate de personal, dar şi 1.200 de oameni care au fost antrenaţi timp de patru luni pe teritoriul Federaţiei ruse", a spus el, înţesându-şi discursul cu multe elemente de jargon militar.
Ucraina a anunţat vineri că a distrus o parte a unei coloane de blindate care a trecut frontiera din Rusia joi seara. Ministerul rus al Apărării a replicat că această incursiune este doar o fantezie a Kievului, Moscova dezminţind că-i înarmează sau antrenează în mod direct pe rebeli. Occidentalii au reacţionat condamnând implicarea Rusiei. UE a avertizat că orice acţiune militară unilaterală în Ucraina, indiferent de pretext, inclusiv un ajutor umanitar, va fi considerată o încălcare a legislaţiei internaţionale, iar cancelarul german Angela Merkel l-a sunat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi l-a îndemnat să pună capăt acestor transferuri.
Peste 2.000 de civili şi combatanţi au fost ucişi de la jumătatea lui aprilie în estul Ucrainei, în confruntări între trupe trimise de Kiev - să pună capăt unei insurecţii separatiste proruse în regiunile Doneţk şi Lugansk - şi insurgenţi.
Un uriaş convoi rusesc cu ajutoare umanitare trimis de Rusia rebelilor se află blocat de partea rusă a frontierei, la o distanţă de două ore de condus de Lugansk, aşteptând să pătrundă pe teritoriul ucrainean.
Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu l-a asigurat sâmbătă pe secretarul american al Apărării Chuck Hagel că niciun militar rus nu este prezent în convoi şi că acesta nu va fi folosit ca pretext pentru o invazie rusă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro