Donald Trump este mai bogat ca niciodată, după ce compania sa de social media s-a lansat pe bursă şi acţiunile au explodat. Averea sa a ajuns la peste 7 miliarde de dolari, dar le cere bani fanilor pentru a păstra celebrul Trump Tower şi a plăti o cauţiune de sute de milioane de dolari

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 27 martie 2024 83 afişări

Donald Trump este mai bogat ca niciodată, după ce compania sa de social media s-a lansat pe bursă şi acţiunile au explodat. Averea sa a ajuns la peste 7 miliarde de dolari, dar le cere bani fanilor pentru a păstra celebrul Trump Tower şi a plăti o cauţiune de sute de milioane de dolari

„ŢINEŢI-VĂ mâinile departe de TRUMP TOWER”, le spunea duminică Donald Trump, fostul preşedinte american, potenţialilor săi donatori care finanţează eforturile politice ale acestuia.

 Fostul şef de stat se referea, bineînţeles, la una dintre cele mai importante proprietăţi imobiliare ale sale, care riscă să fie confiscată. Prin mesajul său, Donald Trump încerca să-şi mobilizeze susţinătorii pentru a-l ajuta să plătească cauţiunea de 175 milioane de dolari în procesul de fraudă deschis de Letitia James, procurorul general al New York-ului, scrie Bloomberg.

Recent Trump s-a bucurat de mai puţină presiune din partea autorităţilor. Luni, o curte de apel i-a redus cauţiunea cu 68%, de la 454 milioane de dolari, ajungânu-se la 175 de milioane. Marţi, compania sa de social media a debutat pe bursă, unde acţiunile au crescut cu 16%. În urma listării, averea lui Trump se ridică la 7,2 miliarde de dolari, cel puţin pe hârtie.

Cu toate acestea, întrebarea: cât de mulţi bani are de fapt Donald Trump rămâne deschisă, iar dificultăţile financiare ale fostului şef de stat sunt departe de final.

Problemele juridice, care se extind mult dincolo de cazul de fraudă din New York, l-au lăsat pe Trump într-o poziţie neobişnuită: Candidatul republican la preşedinţie şi artizanul a numeroase falimente şi afaceri eşuate a urcat în topul celor mai bogaţi oameni din lume, dar s-ar putea să fie forţat să plătească sute de milioane de dolari autorităţilor din SUA.

Nu este clar dacă Trump are de fapt aproape 500 de milioane de dolari cash, aceste exagerări privind averea sa fiind cele care au atras atenţia procurorilor americani.

Ce este clar, în schimb, este că Trump şi organizaţiile sale au supraevaluat în mod intenţionat propriile active imobiliare pentru profit, fapt demonstrat de Letitia James. Cazul deschis de James a însemnat atât o lovitură pentru finanţele lui Trump, dar şi una asupra imaginii sale, pentru că iluzia că fostul preşedinte este un expert în domeniul financiar s-a disipat.

„Portofelele” lui Trump: bursa, imobiliare, donaţii, business

Trump se bucură de o creştere record a averii sale datorită companiei Trump Media & Technology Group Corp, care a început să se tranzacţioneze marţi la bursă. Odată cu creşterea acţiunilor, el a intrat pentru prima dată în rândul celor mai bogaţi 500 de oameni din lume, conform Bloomberg Billionaires Index, pentru prima dată în istorie.

Trump deţinea acţiuni în valoare de 4,6 miliarde de dolari la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi. Dar acestea fac obiectul unui acord de blocare de aproximativ şase luni care îl împiedică să vândă, să transfere sau să folosească acţiunile ca garanţie pentru împrumuturi. Acest lucru face ca momentul în care va face apel în cazul lui James să fie vital. Altfel spus, dacă perioada de îngheţare a banilor din acţiuni trece până să se pronunţe verdictul final, Trump ar putea avea suficienţi bani pentru a achita orice cauţiune şi penalitate.

În afară de cazul lui James, el se confruntă şi cu plata a 83,3 milioane de dolari într-un proces de defăimare intentat de scriitoarea E. Jean Carroll, care l-a acuzat că a agresat-o sexual în anii 1990.

Până acum, averea lui Trump a depins în mare parte de proprietăţile sale imobiliare, cu o valoare estimată la 2,7 miliarde de dolari. Acestea includ Mar-a-Lago, reşedinţa sa somptuoasă din Florida, penthouse-ul din Trump Tower şi staţiuni de golf precum Trump National Doral, la nord-vest de Miami.

Trump a avertizat că va fi nevoit să vândă proprietăţile pe bandă rulantă  pentru a strânge banii de cauţiune.

Trump are acum termen până la 4 aprilie pentru a face plata cauţiunii de 175 de milioane de dolari, ceea ce a spus că va face. Dacă verdictul şi pedeapsa vor supravieţui contestaţiei sale, el va trebui să achite în continuare întreaga sumă de 454 de milioane de dolari, plus dobânzile care se acumulează cu aproximativ 112.000 de dolari pe zi - ceea ce ar putea adăuga încă 10 milioane de dolari în doar trei luni.

Pentru ajutor financiar, fostul preşedinte american s-ar putea uita şi în alte direcţii.

Opţiunile lui Trump, desigur, se extind dincolo de activele sale actuale. El ar putea accepta ajutor financiar de la bogaţii din vastul său cerc social, mulţi văzând un beneficiu în a ajuta un potenţial viitor preşedinte. Jared Kushner, ginerele lui Trump, nu este evaluat de Bloomberg Billionaires Index, dar administrează aproximativ 3,1 miliarde de dolari la firma sa de investiţii Affinity Partners, susţinută în mare parte de fonduri suverane saudite.

Afacerile lui Trump au beneficiat de legături cu străinătatea când era preşedinte. Grupul de advocacy Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, sau CREW, a declarat anul trecut că o analiză a declaraţiilor fiscale ale lui Trump arată că firma sa a obţinut până la 160 de milioane de dolari din afaceri internaţionale în timpul mandatului său.

Hotelurile sale au primit cel puţin 7,8 milioane de dolari din partea Chinei, Arabiei Saudite şi a altor peste 20 de guverne străine şi a reprezentanţilor acestora în această perioadă, potrivit unui raport al democraţilor din Camera Reprezentanţilor.

În SUA, Trump se bazează din ce în ce mai mult pe susţinători pentru a plăti penalităţile.Banii donaţi de fanii săi din întreaga ţară au fost o mană cerească pentru plata avocaţilor, dar fiecare dolar cheltuit pe probleme juridice reprezintă bani pe care nu-i poate cheltui pentru campanie. Iar banii pe care Trump îi poate folosi pentru onorariile legale urmează să se epuizeze în următoarele câteva luni, ceea ce înseamnă că va trebui să se bazeze pe donatori sau să înceapă să folosească banii proprii.

Este puţin probabil ca tensiunile juridice să influenţeze alegătorii care s-au hotărât să-l susţină sau nu pe Trump, a declarat Doug Heye, un strateg politic republican. Dar ele se adaugă la provocările campaniei sale prin distragerea atenţiei oamenilor şi prin de tensiuni financiare care ar putea, de asemenea, să-l împiedice pe Trump să găzduiască mitinguri de campanie sau să difuzeze reclame, a spus el.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
plati,
actiuni,
avere,
bursa,
cautiune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.