Dosarul furtului de criptomonede în valoare de 120 mil. $ instrumentat de DIICOT vizează atacul împotriva MultiversX din Sibiu, din iunie 2022. Start-up-ul „salută progresele autorităţilor” şi laudă blockchain: infractorii lasă „amprente permanente”. Valoarea celor 1,65 milioane de EGLD este azi de 53 mil. $

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 30 iulie 2024 84 afişări

Dosarul privind un furt de criptomonede în valoare de 120 mil. dolari instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în cadrul căruia autorităţile au realizat percheziţii la finele săptămânii trecute la domiciile a trei persoane din Bucureşti, vizează ataculdin iunie 2022 împotriva platformei blockchain a start-up-ului crypto MultiversX (Elron Network) din Sibiu. Compania, care a comunicat date despre incident şi în 2022, a transmis un comunicat prin intermediul căruia „salută progresele autorităţilor” şi laudă virtuţile tehnologiei blockchain „care lasă amprente permanente ce pot fi investigate şi pot duce la identificarea celor implicaţi”.

Dosarul furtului de criptomonede în valoare de 120 mil. $ instrumentat de DIICOT vizează atacul împotriva MultiversX din Sibiu, din iunie 2022. Start-up-ul „salută progresele autorităţilor” şi laudă blockchain: infractorii lasă „amprente permanente”. Valoarea celor 1,65 milioane de EGLD este azi de 53 mil. $

Dosarul privind un furt de criptomonede în valoare de 120 mil. dolari instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în cadrul căruia autorităţile au realizat percheziţii la finele săptămânii trecute la domiciliile a trei persoane din Bucureşti, vizează atacul din iunie 2022 împotriva platformei blockchain a start-up-ului crypto MultiversX (Elron Network) din Sibiu. Compania, care a comunicat date despre incident şi în 2022, a transmis un comunicat prin intermediul căruia „salută progresele autorităţilor” şi laudă virtuţile tehnologiei blockchain „care lasă amprente permanente ce pot fi investigate şi pot duce la identificarea celor implicaţi”.

„MultiversX saluta progresele autorităţilor cu privire la incidentul din Iunie 2022 şi îşi reafirmă angajamentul faţă de securitatea utilizatorilor MultiversX Labs, dezvoltator principal al reţelei MultiversX, saluta progresele semnificative

realizate de autorităţi în investigarea şi soluţionarea incidentului de securitate din 5 iunie 2022. Această reuşită subliniază angajamentul nostru faţă de transparenţă şi securitatea utilizatorilor, şi demonstrează eficienţa autorităţilor competente în rezolvarea acestui incident folosind transparenţa tehnologiei blockchain. (...) Incidentul a demonstrat că tehnologia blockchain nu este prietenoasă actorilor maliţioşi, deoarece fiecare acţiune pe reţea lasă amprente permanente ce pot fi investigate şi care pot conduce la identificarea celor implicaţi. Din iunie 2022, MultiversX a colaborat direct cu autorităţile locale dar şi din afara ţării, oferind informaţiile necesare pentru investigaţiile oficiale.

MultiversX aplaudă eforturile autorităţilor în gestionarea situaţiei, asigurându-se că suspecţii vor suporta consecinţele legale dacă sunt găsiţi vinovaţi”, conform datelor comunicate de companie.

Valoarea EGLD a scăzut semnificativ faţă de iunie 2022: mai exact un EGLD valorează astăzi 32 de dolari, faţă de 73 de dolari în data de 6 iunie 2022, conform coinbase.com. Astfel, cele 1,65 de milioane de EGLD cu o valoare de 120 de milioane de dolari în iunie 2022 ar putea fi schimbate astăzi pentru aproximativ 53 mil. dolari.

Ce a comunicat DIICTOT săptămâna trecută:

„La data de 23.07.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice au pus în aplicare un număr de 3 mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Bucureşti într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fraudă informatică cu consecinţe deosebit de grave, perturbarea funcţionării unui sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Din materialul probator administrat a rezultat că 3 inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat şi au desfăşurat o serie de activităţi infracţionale la nivelul unei platforme blockchain,   reuşind să transfere în mod ilegal, în portofelele electronice  pe care le controlau,  suma de 1.650.000 criptomonedă, echivalentă cu aproximativ 120.846.000 USD la data efectuării tranzacţiilor.

Ulterior inculpaţii au încercat să transfere toate activele obţinute în mod ilegal dintr-o reţea în alta, folosind atât platforme de schimb descentralizate cât şi o platformă care facilitează transferul exclusiv între cele două reţele.

Procesul de transferare dintr-o reţea în alta nu a fost finalizat complet, astfel încât o parte din active au rămas în portofelele inculpaţilor din prima reţea,  restul activelor fiind primite de inculpaţii din cea de a doua reţea  în trei portofele electronice sub forma unor criptomonede stabile.

Pentru a ascunde produsul infracţional, membrii grupului de criminalitate organizată au utilizat mai multe platforme de schimb descentralizate ( de tip agregator),  transferând toate activele sub forma unei criptopmonede către o platforma de tip mixer.

Având în vedere că persoana vătămată  a recuperat peste 95%   din criptomonedele care i-au fost sustrase,  prejudiciul este în prezent de aproximativ  9.305.791 USD.

În urma percheziţiilor domiciliare efectuate la adresele celor 3 inculpaţi, au fost identificate şi ridicate mai multe sisteme informatice. De asemenea, au fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de  136.450 lei şi 31.995 euro, identificate sub formă de numerar, cât şi asupra sumei de aproximativ 4.100.000 dolari, care a fost transferată din portofelele electronice descoperite în sistemele informatice utilizate de inculpaţi.

În prezent, criptomonedele sechestrate se află în portofelele electronice administrate de Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (A.N.A.B.I.).

La data de 24.07.2024, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus faţă de inculpaţi măsura controlului judiciar şi interdicţia de a părăsi ţara.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.