Două furtuni solare lovesc Pământul vineri. Comunicaţiile ar putea fi afectate

Autor: Bogdan Enache Postat la 12 septembrie 2014 77 afişări

Pământul va fi lovit vineri de două furtuni magnetice solare, iar oamenii de ştiinţă avertizează asupra posibilelor probleme cu comunicaţiile prin satelit, semnalul GPS şi liniile de înaltă tensiune, transmite Reuters.

Luate separat, cele două furtuni, numite de specialişti ejecţii de masă coronală, nu prezintă niciun pericol, dar apariţia lor neobişnuită, una după altă, la mică distanţă în timp şi faptul că se îndreaptă direct spre Terra i-au făcut pe specialiştii de la centrul de predicţie a vremii spaţiale din cadrul National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite să emită o alertă.

Prima furtună, care s-a produs luni seară într-o regiune a Soarelui cu puternice tulburări ale câmpului magnetic, a atins Terra în noaptea de joi spre vineri, potrivit expertului NOAA Thomas Berger.

Aceeaşi regiune solară a dat naştere unei a doua furtuni, mult mai puternice. Fenomenul a avut loc miercuri, la ora 18.45 (ora României, n.r.). "Nu ne aşteptăm la un impact inimaginabil al acestor furtuni asupra infrastructurilor terestre, dar urmărim aceste fenomene îndeaproape", a mai spus Berger.

Soarele se află ân prezent la momentul de maxim al ciclului său de 11 ani, deşi, per total, nivelul de activitate solară este mai scăzut faţă de un moment de maxim tipic al acestui ciclu.

Furtuni de intensitatea celor două care afectează Terra vineri lovesc planeta de 100-200 de ori într-un ciclu solar, spun experţii.

"Ce este unic la acest eveniment este că avem două furtuni succesive, la mică distanţă una de alta, iar cele două fenomene pot interacţiona unul cu celălalt pe drumul către Terra, pe orbita Pământului sau dincolo de planeta noastră. Nu ştim încă unde vor interacţiona", a explicat Thomas Berger.

Potrivit NOAA, particulele puternic energizate emise de Soare pot lovi câmpul magnetic al Terrei şi pot provoca intreruperi ale comunicaţiilor radio şi scăderea calităţii semnalului GPS.

Furtunile magnetice solare pot, de asemenea, să afecteze reţelele electrice în regiunile nordice ale Terrei, care sunt mult mai sensibile la perturbările magnetice.

Există însă şi o parte frumoasă a furtunilor solare. Interacţiunea dintre particulele emise de Soare şi câmpul magnetic al Terrei dă naştere aurorei boreale şi australe. Aurora este provocată de particulele puternic energizate emise de Soare care se lovesc de atomii de oxigen, azot şi alte gaze din straturile superioare ale atmosferei, creând valuri de lumină deasupra regiunilor polilor magnetici ai planetei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
FURTUNI SOLARE,
SOARE,
ŞTIINŢĂ
/actualitate/doua-furtuni-solare-lovesc-pamantul-vineri-comunicatiile-ar-putea-fi-afectate-13254419
13254419
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.