Dragoş Damian, CEO Terapia: Mic tratat de creştere economică de la un nespecialist. Inflaţie, consum din import, efect de bază. Nu creştem, revenim la nivelul lui 2019. E bine şi aşa. Nimic sustenabil însă, iar munca la negru, evaziunea fiscală şi deficitul de forţa de muncă frânează dezvoltarea României

Autor: Dragos Damian Postat la 17 mai 2021 58 afişări

Dragoş Damian, CEO Terapia: Mic tratat de creştere economică de la un nespecialist. Inflaţie, consum din import, efect de bază. Nu creştem, revenim la nivelul lui 2019. E bine şi aşa. Nimic sustenabil însă, iar munca la negru, evaziunea fiscală şi deficitul de forţa de muncă frânează dezvoltarea României

Analistii economici nu trebuie sa se uite pe datele statistice ca sa-si dea seama ca Romania va avea un an pe plus. Se vede deja cu ochiul liber. Sunt preturi care au crescut si cu 20%, reapar peste tot cozile (inclusiv cele pe care le ador, la bancomate) iar drumurile Romaniei sunt un sir neintrerupt de tiruri.

BNR da semnale de neliniste privitoare la inflatie, iar daca Guvernul vorbeste de 3% atunci sigur ne vom apropia de 4%, foarte probabil 4,5%, socotind si inflatia din turism si mancare, care se vor vedea in a doua parte a lui 2021.

Consumul inca nu s-a pus in miscare, dar incepand cu 15 mai, dupa lockdown, romanii vor incepe sa consume la greu, pana ce isi vor cheltui toti banii economisiti in 2020. Bonus: avand in vedere problemele turismului international, mult din acest consum va ramane in tara in sezonul de vara, chiar daca se vor consuma produse din import.

Romania este tara ideala cu care sa lucrezi, nici o mirare ca rating-urile de tara sunt stabile, suntem un paradis pentru investitorii financiari si industriasii europeni.

Emitem obligatiuni de stat si certificate de trezorerie ieftine si ne imprumutam scump pentru a ne acoperi deficitele.

Consumam cu predilectie din import, lasati PR-ul comerciantilor ca se aprovizioneaza de la gospodarii din Romania, uitati-va mai bine la deficitul de balanta comerciala.

Ne trimitem in continuare rudele sa lucreze in vest, completand la cercul vietii economice din comunitatea europeana dar agravand deficitul de forta de munca.

De altfel deficitele sunt singurii indicatori care par sa preocupe chiar si analistii optimisti - dar “macro” nu ar trebui sa ingrijoreze, pentru ca mai e putin timp pana in 2023 cand probabil va disparea cota fixa sau vor aparea suprataxari ale industriilor “baieti rai” (banci, telecom, comertul retail, farma). Uniunea Europeana, tot mai socialista dupa pandemie, isi va baga mainile in buzunarele bogatilor cand se vor fi terminat banii.

PNRR-ul, copilul teribil al relansarii economiei, vine in pachetul frumos ambalat cu trei probleme. Prima, executia va incepe foarte tarziu, probabil in primul trimestru din 2022. A doua, mai mult de jumatate este reprezentata de componenta imprumuturi, asadar va adanci deficitele. Si, a treia, cea mai previzibila pentru cei care traiesc in economia reala: dupa ce de peste o decada de ani de la aderarea la UE, desi au existat bani, nu s-au construit infrastructura rutiera si spitale si nu s-a efectuat digitalizare, ce ne face pe noi sa credem ca brusc, aceste lucruri vor deveni executabile, doar pentru ca sunt cuprinse in PNRR?

Asadar sa avem incredere si sa uram noroc economiei Romaniei, sa isi revina in a doua jumatate a anului. Eu si toti ceilalti producatori industriali care nu au inchis aproape deloc o sa ne vedem de treaba in 2021, ne stim tintele comerciale si planurile de investitii strategice. Insa ca cetateni educati (si patrioti) ai Romaniei, traind in lumea reala, ar trebui sa fim ingrijorati, de exemplu, ca painea s-a scumpit cu peste 5%, ca la sensul giratoriu de dinainte de Talmaciu lucreaza la amenajari un singur excavator care a creat o coloana de masini pana in Sibiu si ca nu gasim angajati calificati pentru ca sistemul de invatamant este rupt de realitatea economica - asa cum sunt de altfel rupti si politicienii.
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
deficit,
inflatie,
consum,
import

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.