Dragoş Damian, Terapia Cluj: Bigster, cozi, zero inflaţie, zero creştere TVA, leule fă-te puternic!, criminalitate fiscală ad libitum, să ne pârâm la Casa Albă, ce mai e nou în HR, Drill Sebi, Drill! şi consilierul onorific. Top 10 chestii mici din economie pe care poate nu le-aţi observat în T1

Autor: Dragos Damian Postat la 14 aprilie 2025 43 afişări

Un T1 complicat în toată lumea, aşteptăm să se publice rezultatele ca să vedem cum a mers economia de la noi. Dar uitaţi o clipă de macroeconomie, de ”contextul global dificil”, de deşertificarea industrială şi de faptul că suntem în top 10 ţări ca deficit de balanţă comercială.

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Bigster, cozi, zero inflaţie, zero creştere TVA, leule fă-te puternic!, criminalitate fiscală ad libitum, să ne pârâm la Casa Albă, ce mai e nou în HR, Drill Sebi, Drill! şi consilierul onorific. Top 10 chestii mici din economie pe care poate nu le-aţi observat în T1

Un T1 complicat în toată lumea, aşteptăm să se publice rezultatele ca să vedem cum a mers economia de la noi. Dar uitaţi o clipă de macroeconomie, de ”contextul global dificil”, de deşertificarea industrială şi de faptul că suntem în top 10 ţări ca deficit de balanţă comercială. Haideţi să urmărim 10 chestii mici din economie din T1, care vor avea impact în următoarele 3 T-uri ale anului 2025.

 

Locul 1. S-a lansat Dacia Bigster

Bravo Dacia! Bigster, în varianta Extreme, cu totul-totul-totul pe el, costa în jur de 30 mii de Euro. Astfel încât sperăm ca în avalanşa de suveranişti, naţionalişti şi patriotişti să fie lichidate în cel mai scurt timp stocurile din showroom-uri.

 

Locul 2. Cozi peste tot şi nici un loc liber nicăieri

Foarte pe scurt pentru că nici nu merită o analiză detaliată.  Daca sunt cozi peste tot şi nici un loc liber nicăieri nu vă mai plângeţi că au crescut preţurile cu peste 10%. Tăceţi din gura şi staţi la coadă. 

 

Locul 3. Ni se repeta că inflaţia din 2025 este neglijabilă

Orice apariţie publica a specialiştilor, orice conferinţă economică şi orice publicaţie care vorbeşte despre bani abundă în retorica ”nu exista inflaţie”, ”este nimic pe lângă ce a fost”, ”mai bine inflaţie decât deflaţie”, etc.

Aşadar, fără motive de îngrijorare. Dacă spun specialiştii, îi credem.

 

Locul 4. Nu a crescut TVA-ul. Este bine sau rău?

Chiar aşa, Ministerule de Finanţe, de ce nu a crescut TVA-ul? În ultimii 5 ani preţurile au crescut (şi) cu 100% şi TVA a crescut cu 0%. Sunt singurul căruia i se pare că ceva nu este în regulă?

 

Locul 5. De ce nu se întăreşte leul, la 4,7-4,8?

Este o întrebare pe care mulţi şi-o pun de 5 ani. La câţi Euro intră în ţară din diaspora, din PNRR, din investiţii, din împrumuturi, la cum duduie economia subterană, la câtă abundenţă de crypto, videochat, droguri şi alte ”nereglementate”, întrebarea este îndreptăţită.

 

Locul 6. Musteşte de criminalitate fiscală măruntă

Ocupaţi cu marii contribuabili, pierdem din vedere lucrurile mici, de zi cu zi. Oriunde vă întoarceţi sunteţi bombardaţi de evaziune fiscală şi muncă la negru. E mai rău ca niciodată. 

 

Locul 7. Cu jalba în proţap la Casa Albă

Un nou sport. Nu este destul că se uita chiorâş americanii la noi după aventurile electorale, mai sunt şi companii care ne pârăsc la Washington cum că le merge rău în România. Poate primim o lista a reclamanţilor, cu venituri şi profituri făcute în România, ca să îi susţinem dacă este nevoie.  

 

Locul 8. Piaţa de HR are un nou calambur jucăuş

După memorabilele ”quiet quitting”, ”quit being quiet” si ”revenge quitting” a apărut mult aşteptatul ”stealing is not skilling”. Despre furtul de angajaţi nu o să-i auziţi niciodată vorbind pe consultanţii în HR. De ce oare?

 

Locul 9. Drill Sebi, Drill!

Sebastian Burduja este primul ministru care spune public ceea ce industriaşii ştiau deja, anume că Green Deal a adus la sapă de lemn companiile din Uniunea Europeană şi însăşi Uniunea Europeană. Îi mulţumim că o face, nu ştim exact de ce o face, dar merita un sprijin motivaţional: Sebastian Burduja, vedem ceva la tine! Încă nu ştim ce este, dar o sa aflam curând!

 

Locul 10. Consilierul onorific este meseria viitorului

Dar vă spun din proprie experienţă, este o meserie cu riscuri. Am învăţat într-un timp scurt că nimeni nu te crede ca vrei să faci ceva pentru România, precis ai tu agenda ta secretă. Aşa că grupurile de afaceri iţi refuză accesul la conferinţe, televiziunile nu te mai cheamă la analize economice iar publicaţiile fie te exclud cu totul, fie te cenzurează, fie te ascund cât pot de adânc sub maldărul de informaţii.

 

Urmărește Business Magazin

0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori