Dragoş Damian, Terapia Cluj: Ştiţi cum se moare de cancer pulmonar, de cancer de colon sau de cancer hepatic? În chinuri groaznice, stimaţi şefi din retailul modern. Nici o cifra de afaceri nu legitimează vânzarea de ţigări, alcool şi băuturi energizante către copiii si tinerii sub 18 ani

Autor: Dragos Damian Postat la 07 octombrie 2024 6 afişări

Stăm cu gura deschisa la campania electorala, suntem paralizaţi, nimic altceva nu ne mai interesează.

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Ştiţi cum se moare de cancer pulmonar, de cancer de colon sau de cancer hepatic? În chinuri groaznice, stimaţi şefi din retailul modern. Nici o cifra de afaceri nu legitimează vânzarea de ţigări, alcool şi băuturi energizante către copiii si tinerii sub 18 ani

Stăm cu gura deschisa la campania electorala, suntem paralizaţi, nimic altceva nu ne mai interesează.

Vineri, două adolescente de 15-16 ani cumpărau rezerve de tutun de la magazinul unde stăteam la coada. L-am întrebat pe casier ”de ce la dai, e clar ca sunt minore?”, mi-a răspuns senin, din spatele anunţului cu interdicţia de vânzări de ţigări, alcool si băuturi energizante către minorii sub 18 ani, că dacă nu le da el fetele cumpăra de altundeva. Ori asta îl poate face să rateze ţintele de vânzare.

Nu sunt nici armata salvării, nici patrula de cartier si nici politia plăcerilor vinovate. Nu pot sa mă substitui autorităţilor de control care ar trebui sa pedepsească crunt vânzările de ţigări, alcool si băuturi energizante către copiii sub 18 ani. Nu sunt cel care poate să convingă români sa respecte legile, mai ales folosind ca argument citatul care spune ca marile înfăptuiri au începuturi mărunte.

Dar am datoria sa subliniez ca există date ştiinţifice abundente care arata ca mortalitatea si morbiditatea prin cancere extrem de grave este mult mai mare la persoanele care consuma tutun, alcool si băuturi energizante de la vârste fragede. Pe orice motor de căutare sau pilot de AI te uiţi o sa ti se răspundă acelaşi lucru, riscul de cancere infernale este cu atât mai mare cu cat consumul de ţigări, alcool si băuturi energizante începe de la 12-13 ani, din adolescenţă. Nici măcar consumul de droguri – care omoară creierul, nu plămânii, colonul sau ficatul – nu are atâtea referinţe si citări ştiinţifice cu privire la riscul gigantic de a muri de cancer pulmonar, de colon sau de cancer hepatic, daca începi consumul de ţigări, alcool si băuturi energizante la vârste tinere.

Şi cu toate astea, oriunde mergem, vedem dimineaţa grupuri de copii încălzind-se cu ţigara si băutură energizanta in mână,  iar după-masa si seara vedem grupuri de copii relaxându-se cu ţigara, alcoolul si băutură energizanta in mână.

Copiii le cumpără de undeva. Daca exista cerere, exista si oferta. Nici o problema pentru copii sa îşi cumpere ţigări, alcool si băuturi energizante. Nici măcar casele self-service, unde trebuie sa faci dovada ca ai 18 ani, nu sunt o oprelişte -  angajatul vine, nu întreabă nimic si deblochează casa chiar daca, evident, clientul nu are 18 ani. Sunt date internaţionale care arata ca vânzările de ţigări, alcool si băuturi energizante către tinerii minori reprezintă peste 20% din vânzările din retailul modern. Nu exista studii in România, nu are cine sa le finanţeze. Dar daca facem un calcul matematic simplu, pe baza datelor RESPIRO din 2020, un consum de 83 milioane de ţigări pe an asta înseamnă in jur de 200 milioane de lei. Si asta doar pentru grupul de vârstă 13-15 ani luat in studiu si doar pentru ţigări.  

Vorbim toata ziua de consumul de droguri din scoli, uitam însă de consumul de ţigări, alcool si băuturi energizante la copii. Daca consumul continua in ritmul ăsta atunci copiii si nepoţii noştri nu vor trai, aşa cum vrem cu toţii, mai mult decât trăim noi.

Le propun o înţelegere şefilor din retailul modern. O sa mă bat cât pot si indiferent de costuri pentru ca autorităţile sa înceteze amestecul absurd in legile economiei de piaţa prin intervenţii populiste asupra adaosurilor de pe lanţurile comerciale. Daca exista cerere, lăsaţi oferta sa funcţioneze.

In schimb, ii rog pe şefii din retailul modern sa se bata cât pot si indiferent de costuri ca sa oprească consumul de ţigări, alcool si băuturi energizante la tinerii sub 18 ani. Daca exista cerere, opriţi oferta.

Dragoş Damian este CEO Terapia Cluj

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.