Dragos Dragoteanu, Euroest Invest: Ce consultant imobiliar preferi: unul care spune ce stie sau unul care stie ce spune?

Autor: Dragoş Dragoteanu Postat la 22 ianuarie 2024 61 afişări

Dragos Dragoteanu, Euroest Invest: Ce consultant imobiliar preferi: unul care spune ce stie sau unul care stie ce spune?

Acesta nu este in joc de cuvinte! Inainte de orice raspuns, orice investitor are cateva dileme. Oare, chiar am nevoie de un consultant? Cu ce ma poate ajuta, la modul real? Fara dubii, cei care se pricep la toate, chiar nu au nevoie de asa ceva.

Lucrez de peste 30 de ani in imobiliare si saptamanal invat ceva nou. Cateodata de la investitori, alteori de la consultanti care sunt mai buni decat mine pe anumite segmente de piata. Platesc cu placere orice broker imobiliar care imi aduce oportunitati, finalizate cu o tranzactie.

Alegerea unui consultant este o decizie care poate face diferenta intre profit si pierdere, mai ales in situatii economice dificile. Iata cateva intrebari si posibile raspunsuri, care nu sunt valabile pentru oricine sau oricand:

1. Cu ce garanteaza un consultant ca sfaturile lui te ajuta sa iei decizia corecta? Daca nu investeste alaturi de tine sau nu pierde bani daca te duce in eroare, raspunsul corect este..."cu nimic"! Cum poate sa piarda bani? Daca un agent te asigura ca imobilul tau valoreaza "x" si  promite ca il va vinde cu cat a zis intr-un timp "y", cere-i inainte o garantie "z", pe care o pierde daca nu se realizeaza vanzarea. Altfel, evalueaza o proprietate „din burta” neriscand nimic. Un consultant asumat, care stie ce spune, vine cu argumente concrete si ... bani, pe care ii investeste pentru atingerea obiectivului tau (publicitate si marketing).

2. Ce investitii individuale are broker-ul imobiliar, de ce valoare, unde si de ce? Concret, dovedibil, oricand. Daca nu spune sau nu are intreba-te daca este credibil sa-ti ofere consultanta. Nu conteaza masina cu care vine (poate fi leasing sau a altcuiva), ci banii care-i castiga lunar din investitiile imobiliare personale! Cum poate un consultant sa fie bun, daca vorbeste din carti sau din povestile auzite de la altii? Un broker serios si asumat iti prezinta oportunitati care merita toti banii, in care ar fi dispus sa investeasca si el. Nu cred ca ai nevoie de oferte supraevaluate, care se gasesc peste tot.

3. Ce experienta continua are in domeniu si pe ce este specializat? Daca va spune ca lucreaza pe toate segmentele pietei, te rog, chiar insist sa-i urezi succes din partea mea! E ca si cum un medic face consultatii in toate specializarile, e si manager de spital/ clinica, face si import de materiale medicale etc. Nu exista consultant care sa acopere cu succes toate segmentele pietei imobiliare.

4. Care au fost ultima si/ sau cea mai mare tranzactie realizata? Un broker bun nu are nimic de ascuns si modestia unora poate fi o urma de...mediocritate. E ca si cum un medic care opereaza saptamanal este rusinat sa vorbeasca despre realizarile lui! In spitalele private medicii expun cu mandrie filmulete cu operatiile lor. O tranzactie imobiliara este o operatiune importanta, care implica multi bani si are un impact major in viata oamenilor. Multi investitori neavizati au luat "consultanta" de la cunostinte, prieteni, diversi "specialisti" implicati in afaceri diverse, toti "oameni de bine". Ca si trepadusii din domeniul imobiliar acestia formeaza grupul celor care spun si ei ce au auzit. Atentie, increderea individuala intre rude sau amici nu garanteaza si competenta lor in domeniul imobiliar.

5. Cum isi justifica un consultant onorariul/ comisionul? Simplu: daca iti atingi interesul in cel mai simplu si eficient mod cu putinta! Daca isi face treaba corect, profesionist si nu ai batai de cap aiurea, iti recomand sa nu fii zgarcit. De altfel, cine iti cere un onorariu mic, ofera putin spre nimic. Daca oferi un onorariu nemotivant sau vrei sa-i tragi teapa unui broker care stie meserie, nu te astepta sa mai primesti alte oportunitati. Consultantii buni se cunosc intre ei si se respecta, chiar daca sunt concurenti. Ca fapt divers, in SUA, comisionul mediu este intre 4-6 %, iar valorile tranzactiilor sunt mult, mult mai mari. In Romania, un comision de 3 % este considerat prea mare. Mare in comparatie cu ce? In general, cat platesti, atat primesti.

In concluzie, depinde de fiecare cu cine vrea sa lucreze: cu un consultant care spune ce stie sau cu unul care stie ce spune si se implica activ.

Dragos Dragoteanu Certified International Property Specialist

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.