DSP Suceava: Toate spitalele publice şi private din judeţ au cititoare de carduri de sănătate

Autor: Tibi Bujdei Postat la 29 aprilie 2015 43 afişări

Peste două sute de cititoare de carduri au fost achiziţionate de spitalele publice şi private din judeţul Suceava, în condiţiile în care, de la 1 mai, va deveni obligatorie utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că spitalele de stat şi private din judeţul Suceava au achiziţionat 219 de cititoare de card.

Popescu a spus că utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie începând cu 1 mai 2015, iar validarea serviciilor medicale, inclusiv cele spitaliceşti, se va face prin prezentarea cardului sau a adeverinţei de asigurat.

El a mai spus că inspectorii DSP Suceava au făcut, în ultimele două săptămâni, verificări în spitalele din judeţul Suceava pentru a vedea dacă au achiziţionat necesarul de cititoare de carduri compatibile cu aplicaţia folosită de CNAS.

Popescu a arătat că Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a achiziţionat 125 de cititoare de card, Spitalul municipal Fălticeni - 27 de cititoare de card, Spitalul Municipal Vatra Dornei- cinci, Spitalul municipal Rădăuţi - 19, Spitalul de Boli Cronice Siret - 3, Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret - 1 cititor de card, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc - 15, Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc - 2, iar Spitalul orăşenesc Gura Humorului - 16.

El a spus că şi Spitalul privat Bethesda din Suceava, care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, a achiziţionat şase cititoare de card.

“În toate spitalele s-a făcut instruirea personalului cu privire la utilizarea cititoarelor de card şi sperăm ca activitatea să decurgă foarte bine”, a mai spus Popescu.

DSP Suceava avertizase, în cursul săptămânii trecute, spitalele sucevene că în situaţia în care, la data de 1 mai, nu vor avea funcţională posibilitatea de a valida serviciile medicale prin card sau adeverinţă, acestea au obligaţia de a nu restrânge sau respinge acordarea de servicii medicale pentru pacienţii care se prezintă cu un card sau o adeverinţă de asigurat valabilă.

“În cazul în care utilizarea cardului de sănătate nu este posibilă, din culpa unităţii spitaliceşti, costurile serviciilor acordate vor fi suportate de către acestea din venituri proprii. Recomandăm cetăţenilor care beneficiază de servicii medicale să solicite unităţilor sanitare activarea cardului de sănătate înaintea datei de 1 mai 2015", mai preciza DSP Suceava.

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai. Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Operaţiunea de activare durează cel mult 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.

Introducerea cardului de sănătate nu modifică drepturile asiguraţilor la servicii medicale. Serviciile medicale de urgenţă se vor acorda fără să fie necesară validarea cu cardul, pentru că acestea se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

De asemenea, copiii cu vârsta până în 18 ani, care nu au primit card de sănătate, beneficiaza de servicii medicale conform legii. Aceste servicii se acordă necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi.

Persoanele neasigurate beneficiază, ca şi până acum, de pachetul minim de servicii medicale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUCEAVA,
CITITOARE CARDURI,
/actualitate/dsp-suceava-toate-spitalele-publice-si-private-din-judet-au-cititoare-de-carduri-de-sanatate-14178959
14178959
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.