Dumitru Blaga, preşedintele APMR: industria mobilei este al doilea sector ca valoare adaugată în producţie, după IT, dar numărul de companii scade din cauza creşterii costurilor şi lipsei de materie primă, iar asta ar trebui să îngrijoreze statul român

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 19 septembrie 2024 21 afişări

Dumitru Blaga, preşedintele APMR: industria mobilei este al doilea sector ca valoare adaugată în producţie, după IT, dar numărul de companii scade din cauza creşterii costurilor şi lipsei de materie primă, iar asta ar trebui să îngrijoreze statul român

​Dumitru Blaga, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), atrage atenţia asupra scăderii din ultimii ani a sectorului mobilei, astfel că în 2023 sectorul a avut o contribuţie de 1,23 mld. euro la balanţa comercială a României, cifră în scădere cu 27% faţă de 2016, cel mai bun an pentru industria mobilei. În 2016, producţia de mobilă a României, a şasea industrie ca valoare a contribuţiei aduse la balanţa comercială, a atins o valoare de 2,7 mld. euro, în timp ce exporturile au fost de 2,2 mld. euro.

„După IT, suntem ramura economică cu cea mai mare valoare adăugată în producţie, respectiv 55%. Avem 49.000 de angajaţi şi susţinem alte 150.000 de locuri de muncă în sectoarele conexe. Suntem o industrie cu tradiţie, dar nu ne-am blocat în trecut, am investit continuu în tehnologie, în echipamente noi şi ne-am dezvoltat capacităţi de producţie la nivelul competitorilor noştri internaţionali, dar în ultimii 8 ani ne-am confruntat cu mari provocări”, a spus Dumitru Blaga la conferinţa „Industria mobilei, ramură economică strategică a României” organizată la deschiderea evenimentului BIFE-SIM. Expoziţia reuneşte 160 de producători de mobilă, decoraţiuni şi echipamente şi este cel mai mare eveniment de acest tip din România.

Industria mobilei din România este pe locul cinci în Europa şi pe locul 12 în lume la exportul de mobilă. Dumitru Blaga spune că numărul de angajaţi din industrie a scăzut cu 19% în 2023 faţă de 2022 şi că multe firme din sector se închis sub presiunea creşterii costurilor şi lipsei de materii prime.

„Din 2016, reclamăm creşterea continuă, nejustificată a preţului la materia primă, respectiv la lemnul exploatat de Romsilva, dar şi faptul că acesta este vândut nesortat pe clase de calitate, ceea ce ne aduce mari pierderi”, a punctat Dumitru Blaga, care adaugă şi că preţul cu energia a afectat industria şi implicit competitivitatea pe pieţele internaţionale, mai ales în contextul în care 90% din producţia de mobilă ajunge la export.

„Majorarea salariului minim, care doar în iulie 2024 a crescut cu peste 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a soldat cu creşterea corespunzătoare a celorlalte salarii şi ne-a adus creşteri mai mari cu forţa de muncă”. De asemenea, antreprenorul şi preşedintele APMR spune că multe din companii au marje de profit de 3-4% şi că cifrele arată din ce în ce mai rău, multe firme închizându-se.

„Cred că acestea sunt cifrele care trebuie să îngrijoreze şi statul român. Dacă nu aducem valută în ţară, statul român pierde. Dacă nu producem şi nu plătim salarii, statul român pierde. Noi, ca oameni de afaceri din industrie, adresăm o întrebare demnitarilor: cu ce ne înlocuiţi, dacă noi ne închidem unul câte unul? Haideţi să găsim împreună soluţii pentru susţinerea acestei industrii”,a fost mesajul lui Dumitru Blaga de la conferinţa de deschidere a evenimentului BIFE-SIM.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.