După ea, furtuna: Moartea Reginei marchează începutul unei noi ere de haos pentru economia Marii Britanii
Moartea reginei Elisabeta a II-a marchează începutul unei noi ere pentru Marea Britanie, dar este una plină de incertitudini economice, scrie CNBC.
Regina, care, la 96 de ani, a fost cel mai longeviv monarh al Regatului Unit, a murit "paşnic" joi la Castelul Balmoral, în Scoţia, la câteva ore după ce medicii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la starea sa de sănătate precară.
Mii de britanici s-au adunat în faţa Palatului Buckingham, pe o ploaie torenţială, după aflarea veştii, pentru a-şi prezenta omagiile.
Regina - a cărei domnie de 70 de ani a traversat urmările celui de-al Doilea Război Mondial, lichidarea vastului imperiu britanic, Brexitul din 2016 şi o pandemie globală - ajunsese să simbolizeze o constantă rară într-o lume în continuă schimbare. Ea este succedată de fiul ei cel mare, care a fost proclamat rege la câteva ore după moartea ei.
Politica din Marea Britanie ia cu această ocazie o pauză, la doar câteva zile după ce noul prim-ministru, Liz Trus a fost numită în funcţie chiar de Regină.
Truss vine la conducerea Marii Britanii într-un moment de cumpănă pentru ţară, care se confruntă cu cele mai proaste perspective economice şi cu o criză energetică de proporţii.
Cu câteva ore înainte de decesul reginei, Truss s-a apucat să îşi prezinte planurile de combatere a crizei costului vieţii din Marea Britanie, dezvăluind un amplu pachet de măsuri menit să îi ajute pe britanici să facă faţă facturilor la energie, care au crescut vertiginos în urma războiului Rusiei din Ucraina.
Trezoreria Marii Britanii susţine că pachetul va costa peste 100 de miliarde de lire sterline şi va ajuta la reducerea inflaţiei cu 4-5%. Cu toate acestea, economiştii avertizează că schema de ajutor pune şi mai multă presiune pe Banca Angliei şi periclitează misiunea sa de a limita inflaţia.
În august, Banca Centrală a Regatului Unit a majorat dobânda la 1,75%, în încercarea de a reduce inflaţia din ţară, care se află la cel mai inalt nivel din grupul ţărilor care alcătuiesc G-7. Investitorii se aşteaptă la o nouă majorare cu 50 de puncta de bază, dar există voci care spun că este nevoie de o creştere şi mai puternică pentru a face faţă inflaţiei.
Perspectivele economice ale ţării devin din ce în ce mai sumbre, aceasta îndreptându-se spre recesiune. Goldman Sachs a avertizat în urmă cu o săptămână că recesiunea ar putea lovi în trimestrul patru al anului 2022, întărind prognozele Băncii Angliei care indică spre rezultate similare.
Lira sterlină s-a depreciat în ultimele luni la cel mai înalt nivel din ultimii 37 de ani, ajungând până la 1,1469 dolari.
„Regina Elisabeta a II-a a fost piatra de temelie care a stat la trecerea către modernitate a ţării noastre. Odată cu plecarea ei şi încheierea celei de a doua epoci elisabetane intrăm într-o nouă eră magnifică a istoriei acestei ţări”, a declarat Liz Truss.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro