După Polonia, încă o ţară din Europa declară război marilor companii de tehnologie şi susţin că nu vor tolera denaturarea libertăţii de exprimare

Autor: Alex Ciutacu Postat la 03 februarie 2021 3717 afişări

După Polonia, încă o ţară din Europa declară război marilor companii de tehnologie şi susţin că nu vor tolera denaturarea libertăţii de exprimare

Ungaria şi Polonia pregătesc un val de măsuri împotriva companiilor de tehnologie care operează platforme de social media, întrucât guvernele acestor ţări consideră că Facebook şi alte companii sunt părtinitoare atunci când vine vorba despre opiniile conservatoare exprimate pe platformă, potrivit FT.

Judit Varga, ministrul Justiţiei din Ungaria, a anunţat săptămâna trecută că guvernul Viktor Orban nu va tolera denaturarea libertăţii de exprimare, în contextul în care fostul preşedinte american Donald Trump a fost blocat atât de Facebook, cât şi de Twitter.

Mai devreme în luna ianuarie, administraţia naţionalist-conservatoare din Polonia a propus un pacht de legi care ar aşeza premisele pentru ca giganţii de social media să fie amendaţi atunci când elimină conţinuturi care nu încalcă legile poloneze.

Anunţurile au fost făcute în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să adopte o abordare coordonată faţă de politicile aplicate conţinutului de pe platformele de social media.

În timp ce multe ţări vestice încearcă să lupte împotriva valului de informaţii diseminate de extrema dreaptă sau împotriva retoricii extremiste bazată pe religie, cele mai proeminente state din estul Europei susţin că vor să lupte cu o aşa-numită cenzură pe social media.

În urmă cu două săptămâni, Judit Varga, ministra Justiţiei din Ungaria, a ridicat problema sancţionării companiilor de social media pentru ceea ce ea numeşte „atacuri sistematice” la adresa libertăţii de exprimare, potrivit Reuters.

Ea a anunţat că se va întâlni cu autoritatea de concurenţă din Ungaria pentru a discuta pedepsele care pot fi aplicate companiilor de social media pentru ceea ce ea a descris ca practici comerciale injuste. De asemenea, Judit Varga a anunţat că va convoca o întâlnire a comitetului pentru libertate digitală al ţării.

În ceea ce se conturează drept un val din ce în ce mai mare de critici, mai mulţi oficiali guvernamentali critică ceea ce ei consideră a fi un efort din partea companiilor de social media de a limita expunerea opiniilor conservatoare pe platformele lor.

Premierul ungar Viktor Orban a reuşit să transforme presa publică a Ungariei într-un avocat obedient al său şi al politicilor sale. În acelaşi timp, aliaţii săi controlează părţi mari din presa privată, ceea ce îi permite ca agenda lui să aibă întâietate pe agenda publică.

Varga a menţionat într-o postare pe social media conceptul cunoscut drept „shadowban”, care înseamnă limitarea expunerii unui utilizator pe o platformă sau pe un forum prin ascunderea postărilor şi comentariilor acestuia în faţa celorlalţi membri de pe platformă sau forum.

„Shadowban înseamnă că un furnizor de social media îţi restricţionează vizibilitatea, în secret, din motive politice, fără ca noi să aflăm despre asta. (...) Pentru a le reduce popularizarea (n.r: în original – reach), Facebook limitează vizibilitatea opiniilor creştine, conservatoare, de dreapta. Eu am păţit acest lucru personal”, a scris Judit Varga, cea care conduce ministerul Justiţiei, într-o postare pe Facebook.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.