Ce e mai avantajos la 21 de ani: o chirie sau o rată la un apartament? Gabriel Blăniţă, Colliers România: E bine să trecem totul prin filtrul personal şi să vedem ce e cel mai important pentru noi la acea vârstă
Cei mai mulţi tineri îşi „iau zborul” din cuibul părintesc în jur de 19-20 de ani, când pleacă la facultate în alte oraşe sau poate chiar peste graniţe, iar odată cu acest pas apare şi primul lor gând legat de locuinţa în care vor sta fie doar pe durata studiilor, fie pentru mai mult timp.
Răzvan are 21 de ani, este student şi lucrează în paralel la o cafenea de specialitate din Bucureşti. La această vârstă, el se întreabă care este varianta cea mai avantajoasă: să locuiască într-un apartament închiriat sau să îşi cumpere propria sa locuinţă şi să plătească o rată lunară la bancă.
„Cred că cel mai important este la acea vârstă să vadă care este bugetul pe care îl are la dispoziţie, căci de cele mai multe ori bugetul este ceea ce ne limitează şi astfel, deciziile se iau pentru noi, fără a avea prea multe variante. Dacă totuşi avem mai multe variante, e bine să trecem totul prin filtrul personal şi să vedem ce e cel mai important pentru noi la acea vârstă – să stăm în cămin şi să avem un buget mai mare pentru alte lucruri, să facem o investiţie pe termen lung într-o locuinţă în care ne vedem stând pe o perioadă îndelungată sau să închiriem pentru a avea opţiuni, dar să ne asumăm că vom avea un buget mai mic pentru alte lucruri decât dacă am sta la cămin.
La urma urmei, tot la nivel personal ajungem cu decizia”, a răspuns Gabriel Blăniţă, director asociat al Colliers România, în timpul emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT.
Chirie vs. rată pentru un apartament este un subiect prezent în mintea multor tineri care se află la început de drum. Ei pun în balanţă veniturile pe care le au lună de lună şi planurile de viitor, dar şi dorinţele pe care le au la douăzeci şi un pic de ani.
Toate acestea diferă de la persoană la persoană, astfel că decizia cu privire la locuinţă este şi ea alta pentru fiecare tânăr în parte.
„Pentru că avem această apetenţă culturală destul de puternică pentru a cumpăra locuinţe, am observat că atunci când dobânzile au început să crească şi, implicit, şi rata lunară, a crescut destul de mult preferinţa pentru chirii, dar nu la fel de mult pe cât ne aşteptam. Chiar dacă pentru o bună perioadă de timp chiriile au fost mai ieftine decât ratele pentru acelaşi tip de locuinţe, oamenii nu s-au grăbit să închirieze, ci au continuat să cumpere apartamente. E nevoie ca diferenţa între valoarea lunară a chiriei şi valoarea lunară a ratei să fie peste 20% pentru ca preferinţa să fie îndreptată spre chirie”, a mai adăugat Gabriel Blăniţă.
Tema centrală a celei mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT, a fost chirie vs. rată la bancă pentru un apartament.
Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro