RO e-Factura, o nouă piedică în calea mediului de business: antreprenorii susţin că sistemul dă multe erori care le consumă timpul. „În momentul în care contribuabilii au început să introducă facturi, sistemul a început să dea foarte multe rateuri şi a devenit un chin pentru contribuabili.“

Autor: Ramona Cornea Postat la 12 ianuarie 2024 60 afişări

RO e-Factura, o nouă piedică în calea mediului de business: antreprenorii susţin că sistemul dă multe erori care le consumă timpul. „În momentul în care contribuabilii au început să introducă facturi, sistemul a început să dea foarte multe rateuri şi a devenit un chin pentru contribuabili.“

„Lucrurile s-au îngreunat foarte-foarte mult“ „Pe 10 ianuarie au fost cinci erori care spuneau că site-ul nu este disponibil. Nu este admisibil! În loc să-ţi faci alte treburi, tu stai să dai clicuri să vezi când este site-ul disponibil“.

Sistemul RO e-Factura ce le impune companiilor să opereze numai cu facturi digitale în sistemul business-to-business pare a fi o nouă piedică în calea mediului de business: antreprenorii susţin că site-ul dă erori şi că procesul de încărcare a facturilor în Spaţiul Privat Virtual (SPV) le consumă foarte mult timp.

„Lucrurile s-au îngreunat foarte - foarte mult pentru că nu-i aşa simplu să transmiţi facturile prin e-Factura la Spaţiul Privat Virtual, ai nevoie de un program de conversie. (...) Să nu uităm că în prima zi s-a blocat serverul complet. De exemplu, ieri, pe data de 10 ianuarie, au fost cinci erori care spuneau că site-ul nu este disponibil. Nu este admisibil! În loc să-ţi faci alte treburi, tu stai să dai clicuri să vezi când este disponibil site-ul“, a spus Feliciu Paraschiv, CEO al PACO Supermarkets, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Gabriela P, un mic întreprinzător, susţine că sistemul RO e-Factura este uşor de implementat, nu foarte scump, dar încărcarea facturilor în Spaţiul Privat Virtual (SPV) este cea care pune probleme.

 

„Acum stau să dau refresh la site-ul ANAF pentru confirmarea confirmării la facturile emise ieri. În sistemul meu de facturare, care este cuplat cu SPV, am deja o confirmare că au ajuns în spaţiul virtual. Nu este suficient, trebuie să confirme şi Fiscul cu un cod. Clienţii mei primesc aşa: factura fizică de la mine, o au în SPV trimisă de mine şi mai cer şi codul care înseamnă confirmarea confirmării, că ei au deja exerciţiu cu SPV“, a spus ea pentru ZF.

Consultantul fiscal Adrian Benţa susţine că paşii precum RO e-Factura sunt necesari pentru combaterea evaziunii fiscale, dar crede că vom ajunge uneori în situaţia în care aceeaşi tranzacţie să fie declarată de vreo cinci-şase ori la ANAF şi că tehnologia ce vine cu tot procesul va fi o bătaie de cap pentru unii dintre antre­prenorii mici.

„În momentul în care contribuabilii au început să introducă facturi, când s-a început activitatea, sistemul a început să dea foarte multe rateuri şi a devenit un chin pentru contribuabili, întrucât se duce în zona în care este nevoie de foarte multe cunoştinţe tehnologice care depăşesc sfera omului de afaceri obişnuit. Din punct de vedere tehnologic, se pare că serverele Autorităţii Fiscale nu sunt capabile să primească un număr atât de mare de facturi care vin în acelaşi timp“, a detaliat el în cadrul ZF Live.

De la jumătatea anului 2024, toate companiile vor fi obligate să emită facturile business-to-business în format digital. Ministerul Finanţelor a anunţat că, în primele zile de funcţionare, mai mult de 5 milioane de facturi în valoare totală de 25 miliarde de lei au fost încărcate în sistemul e-Factura.

Adrian Benţea, consultant fiscal

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.