Economia Chinei se află în plin picaj: Profiturile întreprinderilor se îndreaptă către al treilea an de scădere, sub presiunea deflaţiei şi a colapsului cererii interne
Profiturile companiilor din China vor înregistra, în 2024, al treilea an consecutiv de scădere, pe fondul presiunilor deflaţioniste care afectează a doua cea mai mare economie din lume, scire Financial Times.
Conform datelor recente publicate de Biroul Naţional de Statistică (NBS), profiturile companiilor chineze cu venituri anuale de peste 20 de milioane de RMB (2,7 milioane de dolari) au scăzut, în medie, cu 4,7% între ianuarie şi noiembrie 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior. Această scădere este mai accentuată decât cea de 4% înregistrată pe parcursul întregului an 2022, când economia Chinei a fost afectată de restricţiile pandemice.
Veniturile totale ale companiilor au crescut cu doar 1,8% între ianuarie şi noiembrie 2024, faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Spre comparaţie, în 2022, creşterea veniturilor a fost de 5,9% faţă de anul anterior.
În plus, datele arată că 25% dintre companiile cu venituri de peste 20 de milioane de RMB au înregistrat pierderi în perioada ianuarie-noiembrie 2024, comparativ cu 16% în întregul an 2019, înainte de pandemie. Aceste statistici, furnizate de NBS, acoperă aproximativ 500.000 de companii.
„Deflaţia este principalul factor care a dus la această încetinire,” a explicat Laura Wang, strateg şef pentru acţiuni în China la Morgan Stanley.
Datele PIB-ului pentru trimestrul al patrulea, care vor fi publicate vineri, vor indica dacă economia Chinei a reuşit să atingă obiectivul oficial de creştere economică de aproximativ 5% în 2024. Aceasta pe fondul îngrijorărilor legate de stagnare economică şi de scăderea încrederii consumatorilor.
Economia Chinei prezintă un caracter dual, cu exporturi puternice care susţin activitatea economică, în timp ce cererea internă rămâne slabă. Gospodăriile continuă să fie afectate de criza pieţei imobiliare, ceea ce agravează situaţia.
În decembrie 2024, exporturile au crescut cu 10,7% faţă de anul anterior, conform datelor oficiale. Această performanţă a depăşit prognoza medie a analiştilor de la Reuters, care estimaseră o creştere de 7,3%.
Chiar dacă excedentul comercial al Chinei a atins aproape 1 miliard de dolari la nivel global în 2024, acest surplus nu a fost suficient pentru a compensa problemele din industrie. Producătorii s-au confruntat cu un exces de ofertă, ceea ce a intensificat competiţia, a redus preţurile produselor şi a afectat negativ profiturile.
Biroul Naţional de Statistică a raportat că preţurile de producţie - care reflectă costul la care fabricile îşi vând produsele - au scăzut timp de 28 de luni consecutive. Economiştii anticipează că această tendinţă deflaţionistă va continua şi în 2025.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro