Economia germană rămâne blocată în criză: Experţii avertizează că prima economie a Europei continuă să piardă viteză, iar redresarea este încă departe

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 01 august 2024 75 afişări

Economia germană rămâne blocată în criză: Experţii avertizează că prima economie a Europei continuă să piardă viteză, iar redresarea este încă departe

„Economia germană este blocată în criză", afirmă Klaus Wohlrabe, şeful departamentului de sondaje de la ifo, comentând raportul Oficiului Federal de Statistică, conform căruia producţia economică a scăzut cu 0,1% în al doilea trimestru din 2024. „Nici în trimestrul al treilea din 2024 nu este de aşteptat aproape nicio îmbunătăţire", continuă Wohlrabe. „Acest lucru este indicat de rezultatele indicelui ifo privind climatul de afaceri în luna iulie", potrivit Financial Times.

Revenirea este încă departe, în special în industrie. Industriile mari consumatoare de energie au reuşit să îşi extindă oarecum producţia de la începutul anului. În restul sectorului manufacturier, producţia economică stagnează. În general, comenzile în aşteptare continuă să scadă, industria fiind lipsită de noi comenzi. În iulie, evaluarea situaţiei actuale s-a situat la cel mai scăzut nivel înregistrat din septembrie 2020, aşteptările întreprinderilor pentru lunile următoare suferind considerabil.

Redresarea consumului privat este, de asemenea, lentă. Conform sondajelor economice ifo, este probabil ca Euro 2024 din iunie să fi determinat o creştere temporară a vânzărilor, în special în industria ospitalităţii. În plus, vânzările de automobile din iunie au fost surprinzător de pozitive. Cu toate acestea, în ansamblu, climatul de afaceri pentru furnizorii de servicii legate de consum şi pentru sectorul comerţului cu amănuntul s-a deteriorat în continuare în iulie. Prin urmare, este probabil ca şi consumul privat să înregistreze creşteri uşoare în trimestrul al treilea.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.