Efectul Sandy în politica americană
Dincolo de zecile de vieţi omeneşti pierdute, daunele produse de uraganul Sandy pentru economia SUA au fost estimate în primă instanţă între 20 şi 50 mld. dolari, însă pragmaticii investitori americani au şi început să evalueze oportunităţile aduse de necesităţile de reconstrucţie, exact când America avea mai mare nevoie de un impuls dat economiei.
Electoral vorbind, uraganul i-a priit preşedintelui Barack Obama, ca reprezentant al statului salvator. Atitudinea lui faţă de nevoile sinistraţilor i-a dat ocazia să se acţioneze ca preşedinte, nu ca un simplu candidat pentru prezidenţiale, şi chiar a adus în tabăra susţinătorilor lui doi adepţi grei - guvernatorul republican de New Jersey, Chris Christie, şi primarul New Yorkului, Michael Bloomberg, care a invocat drept argument faptul că Obama e singurul candidat care ia în serios ameninţarea pe termen lung pentru SUA a schimbărilor climatice, ilustrate de uraganul Sandy.
Ultimele sondaje disponibile arată fie egalitate la 48% (ABC News/Washington Post, cu o preferinţă pentru Obama în rândurile alegătorilor tineri / femei / non-albi şi pentru Romney în rândurile alegătorilor mai în vârstă / bărbaţi / albi), fie un avans minim al lui Obama (47%, faţă de 45,6% pentru Mitt Romney - New York Times, 47% la 46% - Reuters/Ipsos), inclusiv în "swing states" ca Iowa şi Ohio (la voturile electorale, Obama ar conduce cu 243 la 206, numărul de voturi electorale necesare unui candidat pentru victorie fiind de 270). Avansul lui Obama nu este însă atât de semnificativ precum cel pe care îl avea în 2008 în faţa lui John McCain, astfel încât şansele lui Romney de a câştiga rămân deschise în continuare. Alegerile din SUA au loc la 6 noiembrie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro