ELCEN, principalul furnizor de energie termică al Capitalei, semnează un memorandum de înţelegere cu americanii de la Sage Geosystems privind utilizarea resurselor geotermale în sistemul de încălzire din Bucureşti
Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din Bucureşti, a semnat marţi un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu SAGE GEOSYSTEMS Incorporated, companie americană care dezvoltă tehnologii de valorificare şi stocare a energiei geotermale.
Potrivit acordului, ELCEN va facilita accesul la date şi la infrastructura necesară în vederea realizării studiului de fezabilitate de către Sage Geosystems privind utilizarea resurselor geotermale în sistemul de încălzire centralizată din Bucureşti.
„Resursa geotermală ar putea încălzi Bucureştiul. Apa fierbinte extrasă din subteran ar putea ajunge în casele oamenilor. Utilizarea acestei tehnologii va reduce mult poluarea din oraş, dar şi facturile la încălzire. Vom face un studiu pentru exploatarea energiei geotermale, o resursă importantă, însă prea puţin folosită. Studiul ne va arăta unde se pot face foraje şi cum putem valorifica energia geotermală locală pentru a furniza energie în mod rentabil, contribuind semnificativ la decarbonizarea sectorului încălzire centralizată”, spune Claudiu CREŢU, Directorul General al ELCEN.
Memorandumul a fost semnat de Directorul General al ELCEN, Claudiu CREŢU, în prezenţa Secretarului pentru Energie al Statelor Unite ale Americii, dna. Jennifer Granholm şi a Ministrului Energiei din România, dl. Sebastian Burduja, în marja P-TECC Ministerial Business Forum (Forumul Ministerial şi de Afaceri - Parteneriatul Transatlantic pentru Cooperare în domeniul Energiei şi Climei), un eveniment organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Departamentul pentru Energie din SUA în perioada 23-24 iulie la Bucureşti.
Explorarea potenţialului de integrare a energiei geotermale vine în contextul existenţei resurselor geotermale pe aproape întreaga suprafaţă a Municipiului Bucureşti, în special în partea de nord. Energia geotermală poate fi o soluţie locală rentabilă, fiabilă, durabilă, ecologică, pentru termoficare, fiind utilizată deja cu succes în acest scop în zona de vest a României.
„Pasul important făcut astăzi va contribui la un sistem de termoficare modern, în care locuinţele noastre vor beneficia de apă caldă şi căldură la parametrii optimi, pentru o capitală europeană, la un preţ competitiv.”, adaugă Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Context:
Pe 7 februarie , ELCEN şi Departamentul pentru Energie din SUA (DoE) au încheiat la Washington un acord pentru identificarea unor proiecte de investiţii folosind resursa regenerabilă geotermală şi realizarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea energiei geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din Bucureşti.
După explorarea diverselor posibilităţi de cooperare, DoE a propus ELCEN colaborarea cu SAGE Geosystems. SAGE a prezentat ELCEN tehnologia geotermală utilizată şi a transmis draft MoU cu scopul de a stabili cadrul de colaborare între cele două entităţi, iar în data de 18 iulie, guvernul României a aprobat Memorandumul de Înţelegere în vederea semnării acestuia de către cele două companii în data de 23 iulie în cadrul P-TECC.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro