Elon Musk şi alţi experţi în tehnologie cer o „pauză" în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemelor avansate de inteligenţă artificială. Peste 1.000 de cercetători şi directori din domeniul tech semnează o scrisoare deschisă pentru a opri ceea ce ei descriu drept o cursă periculoasă a înarmării tehonologice
Elon Musk, alături de peste 1.000 de cercetători şi directori din domeniul tehnologiei au cerut o „pauză" de şase luni în dezvoltarea sistemelor avansate de inteligenţă artificială, cum ar fi GPT de la OpenAI, pentru a opri ceea ce ei numesc o cursă „periculoasă” a înarmării tehnologice, scrie Financial Times.
O scrisoare deschisă, publicată miercuri de Future of Life Institute, un grup de campanie non-profit, a fost semnată de peste 1.100 de persoane din mediul academic şi din industria tehnologică la câteva ore de la publicare.
„În ultimele luni, laboratoarele de inteligenţă artificială au fost blocate într-o cursă scăpată de sub control pentru a dezvolta şi desfăşura tehnologii AI din ce în ce mai puternice pe care nimeni - nici măcar creatorii lor - nu le poate înţelege, prezice sau controla în mod fiabil", se arată în scrisoare.
Printre cosemnatari se numără profesori de top în domeniul inteligenţei artificiale precum Stuart Russell şi Yoshua Bengio, cofondatorii Apple, Pinterest şi Skype, precum şi fondatorul start-up-ului Stability AI.
„Facem apel la toate laboratoarele AI să întrerupă imediat, pentru cel puţin şase luni, antrenarea sistemelor de inteligenţă artificială mai puternice decât GPT-4.
Această pauză ar trebui să fie publică şi verificabilă şi să includă toţi actorii cheie din domeniu. În cazul în care o astfel de pauză nu poate fi promulgată rapid, guvernele ar trebui să intervină şi să instituie un moratoriu", a adăugat grupul.
Scrisoarea reprezintă răspunsul privitor la avântul sistemelor de inteligenţă artificială din ultimele cinci luni, printre care se numără şi ChatGPT al OpenAI.
Companii precum Google, Microsoft şi Adobe adaugă, de asemenea, noi tipuri de competenţe AI în motoarele lor de căutare şi în instrumentele lor de productivitate, o mişcare care a pus inteligenţa artificială în mâinile a milioane de utilizatori obişnuiţi.
Acest ritm accelerat de dezvoltare şi implementare publică i-a îngrijorat pe unii cercetători din domeniul AI cu privire la impactul potenţial asupra ocupării forţei de muncă, a discursului public şi - în cele din urmă - asupra capacităţii umanităţii de a ţine pasul cu noile tehnologii.
Scrisoarea propune crearea unor protocoale de siguranţă comune care să fie verificate de experţi independenţi pentru „a se asigura că sistemele care aderă la acestea sunt sigure dincolo de orice îndoială rezonabilă".
În fruntea listei tot mai mari de semnatari ai scrisorii se află o serie de cercetători renumiţii din domeniul AI. Musk, care a fost co-fondator al OpenAI, dar a părăsit organizaţia în 2018 şi de atunci a devenit critic la adresa acesteia, a semnat, de asemenea, scrisoarea. Printre alte nume cu rezonanţă se numără cofondatorul Apple, Steve Wozniak, autorul Yuval Noah Harari şi fostul candidat la preşedinţia SUA, Andrew Yang.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro